گفتوگو با اطهري، باوند، ترقي، سحرخيز، قديري، درودي، پوراحمدي، رحيمنژاد، پورموسوي و بصيري
تهران- خبرگزاري كار ايران
محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي تا ساعاتي ديگر براي ديدار و گفتوگو با مقامات كشورمان به همراه يك هيأت بلندپايه، وارد تهران ميشود.
به گزارش سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران، ايلنا، وي كه بهتازگي از سفر آمريكا بازگشته است، گزارش نهايي خود را در خصوص فعاليتهاي صلحآميز هستهاي جمهوري اسلامي ايران به نشست ژوئن شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارائه ميكند.
سرويس ديپلماتيك ايلنا درباره دستاوردهاياحتمالي سفر البرادعي به ايران با تني چند از استادان دانشگاه، كارشناسان و فعالان سياسي به گفتوگو پرداخته است:
ــــــــــ
اسدالله اطهري گفت: احتمال زيادي وجود دارد كه البرادعي حامل پيامي شفاف از سوي آمريكا نظير ارجاع پرونده هستهاي ايران به شورايامنيت باشد.
وي در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران، ايلنا، اظهار داشت: ايران نبايد بههيچوجه تعامل خود را با آژانس قطع كند بلكه بايد در پرتو همكاري با آژانس از حق خود دفاع كند.
اين كارشناس روابط بينالملل با بيان اينكه بايد ديد مهمترين دستاورد بيانيه سعدآباد چه بوده است، گفت: مسأله اين است كه آيا ايران توانست اروپا را در مقابل آمريكا قرار دهد يا همه اقدامات ايران باعث انسجام بيشتر غرب شد.
وي تصريح كرد: مهمترين دستاورد ما در فرايند طولاني قضيه هستهاي اين بود كه ايران فهميده است كه اروپا عددي نيست كه بتواند در برابر آمريكا قرار گيرد.
اطهري با تأكيد بر اينكه پرونده هستهاي ايران پرونده پيچيدهاي است و بازي پيچيدهاي نيز ميطلبد، گفت: ايران بايد درك كند آمريكا در برابر ما بهدنبال چيست.
وي ادامه داد: آنها بهدنبال يك حكومت مسؤول و پاسخگو در ايران هستند و تا زماني كه ماهيت نظام در ايران تغيير نكند ايران نميتواند به سؤالات آنها پاسخ دهد.
اطهري با بيان اينكه هيچ رئيسجمهوري در آمريكا اجازه نميدهد خطمشي سياستخارجياش را آلمان و فرانسه تعيين كنند، گفت: اگر نتوانيم با آمريكا همسو شويم به چالش كشيده ميشو يم. نظام بينالملل يك نظام تشريفاتي است و رفتار خنثي در اين نظام جوابگو نيست.
اطهري با تأكيد بر اينكه سياست كلي ايران در پرونده هستهاي درست بوده است، گفت: نحوه بازي ما به گونهاي بود كه امتيازات زيادي داديم بدون اينكه امتيازات لازم را بگيريم.
************
يك كارشناس روابط بينالملل گفت : سرانجام پرونده هسته اي ايران بستگي به گزارشي دارد كه بازرسان آژانس و شخص البرادعي به اين سازمان ارائه ميكنند.
داوود هرميداس باوند؛ مدرس دانشگاه و كارشناس روابط بين الملل در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا پيرامون پرونده هستهاي ايران و ادعاهاي ديپلماتهاي غربي در آستانه سفر البرادعي به ايران با بيان مطالب فوق اظهار داشت: اگر تاييد صحت اين ادعا كه آثار اورانيوم فوق غني شده در ايران كشف شده و اين اورانيوم داراي قابليت كاربرد در بمب هسته اي است، در گزارشي آژانس منعكس شود، ادعاهاي ديپلمات هاي غربي واقعيت پيدا مي كند .
وي افزود : اگر البرادعي در سفر هفته آينده خود به ايران ادعاهاي ديپلمات هاي غربي مبني بر كشف اورانيوم فوق غني شده را تاييد و در گزارش نهايي آژانس بين المللي انرژي اتمي منعكسكند، قطعا شوراي حكام آژانس تصميماتي را بر مبناي مندرجات گزارش اتخاذ خواهندكرد و احتمالا ممكن است اين ادعاها واقعيت پيدا كند.
