مهدی نصیری
ستیز با پنجاه و هفتی ها و انواع نسبتها و دشنامها را حواله آنان کردن، امر مثبت و متمدنانه ای نیست. انقلاب ۵۷ محصول یک مقطع تاریخی ویژه بود که طوفانی از چپ گرایی در جهان جریان داشت و ایران نیز که در همسایگی کانون این طوفان و آتش فشان یعنی شوروی سابق بود، از تاثیرات مخرب این طوفان برکنار نماند. همزمان موجی از احیأگری اسلام سیاسی مبتنی بر قرائتی تکفیری و غرب ستیزانه از اسلام در آسیا و جهان عرب به راه افتاده بود که با جریان چپ - علی رغم تفاوتهای بنیادین و ماهوی - تلاقی پیدا کرد و در ایران ایدئولوژی التقاطی انقلاب ۵۷ (ارتجاع سرخ و سیاه) را رقم زد.
اکثر روشنفکران و تحصیلکردگانی که تحت تاثیر این معجون قرار گرفتند و به مبارزه با نظام پهلوی پرداختند، در خواب شبشان هم نمی دیدند که محصول این انقلاب نظامی به نام جمهوری اسلامی شود که در زمره یکی از خشن ترین، فاسدترین، دروغگوترین و ناکارآمدترین نظامهای سیاسی دنیای معاصر قرار گیرد.
البته باید تصدیق و تصریح کرد که عموم روشنفکران و تحصیلکردگان انقلابی، از جمله این طلبه کوچک، بی اطلاع و یا واجد آگاهی هایی اندک از سیاست و اقتصاد و ماهیت ویرانگر اندیشه مارکسیسم و اسلام مورد نظر روحانیت انقلابی با رهبری آقای خمینی بودند که در ادامه به آقای خامنه ای به ارث رسید.
این مقدمه را از این رو گفتم تا یادآور شوم که انگیزه اساسی در رقم زدن انقلاب ۵۷ نه آگاهی و قصد ویرانگری بلکه جهل و خامی بوده است که البته در نتایج ویرانگری که به جا گذاشت، تفاوتی ندارد.
اگر در یک حادثه، از سر خطا فردی به قتل برسد یا از سر عمد، بالاخره فاجعه ای رخ داده و جان انسانی ستانده شده، اما در چگونگی برخورد ما با قاتل باید تفاوت وجود داشته باشد. قانون شرعی و عرفی نیز چنین تفاوتی را لحاظ می کند.
پس وظیفه متضرران و قربانیان فاجعه ۵۷ در عین نقد و نفرین اندیشه و ایدئولوژی پنجاه و هفتی، عدم ستیز و لعن و نفرین مرتکبان ناآگاه و یا فریب خورده آن است، چون هیچ نتیجه ای جز تعمیق شکافها و زخمهای ملی که مانعی برای ساخت ایرانی آباد و آزاد است، ندارد اما و صد اما این وظیفه قطعی پنجاه و هفتی هاست که صریح و شجاعانه از گذشته خود اعلام توبه و انزجار کرده و به خطای خود و ضربه ای که به ایران زدند و چنین جهنمی را ایجاد کردند، اعتراف کنند تا از شدت دلخوری و عصبانیت نسلهایی که نقشی در برآمدن این فاجعه قرن نداشتند، بکاهند و راه همدلی و همگرایی را برای آینده هموار کنند.
نامه سرگشاده صادق زیباکلام خطاب به رضا پهلوی
"مکالمه طولانی و بسیار سازنده ترامپ با پوتین"