تهران- خبرگزاري كار ايران
آمريكا در ساعات پاياني شب گذشته با انگليس، آلمان و فرانسه درباره پرونده هستهاي ايران به توافق رسيد.
به گزارش سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران، ايلنا، پس از پنج روز رايزني فشرده ميان اعضاي شورايحكام آژانس بينالمللي انرژياتمي سازمانمللمتحد، پيشنويس قطعنامه پيشنهادي انگليس، آلمان و فرانسه سرانجام مورد موافقت آمريكا قرار گرفت.
پيش از اين آمريكا سه بار پيشنويسهاي متعدد پيشنهادي از سوي اين سه كشور را به دليل عدم برخورداري از شدتلحن كافي عليه ايران رد كرده بود.
به گزارش شبكه خبري الجزيره قطر از "وين"، اين پيشنويس ضعيفتر از چيزي است كه آمريكا انتظار آن را داشت، چرا كه در آن اثري از ارجاع پرونده ايران به شورايامنيت سازمانملل ديده نميشود.
در پيشنويس توافقي آمده است كه آمريكا به طور قطعي از پافشاري خود مبني بر ارجاع مسأله به شورايامنيت چشم ميپوشد ولي به جاي آن در بند سوم كه از آن با عنوان "بند ماشه" ياد ميشود، آمده است: در صورتي كه ايران در آينده از مفاد پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي تخطي كند، شورايحكام با تشكيل نشستي فوقالعاده، پرونده ايران را به شورايامنيت ارجاع ميكند.
اين پيشنويس همچنين از محمد البرادعي، مديركل آژانس ميخواهد تا گزارشي جديد را در نيمه فوريه آينده به شورايحكام ارائه كند.
به گزارش منابع خبري از وين، اين بند پيشنويس با توافق نمايندگان آمريكا، انگليس، آلمان و فرانسه روبرو گرديد ولي تصويب نهايي آن به نشست فردا (چهارشنبه) موكول شد.
با اين حال در ساعات پاياني نيمهشب گذشته، اعلام شد نماينده آمريكا در آژانس، خواستار ايجاد تغييراتي در عبارات مربوط به بندسوم شده است.
دكتر علياكبر صالحي نماينده جمهورياسلاميايران در آژانس بينالمللي انرژياتمي با اشاره به اينكه متن پيشنويسي كه مورد توافق آمريكا و سه كشور اروپايي قرار گرفته، اشارهاي به احتمال ارجاع پرونده ايران به شورايامنيت ندارد و ايران را مستقيماً به نقض پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي متهم نميكند، تصريح كرد: « نه ميتوان از "پيروزي" سخن گفت و نه از "شكست"؛ فكر ميكنم اين توافق نتيجه تلاش مشترك جهاني براي حلوفصل قضيه بود بدون اينكه نيازي به اين باشد كه موضوع بخواهد به يگ بحران بينالمللي بينجامد.»
وي همچنين اعلام كرد: « ايران آماده است تا به منظور بازرسي سرزده از تأسيسات هستهاي خود پروتكلالحاقي را امضا كند و تلاش خواهيم كرد تا به يك راهحل مسالمتآميز دستيابيم.»
صالحي از تأييد پيشنويس پيشنهادي قطعنامهنهايي شوراي حكام از سوي سه كشوربزرگ اروپايي ابراز خرسندي كرد و افزود: مقامات جمهورياسلاميايران در انتظار تصويب قطعنامهاي صلحآميز درمورد فعاليتهايهستهاي صلحآميز ايران هستند و مطمئناً ما درمسيري صحيح گام برميداريم.
وي افزود: مهم اين است كه فرصتي پيش آمد تا قدرت منطق بر مسائل حاكم شود.
در عينحال برخي ديپلماتها در مقر آژانس در وين نيز ميگويند: اين پيشنويس، از غنيسازي اورانيوم و جداسازي پلوتونيوم در تأسيسات مخفي و در غياب بازرسان جهاني، به شدت ابراز نگراني كرده ولي از تعليق تمامي فعاليتهاي مرتبط با غنيسازي اورانيوم استقبال كرده است.