باوند با تاكيد بر تصميم آژانس بر مبني گزارش بازرسان آژانس در خصوص پرونده هسته اي ايران گفت : اگر نتايج مذاكرات البرادعي با مقامات ايراني در آينده نزديك مندرجات گزارشات آژانس راتاييد كند و ايران از تعهدات خود تخطي كرده باشد، آمريكايي ها از آن به عنوان تهديدي عليه صلح و امنيت بين المللي تلقي مي كنند و پرونده ايران را به شوراي امنيت ارجاع مي دهند كه همگي اينها بسته به گزارشي است كه بازرسان آژانس به شورايحكام ارايه مي دهند.
************
قائممقام سياسي حزب مؤتلفهاسلامي گفت: آمريكا تلاش ميكند ادعاهاي خود را درباره فعاليتهاي هستهاي ايران بر آژانس و تصميمات آن تحميل كند.
حميدرضا ترقي در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص آخرين تحولات پرونده هستهاي ايران و انتقادات اخير آمريكا و سه كشور اروپايي طرف ايران در بيانيه تهران در مورد آغاز فراوري چرخه سوخت هستهاي در تأسيسات اصفهان، با بيان مطالب فوق، گفت: واقعيت امر اين است كه آمريكا در تلاش است تا از طريق تحميل نگراني ساختگي خود از فعاليت هستهاي ايران بر آژانس بينالمللي انرژي اتمي، از دستيابي ايران به فناوري صلحآميز هستهاي كه حق مسلم كشورمان است, جلوگيري كند.
وي در ادامه با ابراز اميدواري نسبت به دستيابي البرادعي به واقعيتها نسبت به موضع ايران, خاطرنشان كرد: در صورتيكه روند بازرسيهايا فشارهاي آمريكا و آژانس به سمتي برود كه هدف اصليشان جلوگيري از فناوري صلحآميز هستهاي ما باشد, يقيناً ما نميتوانيم آنرا تحمل كنيم و در همكاري خود با آژانس تجديد نظر خواهيم كرد.
ترقي هدف آمريكا را "ممانعت از دستيابي ايران به فناوري صلحآميز هستهاي" عنوان و تصريح كرد: ما بايد تمام تلاش خود را در جهت كسب اعتماد آژانس به فعاليت صلحآميز فناوري هستهاي خود جلب كنيم.
وي با بيان اينكه ما بايد در جهت اثبات صداقت خودمان تلاش كنيم, افزود: انتظار ما از آژانس اين است كه تحت تاثير فشارهاي سياسي آمريكا قرار نگيرد و از مسير كارشناس خارج نشود تا امكان همكاري بين ايران و آژانس استمرار پيدا كند.
**************
نماينده مديران مسؤول در هيأت نظارت بر مطبوعات گفت: همانطور كه دفعه پيش توانستيم با درايت مسأله پروتكلالحاقي را حل كنيم اينبار هم بايد اين كار انجام گيرد.
عيسي سحرخيز در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا در خصوص ارزيابي خود از فعاليتهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در قبال ايران اظهار داشت: آمريكاييها در نشست ماه مارس فضاسازي كردند و توانستند اطلاعاتي را مطرح كنند كه باعث شد كه هم رئيس آژانس بينالمللي انرژي اتمي و هم اعضاي شوراي حكام دچار نوعي شك و ترديد شوند.
سحرخيز، برخي فضاسازيهاي داخلي را در تشديد فشارها بر ضد برنامههاي هستهاي ايران مؤثر دانست و ابراز عقيده كرد: برخي فضاسازيهايي كه در داخل ايجاد شد و موضعگيري برخي نهادها و كساني كه مسؤوليتي در اين چارچوب نداشتند، نشان داد كه فضاي سياستخارجي كشور با وجود دولت پنهان، چندان در دست دولت خاتمي نيست و دولت پنهان با توجه به شرايط جديد اين شك و ترديدها را تشديد كرد.
وي با بيان اينكه در اين مقطع، ديپلماسي ما توانست خوب فعاليت كند و راه متعادلي را پيش گيرد، افزود: مسؤولان در نشست پيشين شورايحكام توانستند كاري كنند كه بحث ارجاع پرونده به شوراي امنيت از دستور كار خارج شود ولي در مقابلش مقداري لحن تندتر شد و اكنون نيز بايد با درايت مسأله را حل كرد.
نماينده مديران مسؤول در هيأت نظارت بر مطبوعات اضافه كرد: وقتي بحث خروج و مباحثي كه در گذشته در مورد آن به توافق با وزيرانخارجه اروپايي و آژانس بين المللي انرژي اتمي رسيديم طرح ميشود طبيعي است كه آنها فكر كنند پشت پرده موضوع ديگري هم مطرح است.
وي گفت: تمام اين اقدامات غلط و حركتهايي كه به نام دولت خاتمي و دولت اصلاحطلب و به دست دولت پنهان انجام ميشود، باعث ميشود كه برخي جريانهاي پشتپرده وارد عرصه شوند و صحبت كنند و همين فضا را عليه ايران آماده ميكند كه شاهد برخوردهاي تندتر باشيم.
سحرخيز در ادامه در خصوص مهلت دوماهه آژانس به ايران گفت: البته اين فرصتي كه از سوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي تا اجلاس آتي آژانس كه در ماه ژوئن برگزار خواهد شد، به ايران داده شده به ما كمك خواهد كرد كه مقداري از اين فضا بيرون بياييم بايد.
وي افزود: در اين مدت بايد با درايت كار كرد و همانطور كه دفعه پيش توانستيم با درايت مسأله را حل كنيم اينبار هم بايد اين كار انجام گيرد وگرنه روند امور ما را در جايگاهي قرار خواهد داد كه مجبور شويم در مقابل خواستههاي شديدتر آنها تمكين كنيم.
*************
محمدحسن قديريابيانه گفت: به نظر ميرسد تهديدات، فشارها و تطميعها در مورد البرادعي مؤثر واقع شده است زيرا لحن مديركل آژانس بينالمللي انرژياتمي قبل و بعد از سفر به آمريكا لحن يك مديركل بيطرف نبود.
وي در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران، ايلنا، گفت: اگر چه البرادعي بهطور رسمي براي مذاكره با مقامات ايراني به تهران سفر ميكند اما مسلماً ايران را به تسليم در برابر فشارهاي غير منطقي خارجي خصوصاً آمريكا ترغيب خواهد كرد.
اين كارشناس مسايل استراتژيك با بيان اينكه ايران نبايد چندان به سلامت كار مقامات سازمانهاي بينالمللي اعتماد كند، گفت: البته پذيرش افرادي مانند البرادعي و مذاكره با آنها مثبت است.
وي با تأكيد بر اينكه البرادعي نبايد چيزي فراتر از پروتكلهايي كه ايران امضا كرده است از ما بخواهد، گفت: در خواست توقف غنيسازي درخواستي خلاف حقوق كشور ماست.
قديريابيانه اظهار داشت: وضعيت ايران براي مسؤولان آژانس روشن است و حتي آنها ميدانند كه تلاش آمريكا براي متهمكردن ايران نوعي جنگ رواني است.
وي با بيان اينكه بسياري از مقامات سازمانهاي بينالمللي به مديريت سازماني خويش و منافع شخصي بيش از مصالح جهاني و وظايف حقوقي خود اهميت ميدهند، گفت: اميدواريم البرادعي كه به جهاناسلام تعلق دارد موفق شود خود را از شر اين فشارها و تهديدات برهاند و آژانس را تبديل به عامل فشار عليه ايران نكند.
**************
سعيد درودي گفت: در مسائل مربوط به انرژي هستهاي ايران, اروپا اگر از آمريكا تندتر حركت نكند, حداقل پا به پاي آمريكا در مقابل ايران موضع ميگيرد.
سعيد درودي، كارشناس مسائل استراتژيك درگفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص آخرين تحولات پرونده هستهاي ايران گفت: اروپا اگر از آمريكا تندتر حركت نكند, حداقل پا به پاي آمريكا در مقابل ايران موضع ميگيرد و اين به تجربهاي كه آنها در عراق كسب كردند, بر ميگردد.
وي در توضيح مطلب فوق افزود: جمعبندي اروپائيها از تجربه عراق اين است كه نتيجه تحولات عراق به ضرر اروپا و به نفع آمريكا تمام و دست اروپا از عراق بطور كامل قطع شد و در مورد ايران نيز اروپا تمايل ندارد كه تجربه عراق تكرار شود.
عضو سابق شوراي سردبيري روز نامههاي توقيف شده بهار و دورانامروز با بيان اينكه اروپائيها دركنار تهديدهاي آمريكا عليه ايران ميايستند, خاطرنشان ساخت: اروپائيها ميدانند كه در صورت عدم همكاري, اگر اتفاق تندي در مورد ايران نيفتد, باز هم اروپا بطور كلي از صحنه نامناسب اقتصادي و سياسي ايران حذف ميشود, بنابراين اروپائيها درمقابل آمريكائيها نخواهند ايستاد.
وي در خصوص موضع آمريكا افزود: در شرايط فعلي تهديدهاي آمريكا عليه ايران جديتر ميشود و با توجه به انتخابات رياست جمهوري, آمريكا, اين تهديدها تندتر ميشود.
درودي خاطر نشان ساخت: ما نبايد ساده انديشي كرده و فكر كنيم ميتوانيم برتوافقاتي كه با اروپائيها بهعمل ميآيد, حساب كنيم, واقعيت اين است كه بوش برخلاف رقيب خود «كري» كه بر مسائل داخلي آمريكا تكيه كرده, قصد دارد در سياست خارجي تحركاتي داشته باشد. بنابراين تهديدهاي آمريكا روز بروز جديتر ميشود.
وي در خصوص سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران پيرامون مسائل هستهاي گفت: ما بجاي اينكه به فكر استفاده سياسي از مناسبات بينالمللي از جمله روابط اروپا و آمريكا باشيم, بايستي تمام انرژي خودمان را براي تعامل با سازمان انرژي اتمي بكارگيريم و در مورد مسئله حساسي مانند انرژي اتمي توجه شود كه افراد غير مسئول اظهارات نسنجيده نكنند و اين امر ايجاب ميكند كه تمركزي در ابراز مواضع نيز بوجود آيد.
*************
مدرس دانشگاه شهيد بهشتي گفت: ايدهآلترين پيشبيني براي سفر مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي به تهران اين است كه وي ميآيد تا ايران را به تداوم مذاكراتي كه به "توقف غنيسازي اورانيوم" ميانجامد, متقاعد كند.
دكتر حسين پوراحمدي، كارشناس امور بينالملل در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص آخرين تحولات پرونده هستهاي ايران در آستانه سفر محمد البرادعي به تهران اظهار داشت: از اين مثبتتر نميتوان تصور كرد كه البرادعي در اين سفر قصد دارد ايران را به توقف كامل غنيسازي اورانيوم متقاعد كند.
وي افزود: اگر بخواهيم بهتر از اين پيشبيني كنيم بدين معني است كه توقف غنيسازي اورانيوم تا سال 2005 ادامه پيدا ميكند.
پوراحمدي در توضيح مطلب فوق گفت: در سال 2005 پيوستن ايران به پروتكل الحاقي دوم در آژانس تصويب ميشود كه به جمهوري اسلامي ايران فشار ميآورد آن را امضا كند.
وي افزود: اين پروتكل دوم از ايران و كشورهاي مشابه ايران ميخواهد كه بجاي توليد و غنيسازي اورانيوم به خريد و وارد كردن سوخت هستهاي از ديگر كشورها بپردازند.
اين مدرس دانشگاه در ادامه تصريح كرد: متحدان اروپايي آمريكا, ايران را در مذاكرات تنها گذاشتند و در واقع نوعي فشار جهاني براي تعليق و توقف غني سازي اورانيوم شكل گرفته است.
وي در پايان تأكيد كرد: بحث انتخابات رياست جمهوري آمريكا, مشكلات اروپا در قضيه حقوقبشر با ايران و مذاكرات دبير شورايعالي امنيتملي با مقامات ژاپن تقريباً پرونده هستهاي ايران را به سمت توقف غنيسازي اورانيوم سوق داد.
***************
كارشناس مسائل استراتژيك گفت: البرادعي نشان داده كه قدرت مقابله با آمريكا را ندارد.
دكتر همايون موحديان, كارشناس مسائل استراتژيك در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص آخرين تحولات پرونده هستهاي ايران در آستانه سفر البرادعي به تهران, با بيان اين مطلب افزود: آژانس بينالمللي انرژي بجاي برخورد تخصصي و فني, پرونده هستهاي ايران را تحت فشار آمريكا سياسي كرده است و البرادعي نيز نميتواند نقش مستقلي در اين پرونده بهعنوان مديركل آژانس بينالمللي انرژياتمي بازي كند.
وي افزود: برخورد آژانس بينالمللي انرژي اتمي با جمهوري اسلامي ايران تقريباً شفاف و واضح است و به حداقل چيزي كه رضايت خواهد داد اين است كه ما به هيچ يك از فناوريهاي هستهاي دست پيدا نكنيم.
اين كارشناس در توضيح اين مطلب خاطرنشان كرد: اين شرايط آژانس با روح توافقاتي كه دبير شورايعالي امنيت ملي كشورمان در مذاكرات خود با آژانس داشته متفاوت است.
موحديان با اشاره به عدم ثبات اروپا در تعهدات خود گفت: اروپا بدون اينكه جمهوري اسلامي ايران قدمي در جهت خلاف تعهدات خود بردارد, به تعهدات خود وفا نكرد.
وي افزود: برخورد اروپا ظاهراً در جهتي است كه جمهوري اسلامي ايران را وادار كنند كه بجاي تعليق، دست از غنيسازي اورانيوم و ديگر فعاليتهاي هستهاي خود بردارد.
اين كارشناس ضمن اشاره به تلاش مسؤولان تصميمگيرنده براي احقاق حق مسلم خود براساس توافقات با آژانس گفت: ما بايد آژانس و شورايحكام آژانس را مجبور كنيم تا براساس موازين موجود در توافقات آژانس حركت كنند.
موحديان افزود: آنچه در وضعيت فعلي بايد صورت گيرد متقاعد كردن آژانس و شورايحكام به رفتار منطقي و منطبق بر اصول اساسنامه آژانس است.
***************
عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تحقيقات و فناوري گفت: بين كشورهاي صاحب نفوذ در زمينه فعاليتهاي اتمي براي مخالفت با پرونده هستهاي ايران، هماهنگي كامل ديده ميشود.
محمدرضا رحيمنژاد, كارشناس مسائل استراتژيك در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص آخرين تحولات پرونده هستهاي ايران و موضع اخير سه كشور اروپايي، ابراز عقيده كرد: درحال حاضر هيچ موضعگيري موافقي بصورت علني از جانب هيچ كشوري حتي روسيه كه شريك و پيمانكار فعاليتهاي هستهاي ايران است, ديده نميشود.
رحيم نژاد, اعلام ازسرگيري فنآوري سوخت هستهاي درتأسيسات اصفهان از سوي مقامات ايران را تاكتيكي براي بررسي ميزان جديت كشورهاي اروپايي و آژانس درمقابل اقدامات احتمالي ايران در زمينه انرژي هستهاي عنوان و تصريح كرد: اعلام علني و تبليغات نسبتاً گسترده پيرامون افتتاح يك كارخانه هستهاي در شهر اصفهان, بيشتر اقدامي سياسي از طرف ايران براي ارزيابي پاسخهاي احتمالي اروپا, آمريكا و ديگر كشورهاي دخيل درتصميمگيري پيرامون پرونده هستهاي ايران درآژانس است.
وي ادامه داد: اين اقدام در واقع تاكتيكي براي بررسي ميزان جديت اين كشورها و آژانس بينالمللي انرژي اتمي در مقابل اقدامات احتمالي ايران در زمينه انرژي هستهاي است.
