Tuesday, Jun 16, 2026

صفحه نخست » کریم سجادپور: این یک «تفاهمِ سوءتفاهم» میان آمریکا و جمهوری اسلامی است

sajadpour.jpgخبرنامه گویا - کریم سجادپور، پژوهشگر مسائل ایران، در واکنش به گزارش‌های منتشرشده درباره تفاهم احتمالی میان آمریکا و جمهوری اسلامی، این توافق را «تفاهمِ سوءتفاهم» توصیف کرد؛ توافقی که به گفته او، هر یک از طرفین برداشت کاملاً متفاوتی از آن دارند.

سجادپور در شبکه ایکس نوشت که از نگاه واشینگتن، جمهوری اسلامی قرار است تنگه هرمز را به یک آبراه امن بین‌المللی بازگرداند، در برنامه هسته‌ای خود امتیازهای مهمی بدهد و حتی در نهایت از بخش‌هایی از ایدئولوژی انقلابی خود ــ از جمله دشمنی با آمریکا و اسرائیل و حمایت از نیروهای نیابتی منطقه ــ فاصله بگیرد. در مقابل، آمریکا و کشورهای عربی خلیج فارس سرمایه‌گذاری‌های کلانی را در ایران آغاز خواهند کرد؛ آن هم از سوی کشورهایی که هدف هزاران موشک و پهپاد جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند.

اما به اعتقاد سجادپور، برداشت جمهوری اسلامی کاملاً متفاوت است. از نگاه تهران، حکومت همچنان کنترل تنگه هرمز را حفظ خواهد کرد، ده‌ها میلیارد دلار از محل رفع تحریم‌ها و آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده دریافت خواهد کرد و هیچ امتیازی درباره برنامه موشکی، پهپادی یا شبکه نیروهای نیابتی خود نخواهد داد.

او می‌نویسد جمهوری اسلامی ممکن است صرفاً با تعلیق موقت غنی‌سازی اورانیوم موافقت کند؛ آن هم برای مدتی که بتواند تأسیسات هسته‌ای آسیب‌دیده خود را بازسازی و احیا کند.

سجادپور نتیجه می‌گیرد که شکاف میان انتظارات دو طرف آن‌قدر عمیق است که مشخص نیست آیا این تفاهم می‌تواند در عمل به یک توافق پایدار تبدیل شود یا نه؛ زیرا هر طرف ظاهراً تصور می‌کند بدون تغییر اساسی در اهداف راهبردی خود، به آنچه می‌خواهد دست خواهد یافت.

***



Copyright© 1998 - 2026 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie & Privacy Policy