Sunday, Dec 17, 2017

صفحه نخست » آیا عربستان با بهترین تجهیزات نظامی جهان هنوز تهدیدی برای ایران است؟

121717_top.jpgرویداد۲۴- طی چند سال گذشته عربستان در جنگ داخلی یمن مداخله کرده، نیرومحرکه بحران دیپلماتیک میان قطر و همسایگانش بوده، و خود را درگیر حوزه سیاسی لبنان کرده است.
به گزارش بیزینس اینسایدر، به نظر می‌رسد تمام این اقدامات یک هدف مشترک داشته؛ مقابله با نفوذ ایران.
اما کارشناسان می‌گویند بلندپروازی‌های عربستان به ارتش آن که نیروی بی‌اثری است محدود می‌شود و این در حالی است که این پادشاهی بزرگ‌ترین خریدار جهان در حوزه دفاع است.
مایکل نایتس، تحلیلگر امور نظامی-امنیتی اندیشکده واشنگتن در امور ایران، عراق و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس دراین‌باره گفت: «واقعیت این است که ایران در این مسائل بهتر عمل می‌کند.»
وی در ادامه افزود: «هیچ شخصی در ستاد کل ایران وجود ندارد که ترسی از عربستان داشته باشد.»
کشمکش‌های عربستان در یمن -که درگیری چندساله‌اش با حوثی‌ها هیچ پایانی نداشته- نشان‌دهنده کاستی‌های این کشور در مقابل دشمنی مانند ایران است.
نایتس گفت: «آنچه واقعاً در موردش صحبت می‌کنیم این است که ایرانی‌ها در یک جنگ نیابتی چطور عمل می‌کنند. این روزها آن‌ها در حال انجام همین کار در منطقه هستند.»
یکی از بزرگ‌ترین خریدار در حوزه دفاع
ارتش عربستان دو مشکل اساسی دارد؛ بسیار بزرگ است و همین مسئله باعث می‌شود در مقابل مسائل سازمانی و کیفیت آسیب‌پذیرتر باشد، و زرادخانه آن برای یک جنگ متعارف بزرگ طراحی شده نه جنگ‌های نیابتی قرن بیست و یکم.
زرادخانه نیروی هوایی سلطنتی عربستان سعودی شامل جنگنده های "یوروفایتر" یکی از پیشرفته ترین جنگنده هایی است که ارتش های اروپایی به آن مجهز هستند؛ همچنین نیروی هوایی سعودی از جنگنده های آمریکایی F-15 تشکیل شده که در 3 دهه گذشته لقب "سلطان بی نظیر آسمان" را داشته و هنوز هم دارند. سعودی ها همچنین مدلی پیشرفته از این جنگنده را سفارش داده اند که به مدل "- F-15SA سعودی" معروف شده و از امسال تحویل آن به ارتش سعودی آغاز شده است.
نیروی زمینی ارتش عربستان سعودی نیز به همه نوع ادوات و تجهیزات پیشرفته نظامی از تانک های "M1A2 Abrams" گرفته تا خودروهای زرهی "M2 برادلی" تا هلیکوپترهای "آپاچی" و"یواچ 60 بلک هاوک" مجهزند.
در زمینه نیروی دریایی نیز غالب تجهیزات و ناوگان این کشور ساخت آمریکاست و به طور خاص برای عربستان سعودی ساخته شده است. جدیدترین ناوچه های موسوم به "الریاض" نیز نسخه های اصلاح شده ناوچه های پیشرفته "لافایت" فرانسه است.
سال گذشته عربستان بعد از روسیه چهارمین خریدار محصولات دفاعی جهان بود. این کشور در سال 2014 بزرگ‌ترین واردکننده تسلیحات در جهان بوده است. ضمن اینکه در سال‌های 2015 و 2016 نیز در جایگاه دوم قرار داشته و این در حالی است که بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین‌الملل استکهلم، واردات تسلیحات این کشور از سال 2012 تاکنون بیش از 200 درصد افزایش یافته است.
ضمن اینکه تسلیحاتی که خریداری می‌شود، از کیفیت بالایی برخوردارند. عمده سخت‌افزارهای نظامی عربستان از شرکت‌های آمریکایی خریداری می‌شود. در واقع 13 درصد کل صادرات نظامی آمریکا در سال 2016 روانه این پادشاهی شد. شرکت‌های انگلیسی و اسپانیایی نیز دومین و سومین فروشندگان بزرگ به این کشور بوده‌اند.
عملاً تمام کشتی‌ها در نیروی دریایی سلطنتی عربستان در کارخانه‌های کشتی‌سازی آمریکا به‌طور ویژه برای سعودی‌ها ساخته شده است. عربستان یکی از مجهزترین کشورها در جهان است، بااین‌حال ارتش سعودی ترس چندانی در قلب دشمنانش ایجاد نمی‌کند.
جنگ نیابتی در یمن
نشانه‌های کاستی‌های ارتش عربستان را می‌توان در مرز جنوبی عربستان در یمن مشاهده کرد. تقریباً سه سال پس‌ازآنکه عربستان با حمایت کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس مداخله نظامی در یمن برای حمایت از عبدربه منصور هادی، رئیس‌جمهور مخلوع این کشور را آغاز کرد، نیروهای حوثی که از حمایت ایران برخوردارند، هنوز فعال بوده و همچنان بزرگ‌ترین شهر و پایتخت این کشور یعنی صنعا را در اختیار دارند.
علاوه بر این، حوثی‌ها ثابت کرده‌اند که توانایی انجام حملات شدید علیه عربستان را دارند. آنچه اخیراً بیش‌ازپیش باعث ناامیدی شده، گزارش نیویورک‌تایمز است که می‌گوید موشک بالستیکی که توسط حوثی‌ها شلیک شده و فرودگاهی را در ریاض منفجر کرد، آن‌طور که پیش‌ازاین توسط ارتش عربستان ادعا می‌شد، منهدم نشده است.
چرا هیچ پیروزی در یمن وجود ندارد
عربستان وظیفه سنگینی در یمن داشته و باید با نیروهایی که به‌خوبی آموزش دیده و تأمین شده بجنگد. بااین‌حال این کشور نیروی زمینی قابل‌توجهی به یمن اعزام نکرده است. نایتس به بیزینس اینسایدر گفت: «نمی‌دانیم آیا ارتش عربستان می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی در جنگ یمن بگذارد، چراکه تنها شاهد اعزام نیروی هوایی سعودی‌ها بوده‌ایم.»
نایتس با اشاره به اینکه 10 تا 20 هزار نیرو برای تأثیرگذاری لازم است، بر ضعف قابل‌توجه نیروی سعودی تأکید کرده و گفت: «آن‌ها هیچ تجربه‌ای در عملیات‌های اعزامی ندارند و نیروی زمینی عربستان به‌طورکلی به آن اندازه آموزش داده نشده که قادر به انجام یک عملیات گسترده باشد.»
در پایان گزارش بیزینس اینسایدر آمده: جنگ نیابتی در یمن تنها یکی از نمونه‌های نفوذ رو به رشد ایران در سراسر خاورمیانه است.
مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy