Friday, Jul 10, 2026

صفحه نخست » آتش‌بس تمام‌شد؛ منطقه دوباره در آستانه انفجار؟

USiran.jpgخبرنامه گویا - پس از آنکه دونالد ترامپ اعلام کرد آتش‌بس با جمهوری اسلامی پایان یافته است، نشانه‌های تازه‌ای از افزایش آمادگی نظامی آمریکا و اسرائیل در منطقه دیده می‌شود. هم‌زمان با گزارش‌هایی درباره استقرار دو ناو هواپیمابر آمریکا در فاصله‌ای نزدیک و غیرمعمول از سواحل ایران، برخی منابع نظامی این تحرکات را نشانه‌ای از حفظ گزینه نظامی و افزایش فشار بر تهران، از جمله در اطراف تنگه هرمز، ارزیابی کرده‌اند.

در همین حال، گزارش‌هایی نیز از فعالیت گسترده جنگنده‌های نیروی هوایی اسرائیل منتشر شده و برخی کانال‌های عربی مدعی شده‌اند مسیر پرواز بخشی از این تحرکات به سمت شرق بوده است. هرچند هیچ‌یک از این گزارش‌ها به‌تنهایی نشانه آغاز یک عملیات قریب‌الوقوع نیست، اما مجموعه آنها از حفظ آمادگی عملیاتی در بالاترین سطح حکایت دارد.

این تحولات در شرایطی رخ می‌دهد که جمهوری اسلامی پس از حملات اخیر به برخی زیرساخت‌های خود، آمریکا و اسرائیل را به پاسخ متقابل تهدید کرده است. یکی از محورهای این هشدارها، حمله دو شب پیش به یک پل راه‌آهن در نزدیکی آق‌قلا در استان گلستان بود؛ حمله‌ای که در چارچوب موج گسترده‌تری از عملیات علیه اهدافی در ایران رخ داد.

از سوی دیگر، فرماندهان ارتش اسرائیل آشکارا اعلام کرده‌اند که برای دور تازه‌ای از عملیات احتمالی علیه رژیم ایران آماده هستند. رئیس ستاد ارتش اسرائیل روز گذشته گفت صدها فروند جنگنده این کشور در هر لحظه آماده اجرای حمله‌اند؛ پیامی که از نگاه بسیاری از ناظران، بیش از آنکه جنبه تبلیغاتی داشته باشد، هشداری مستقیم به رهبران جمهوری اسلامی است.

تجربه آخرین درگیری نیز نشان داد پاسخ اسرائیل تنها به حملات موشکی یا مراکز نظامی محدود نماند و زیرساخت‌های اقتصادی مهم، از جمله مجتمع پتروشیمی ماهشهر، نیز هدف قرار گرفت. گزارش‌ها حاکی از آن است که اسرائیل پیش از برقراری آتش‌بس در حال آماده‌سازی موج گسترده‌تری از حملات بود؛ عملیاتی که بنا بر این گزارش‌ها، با مداخله ترامپ متوقف شد، اما لزوماً از دستور کار خارج نشده است.

در چنین فضایی، به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی در تلاش است میان حفظ ادبیات تهدیدآمیز و پرهیز از اقدامی که بتواند بهانه حمله‌ای بسیار گسترده‌تر را فراهم کند، تعادل برقرار کند.

نسبت دادن هم‌زمان مسئولیت حملات به آمریکا و اسرائیل، این امکان را برای تهران ایجاد می‌کند که بدون ورود فوری به رویارویی مستقیم با اسرائیل، همچنان روایت «دشمن مشترک» را حفظ کند و دامنه پاسخ خود را کنترل‌شده نگه دارد.

در مقابل، آمریکا و اسرائیل نیز با حفظ آمادگی نظامی و ارسال پیام‌های آشکار بازدارنده، تلاش می‌کنند هزینه هرگونه اقدام مستقیم جمهوری اسلامی را تا حد ممکن افزایش دهند؛ وضعیتی که نشان می‌دهد اگرچه درگیری گسترده فعلاً آغاز نشده، اما فضای بازدارندگی متقابل همچنان بسیار شکننده است.



Copyright© 1998 - 2026 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie & Privacy Policy