پیام یونسیپور - ایران وایر
خبرگزاری «ایسنا» سهشنبه ۱۱بهمن ۱۴۰۱، از سفر «محمود خسرویوفا»، رییس کمیته ملی المپیک ایران به سوئیس برای دیدار با «توماس باخ»، رییس کمیته بینالمللی المپیک (IOC) خبر داد.
«مناف هاشمی»، سخنگوی کمیته ملی المپیک، با تایید خبر این سفر گفته است که قرار است محمود خسرویوفا و توماس باخ در راستای «دیپلماسی ورزشی» و «وضعیت ورزشکاران ایرانی» که باید در بازیهای آسیایی و المپیک شرکت کنند، گفتوگوهایی داشته باشند.
منابع «ایرانوایر» در وزارت ورزش و جوانان و همینطور در یک فدراسیون ورزشی میگویند، توماس باخ میخواهد از محمود خسرویوفا در مورد موضوعات مشخصی از جمله «تهدیدها و سرکوبها علیه ملیپوشهای ورزشی در ماههای اخیر»، «بازداشت و احکام سنگین برای ورزشکاران معترض» و «تعهدنامه سالهای قبل کمیته المپیک ایران مبنیبر پذیرش مبارزه با حریفان اسراییلی از سوی ایران» صحبت کند.
آیا بادیگارد «علی خامنهای» میتواند باز هم برای ورزش سیاستزده ایران وقت بخرد؟ سردار پاسدار محمود خسرویوفا، باید از برگهای دفاع کند که سه سال قبل در همین روزها، جمهوری اسلامی در آن ماهیت اسراییل را به رسمیت شناخته و اعلام کرده بود مانع از مبارزه ورزشکارانش با حریفان اسراییلی نخواهد شد.
چه کسی با چه کسی دیدار میکند؟
محمود خسرویوفا، سردار بازنشسته سپاه پاسداران و بادیگارد «علی خامنهای» در سالهای اواخر دهه ۱۳۵۰ و سالهای ابتدایی دهه ۱۳۶۰ خورشیدی است.
خودش خاطراتی از معلق شدن خودروی علی خامنهای در دهه ۶۰ خورشیدی را بارها روایت کرده، اما، نقشش در بیرون کشیدن علی خامنهای از مهلکه بمبگذاری و ترور نافرجام رهبر کنونی جمهوری اسلامی، بارزترین اتفاق زندگیاش محسوب میشود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
سردار محمود خسرویوفا، ۶تیر۱۳۶۰، زمانی که علی خامنهای توسط بازماندگان گروه «فرقان» مورد ترور قرار گرفت؛ علی خامنهای را به دوش کشید، سوار خودروی شخصیاش کرد و به بیمارستان رساند. براثر انفجار بمبی که در ضبط صوت مقابل علی خامنهای منفجر شد، استخوان ترقوه او شکست و رگ و چند عصب حرکتی او قطع شد.
محمود خسرویوفا به ادعای خودش (در مصاحبه سال ۱۳۹۱ با سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی) در اوایل انقلاب و نیز در مقطعی از دوران ریاست جمهوری آیتالله خامنهای، مسوول حفاظت از رهبر کنونی ایران بود. او از جانبازان جنگ هشتساله با عراق، از فرماندهان سپاهپاسداران و یکی از اعضای سپاه «قدس» و یاران سردار «قاسم سلیمانی» نیز محسوب میشد. گزینهای تراز برای مدیریت بر تمامیت ورزش ایران از نگاه حکومت جمهوری اسلامی.
او ارادتش به قاسم سلیمانی را هم در همین اولین قدم و با انتخاب لقبی از او، برای کاروان پارالمپیک ایران نشان داد. او بهمن۱۳۹۹، یک سال پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس را هویت جمهوری اسلامی نامید.
در سویی دیگر، توماس باخ اما در تمام طول عمرش، نه بخشی از سیاست بود و نه عضویتی در گروههای نظامی یا شبهنظامی داشته است.
توماس باخ، دسامبر۱۹۵۳ در آلمان متولد شد. او حد فاصل ژانویه ۱۹۷۳ تا اکتبر ۱۹۸۰، به دو مدال طلا، یک نقره و یک برنز رقابتهای شمشیربازی در جهان و اروپا رسید که باارزشترین آنها، مدال طلای المپیک ۱۹۷۶ مونترال بود.
توماس باخ در سن ۱۸ سالگی به غیر از زبان مادریاش (آلمانی) به دو زبان فرانسه و انگلیسی هم تسلط کامل داشت. سال ۱۹۸۳ مدرک دکترای حقوق خود را از دانشگاه «وورتزبورگ» آلمان دریافت کرد و البته دایره تسلطش بر زبانهای بینالمللی را هم گسترش داد؛ او حالا به زبان اسپانیایی هم به شیوایی صحبت میکرد.
او پیش از آنکه مدیریت در ورزش را بهعنوان دبیرکل کمیته المپیک آلمان (کنفدراسیون المپیک آلمان) آغاز کند، به عنوان مدیر شرکت تولید دستگاههای نجاری در غرب آلمان فعالیت کرده بود.
توماس باخ و محمود خسرویوفا، از دو دنیای کاملا متفاوت با هم دیدار خواهند کرد.
پاسخ بادیگارد به چرایی سرکوبها چه خواهد بود؟
سخنگوی کمیته ملی المپیک ایران، هرگونه احتمال برای گفتوگو در مورد تحریم «حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان از سوی اتحادیه اروپا در جلسه میان محمود خسرویوفا و توماس باخ را رد کرده است. حمید سجادی ۳بهمن۱۴۰۱ به دلیل نقش داشتن در سرکوب ورزشکاران ایرانی، از سوی اتحادیه اروپا تحریم شده بود.
با این حال، همچنان کلید واژه «تحریم» یا به عبارتی «تعلیق»، از مهمترین موضوعات این دیدار خواهد بود.
منابع خبری «ایرانوایر» اطلاع دادهاند که توماس باخ پیش از این هم در دیداری با محمود خسرویوفا در شهر سئول پایتخت کره جنوبی داشته، و در مورد برخی از نگرانیها پیرامون نقض صریح منشور المپیک، به ایران اخطار داده بود.
مناف هاشمی نیز به «ایسنا» گفته است که در دیداری که به میزبانی کره جنوبی برگزار شده بود، توماس باخ مواردی را در مورد ورزشکاران ایرانی مطرح کرد که محمود خسرویوفا در مورد برخی مسائل نیز پاسخ داده بود.
منابع «ایرانوایر» از سه موضوع اصلی به عنوان محورهای مورد بحث نام بردهاند؛ «الناز رکابی و چرایی رفتار قهرآمیز حکومت با او و خانوادهاش»، «تهدید و دستگیری ورزشکاران در جریان اعتراضات اخیر»، «پاسخگویی در قبال اعدام محمد مهدی کرمی قهرمان کاراته ایران» و «پابرجا ماندن موضوع ممنوعیت مبارزه با ورزشکاران اسراییلی.»
قرار است محمود خسرویوفا در مورد هر سه موضوع به رییس کمیته بینالمللی المپیک پاسخ دهد و البته از او توقعاتی برای رفع برخی موانع جهت ارسال کمکهای مالی از سوی کمیته بینالمللی المپیک، و آزاد شدن دلارهای فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی از حساب فیفا داشته باشد.
موضوع این است که اینبار کمیته بینالمللی المپیک، فقط با جمهوری اسلامی و چند نهاد حقوقبشری و یا حتی یک کشور ثالث مانند اسراییل طرف نیست.
پس از اعدام محمد مهدی کرمی، برخی نمایندگان پارلمان آلمان و حتی «کاترین گورینگ اکاردت»، نایب رییس کمیسیون اتحادیه اروپا، از کمیته بینالمللی المپیک خواست تمامیت ورزش ایران را بهحالت تعلیق در آورد.
