رادیو فردا - همزمان با دور هشتم مذاکرات احیای برجام در وین، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که تصاویر ماهوارهای حاکی از آماده شدن ایران برای انجام یک پرتاب فضایی از پایگاه «امام خمینی» در استان سمنان است.
این گزارش با استناد به تصاویر گرفته شده از ماهواره شرکت « پلنت لبز» منتشر شده است و تصاویر ماهوارهای حضور جرثقیل هیدرولیک و یک کامیون پشتیبانی در کنار یک محفظه عظیم در محل پرتاب را نشان میدهد که معمولا موشک در داخل آن قرار داده میشود.
منتقدان جمهوری اسلامی، پرتاب ماهواره را اقدامی تحریکآمیز میدانند، زیرا موشکهای ماهوارهبر از فناوری مشابه آن چه برای موشکهای بالیستیک قارهپیما لازم است، بهره میگیرند. بر این اساس انتشار این خبر در کشاکش مذاکرات احیای برجام در وین که با کندی و چشمانداز منفی پیش میرود، میتواند بر حساسیتهای موجود بیفزاید.
خبرگزاری دولتی ایرنا ۱۳ آذرماه امسال گزارش داده بود ایران چهار ماهواره «ظفر ۲»، «ناهید ۲ و ۱» و «پارس ۱» در مراحل نهاییسازی و پرتاب دارد ولی جزییاتی درباره زمان پرتاب و تست آنها منتشر نکرده بود.
ایران در سالهای گذشته ایران چندین دور تلاش ناموفق در پرتاب ماهواره داشته است، از جمله تیرماه امسال گزارش شد که ایران در پرتاب موشک حامل ماهواره از پایگاه فضایی «امام خمینی» سمنان ناکام مانده است.
همان زمان شبکه سیانان گزارش داد که این «چهارمین شکست پیاپی در پرتاب موشک سیمرغ است و به نظر میرسد ایران با این سیستم خاص به مشکل برخورده است». زمستان سال گذشته نیز پرتاب ماهواره «ظفر یک» با شکست مواجه شد.
آمریکا و اسرائیل به همراه برخی کشورهای غربی نگران توسعه برنامه موشکی بالستیک ایران برای حمل کلاهکهای هستهای در قالب برنامه صلحآمیز پرتاب ماهواره به فضا هستند.
در ماههای اخیر، مقامهای دولت ابراهیم رئیسی از لزوم توسعه سریعتر برنامهها در حوزه فضایی سخن گفتهاند، از جمله عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، روز ۱۷ آذرماه امسال گفت که در حوزه فضایی مسیرهای میانبری برای رسیدن به اهداف بزرگ وجود دارد و باید به آنها دست پیدا کنیم.
در همین حال، سپاه پاسداران نیز در این زمینه برنامه موازی خود را دنبال میکند و سال گذشته ماهوارهای را به مدار فرستاد.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
اوایل اردیبهشت سال گذشته، سپاه پاسداران اعلام کرد که موشک ماهوارهبر «قاصد»، ماهواره نظامی «نور» را از محل «کویر مرکزی ایران» به «مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین» حمل کرده است.
دولت آمریکا اقدام ایران در پرتاب ماهواره نظامی را ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل میداند و میگوید اقدام ایران پوششی برای آزمایشهای موشکی این کشور است.
حکومت ایران اما با رد این اتهام میگوید این برنامهها ماهیت دفاعی دارند.