از سوي ديگر وزارتامورخارجه آمريكا نيز اعلام كرد: كالينپاول در خلال دو روز گذشته با محمد البرادعي، مديركل آژآنس بينالمللي انرژي اتمي در تماس بوده و موضوع پرونده هستهاي ايران را با وي مورد بحث و تبادل نظر قرار داده است.
ريچارد باوچر، سخنگوي وزارتامورخارجه آمريكا ضمن اعلام اين خبر، اظهار داشت: پاول همچنين در گفتوگوي تلفني با جكاستراو، يوشكا فيشر و دومينيك دوويلپن، وزراي امورخارجه سه كشور انگليس، آلمان و فرانسه، با هدف دستيابي به يك نتيجه متعادل كه تلاشهاي ايران را نيز مدنظر داشته باشد، تبادلنظر كرد.
اين در حالي است كه يك مسؤول ديگر در وزارتامورخارجه آمريكا همزمان در اظهاراتي متناقض، از تلاش مذاكرهكنندگان آمريكايي در وين براي تشويق اروپاييها به تشديد لحن پيشنويس قطعنامه خبر داد.
وي افزود: ما ميخواهيم نوعي "ضمانتاجرايي" در متن پيشنويس گنجتنده شود تا بر اساس آن بتوان به ايران هشدار داد كه در صورت اثبات كوچكترين تخلف، پرونده هستهاي اين كشور براي اعمال تحريمهاي جديد عليه تهران، به شورايامنيت ارجاع شود.
اين ديپلمات آمريكايي در ادامه گفت: اين ضمانتاجرايي ميبايست بهگونهاي باشد كه بتوان بهوسيله آن و بر اساس آييننامه اساسي آژانس و نيز معاهداتي كه ايران آنها را امضا كرده است، در صورت كشف هرگونه نقض قوانين بينالمللي از سوي تهران، تمامي گزينههاي ممكن را مدنظر قرار داد.
آمريكا با يك قدم عقبنشيني از مواضع قبلي خود، اصرار دارد كه اگر قرار بر اين باشد كه " ارجاع پرونده ايران به شورايامنيت" صريحاًدر متن قطعنامه ذكر نشود، دستكم با استفاده از ضمانت اجرايي، نسبت به احتمال ارجاع پرونده به شورايامنيت در صورت اثبات تخلف از سوي ايران، اقدام لازم صورت گيرد.
از سوي ديگر ايگور ايوانف، وزيرامورخارجه روسيه نيز ساعاتي پيش در گفتوگو با شبكه خبري الجزيره قطر اعلام كرد: آژانس بينالمللي انرژياتمي بايد قطعنامهاي متعادل درمورد ايران تصويب كند تا توافقات بهدست آمده را تأييد و بر تداوم گفتوگوهاي سازنده با تهران درباره مسائل هستهاي تأكيد كند.
وي افزود: ما معتقديم چنين قطعنامهاي به رفع تنشهاي مربوط به برنامههاي هستهاي ايران كمك ميكند.
وي با بيان اين مطلب كه اگر تنشها افزايش يابد و مسأله به شورايامنيت سازمانملل برود ممكن است تجربه كرهشمالي تكرار شود.
ايوانف در ادامه اظهار داشت: فكر نميكنم كسي بخواهد شاهد افزايش تنشها باشد چرا كه ايران به همه شرايط بينالمللي تن داده و به درخواستهاي آژانس بينالمللي انرژياتمي هم پاسخ داده است و اكنون وظيفه ماست كه از اين وضع مطلوب، براي رفع نگرانيها درمورد مسائل هستهاي ايران بهترين استفاده را بكنيم.
ايوانف همچنين با قاطعيت اعلام كرد: روسيه قصد دارد كه برنامههاي هستهاي صلحآميز ايران ادامه يابد.
وي با يادآوري اظهارات اخير ولاديمير پوتين، رئيسجمهور روسيه مبني بر رضايت روسيه از تصميمات مقامات ايراني، تأكيد كرد: مسكو قصد دارد همكاري با تهران در زمينه مسائل هستهاي را ادامه دهد.
مقامات آژانس اعلام كردهاند: متن پيشنويس پيشنهادي كه مورد توافق قرار گرفته است، فردا (چهارشنبه) براي تصويب نهايي به نشست شورايحكام ارائه ميشود.