همچنین در مورد الناز رکابی، کمیته بینالمللی المپیک حساسیتهایی ویژه نشان داده است. پس از آنکه الناز رکابی بدون حجاب اجباری در رقابتهای بینالمللی سئول شرکت کرد، گزارشهایی مستند مبنیبر ربوده شدن او از محل مسابقات و انتقال او به سفارت جمهوری اسلامی برای بازگرداندنش به ایران وجود داشت. همچنین تخریب خانه باغ خانوادگی الناز رکابی از دیگر نشانههای تهدید و فشار علیه این صخرهنورد شناخته شده ایران است.
بیش از ۳۰ ورزشکار و مربی شناخته شده ملی و بینالمللی ایران، در ماههای اخیر تهدید، بازداشت، شکنجه، زندانی و یا اعدام شدهاند. کمیته بینالمللی المپیک در قبال «برخی از این چهرهها» از رییس کمیته ملی المپیک ایران توضیحاتی خواسته است.
آیا خسرویوفا اسراییل را به رسمیت میشناسد؟
مردی که به حفاظت فیزیکی از علی خامنهای و بر تن کردن پیراهن سپاه پاسداران افتخار میکرد، حالا باید مقابل رییس کمیته بینالمللی المپیک بنشیند و با او برای مبارزه کردن در آینده نزدیک با حریفان اسراییلی «مصالحه» کند.
جمهوری اسلامی سالهاست که سیاست ممنوعیت مبارزه با حریفان اسراییلی را در تریبونهای رسمی خود فریاد میزند، اما در خفا هرگونه ممنوعیتی برای مسابقه با اسراییل را مقابل مدیران کمیته بینالمللی المپیک، تکذیب میکند.
دی۱۳۹۸ «مسعود سلطانیفر»، وزیر ورزش و جوانان وقت و «رضا صالحیامیری»، رییس پیشین کمیته ملی المپیک ایران در جریان سفری به شهر لوزان در سوئیس، با توماس باخ، رییس کمیته بینالمللی المپیک (IOC) دیدار کردند. اما این دیدار بازتابی در رسانههای داخل کشور نداشت.
یک هفته پس از این، وبسایت افشاگر «اینساید د گیم» که اخبار پشت پرده ورزش جهان را منتشر میکند، مدعی شد که دو مقام عالیرتبه ورزش ایران در دیدار با توماس باخ، تعهد کتبی دادهاند که از این پس هیچ مانعی پیش روی ورزشکاران ایرانی در مسیر مبارزه با حریفان اسراییلی وجود نخواهد داشت.
در همان گزارش، توماس باخ بهصورت رسمی اعلام کرد: «ایران متعهد شد که هرگونه نقض منشور المپیک را متوقف کند.»
در این گزارش آمده بود که توماس باخ اعلام کرده است ورزش ایران را به حالت تعلیق در نمیآورد، «چون این کشور نامهای را امضا کرده است» که هرگونه سیاست تبعیضآمیز خود علیه ورزشکاران اسراییلی را متوقف کند.
در مهمترین بخش این گزارش، توماس باخ به خبرنگار «اینساید د گیم» گفته بود: «سیاست جدید و بیطرف ورزش ایران در امور سیاسی را میستایم، اما برای اطمینان پیدا کردن از نتیجه کار، به زمان، بررسی و مشاهدات بیشتر و دقیقتر نیاز داریم.»
امروز پس از گذشت سه سال، زمان راستیآزمایی رسیده است. در سالهای اخیر، فدراسیون جودو ایران به دلیل مبارزه نکردن با حریفان اسراییلی تعلیق شد، شطرنجبازان ایران همچنان اجازه مبارزه با حریف اسراییلی را ندارند و کشتیگیران ایران به محض همقرعه شدن با حریفان این کشور، با بهانه مصدومیت، کنار رفتهاند.