بسمه تعالي
هفتهنامه خبرى ورلاگزگروپ چاپ اتريش در گفتگوى كوتاهى با آيتاللّه العظمى منتظرى به برخى مباحث روز پرداخت. آيتاللّه منتظرى در پاسخ به سؤالى در رابطه با تصويب اصل 99 قانون اساسى و با توجه به اينكه ايشان رئيس مجلس خبرگان قانون اساسى بودند گفتند:
تصويب اصل 99 قانون اساسى براى اين بود كه انتخابات آزاد بدون دخالت حاكميت و مجريان برگزار گردد. در آن هنگام به نظر رسيد قديسترين نهاد با توجه به نصب آنها از ناحيه آيتاللّه خمينى، شوراى نگهبان است؛ آنان براى نظارت بر انتخابات تعيين شدند تا مبادا مثل زمان شاه، دربار و برخى وزارتخانهها در امر انتخابات دخالت كنند و كانديداهايى را بر مردم تحميل نمايند بدون آنكه مردم شناختى از آنها داشته باشند. شوراى نگهبان مدتى به اين وظيفه عمل كرد اما از مجلس چهارم به بعد آن را خودشان به استصوابى تفسير كردند و عملاً در امر انتخابات دخالتهاى بيجا كردند.
ايشان در ادامه فرمودند:
وظيفه شوراى نگهبان نظارت بر »امر انتخابات« بود ولى پس از آن به »نظارت بر كانديداها« تبديل شد. با اين تفسير اگر كانديداهايى را آقايان شوراى نگهبان مورد پسند قرار دادند، مردم مجازند آنان را براى نمايندگى مجلس انتخاب نمايند!
آيتاللّه منتظرى ضمن اشاره به رد صلاحيتهاى گسترده اخير توسط شوراى نگهبان به دلايل واهى و اتهامات بىاساس، اكثر ردشدگان را افرادى متدين، معتقد، دلسوز و متخصص ناميدند و فرمودند:
يكى از نمايندگان فعلى مجلس كه رياست كميسيون اصل 90 را به عهده دارد فردى است عالم و مجتهدِ مسلّم كه تا به حال چندين دوره نماينده مردم در مجلس بوده است؛ اين عالم روحانى دلسوز را تنها به جرم اينكه در كميسيون اصل 90 به شكايات و مظالم از جمله خانواده زندانيان چون آقاجرى، زهرا كاظمى و ملىمذهبىها و... رسيدگى كرده است به اتهام عدم التزام به اسلام رد صلاحيت كردهاند.
فقيه عاليقدر در پاسخ به پرسش خبرنگار مبنى بر اينكه: با توجه به گذشت 25 سال از پيروزى انقلاب چه چشماندازى نسبت به انقلاب داريد، فرمودند:
همين اندازه به شما عرض كنم كه وعدهها و شعارهاى اوليه انقلاب (استقلال، آزادى، جمهورى اسلامى) بجز استقلال از دولتهاى خارجى آن هم تا اندازهاى، عملى نشده است و مردم نتوانستهاند به اهداف اوليه دست يابند.
ايشان آزادى بيان و گردش آزاد اطلاعات را يكى از اهداف اوليه انقلاب ذكر كرده با اشاره به تحصن نمايندگان و عدم انعكاس آن در رسانههاى زير نظر حاكميت گفتند:
در وهله اوّل 83 نفر از نمايندگان و تا به حال بيش از 120 نماينده مجلس در خانه ملت تحصن كردهاند تحصنى كه حق آنهاست و اعتراض حق نمايندگان و وكلاى ملت است، به حكم عقل و شرع مظلوم حق اعتراض دارد؛ اما متأسفانه حتى يك بار به اين واقعه هم توسط راديو و تلويزيون ايران پرداخته نشده است و مردم براى آگاهى از اخبار تحصن بايد به رسانههاى خارجى مراجعه نمايند. راديو و تلويزيون به بايكوت شديد خبرى تحصن بزرگ نمايندگان مجلس ادامه مىدهد ولى آنچه را كه با سليقه و خواست بخشى از حكومت مطابق باشد منعكس مىكنند، و اين رسانه ملى سخنگوى حاكميت شده است؛ حال آنكه بايد سخنگوى ملت باشد و مردم مسائل و اخبار و رويدادهاى كشور را بدون سانسور از طريق اين رسانه داخلى مطلع شوند.
معظمله در ادامه فرمودند:
در عوض اگر روزنامههاى مستقل به انعكاس رويدادها و اخبار بپردازند، انتقاد كننده را تحت فشار مىگذارند تا تن به خودسانسورى دهند وگرنه سر و كارشان با دادگاه انقلاب يا ويژه روحانيت است، در حالى كه اين دادگاهها اختراعى خود آقايان است و در قانون اساسى نامى از آنها نيست.
آيتاللّه منتظرى در پاسخ به سؤال خبرنگار اتريشى كه مىخواست بداند چه چيزى بايد تغيير كند تا به اهداف اوليه انقلاب نزديك شويد گفتند:
بايد روشهاى استبدادى كنار گذاشته شود و حكومت مردمى كه وعده داده شده بود محقق شود. و اين مهم از راه برگزارى انتخابات آزاد است و بازگشت قدرت از قدرتمندان به مردم و نمايندگان مجلس كه تبلور اراده مردمند ميسر است. متأسفانه مجلس كه نماد حكومت مردمى و جمهوريت نظام است مورد انواع و اقسام هجومها قرار گرفته است و آنها را به صرف اظهارنظر احضار و محاكمه مىكنند و افرادى كه خودشان را فوق قانون مىدانند در امر مجلس دخالت كرده و وظيفه قانونگذارى نمايندگان مجلس را بازيچه قرار مىدهند. برگزارى انتخابات فرمايشى با مجلس فرمايشى و حكومت فردى در دنياى امروز دوام ندارد.
ايشان گفتند: متأسفانه تمام كارهاى خلافِ انجام شده با نام اسلام و ارزشهاى دينى صورت مىگيرد و نتيجهاى جز فرارى شدن مردم از اسلام ندارد و دين عنصرى خشن و كريه نزد مردم تصور مىشود.
در پايان آيتاللّه منتظرى درباره وضعيت مسلمانان اتريش سؤالاتى از خبرنگار كردند. خبرنگار گفت: مسلمانان كشور اتريش در فعاليتهاى مذهبى و علمى آزادند.
والسلام عليكم و رحمةاللّه و بركاته
دفتر حضرت آيتاللّه العظمى منتظرى
4/11/1382