اين كارشناس افزود: بايد منتظر بود و طي هفتههاي آينده پاسخها و واكنشهايي را كه در سطح جهاني نسبت به اين مسأله بروز ميكند، به دقت بررسي و براساس آن وضعيت آينده را پيشبيني كرد.
**************
مدرس دانشگاه و كارشناس مسائل استراتژيك گفت: پرونده هستهاي ايران فارغ از بررسيهاي فني و تخصصي كه وظيفه آژانس بينالمللي انرژي اتمي است, دنبال ميشود.
سيد موسي پورموسوي, مدرس دانشگاه و كارشناس مسائل استراتژيك در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص آخرين وضعيت پرونده هستهاي ايران و ادعاهاي ديپلماتهاي غربي درخصوص كشف اورانيوم فوق غني شده درايران، گفت: هرگاه عوامل غير فني بر روند كار كنترل برنامههاي هستهاي كشورها حاكم شود, نتايج مثبتي به بار نخواهد آورد.
وي افزود: متأسفانه, فضاي حاكم بر شوراي حكام در جهت تأمين منافع تعداد انگشت شماري از كشورهاي عضو از جمله ايالت متحده آمريكاست.
اين مدرس دانشگاه درادامه با اشاره به حاكميت نظام سرمايهداري بر تصميمات اين سازمان خاطرنشان ساخت : متأسفانه نظام سرمايهداري بيپرده با واژه نظام سلطه برابري ميكند و هيچگاه اجازه فعاليت اقتصادي مثبت را به كشورهاي مستقل نخواهد داد, استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي حق مسلم كشورهاست و جمهوري اسلامي ايران نيز از اين قاعده مستثني نيست.
وي افزود: عليرغم اعلام آقاي البرادعي و موضع رسمي شوراي حكام, كشورهاي ديگر ادعاهاي واهي را مطرح ميكنند.
پورموسوي مواضع ديپلماتهاي غربي را دردو چشمانداز"روابط ايران و اروپا و همگرايي برخي از كشورهاي اروپايي با ايالات متحده آمريكا" ارزيابي كرد و گفت: در روابط ايران و اروپا, طرف اروپايي به دنبال چانهزني براي تأمين منافع بيشتر خود است و از سوي ديگر همگرايي برخي از كشورهاي اروپايي با ايالات متحده آمريكا به گونهاي سؤال برانگير, رقابت و يا همسويي با منافع آمريكا تلقي ميشود.
وي برنامه هستهاي ايران را در دو سطح "فني - تخصصي و سياسي كردن اين پرونده" مورد بررسي قرار داد و گفت: در روش فني- تخصصي آژانس تاكنون اقدامات تقريباً مثبتي انجام داده است.
پورموسوي روش دوم در بررسي پرونده هستهاي را "سياسي كردن موضوع و ارتباط مسئله با ساير موضوعات در عرصه روابط بينالمللي ايران با ساير كشورها" دانست و تصريح نمود: اين روش نتايج قابل قبولي براي ايران و اروپا به بار نخواهد داشت و بر پيچيدگي اين پرونده ميافزايد.
وي افزود: به دليل زيادهخواهي نظام سلطه، پيشبينيها سياسي كردن برنامه هستهاي ايران و به چالش كشيدن سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران است.
اين مدرس دانشگاه درپايان گفت: مواضع منطقي, اصولي و پافشاري در حفظ منافع ملي در راستاي ديپلماسي عاقلانه، ميبايد مورد توجه مسؤولان سياست خارجي كشور ما قرارگيرد.
*************
استاديار دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه اصفهان گفت: البرادعي ومقامات آژانس بينالمللي انرژي اتمي معتقدند كه اگر ايران بخواهد مشكل هستهاي خود را حل كند, ابتدا بايد مشكلات خود را با آمريكا حل كند.
محمدعلي بصيري, كارشناس مسائل استراتژيك در گفتوگو با خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا, در خصوص پرونده هستهاي ايران در آستانه سفر البرادعي به تهران با بيان اين مطالب، اظهار داشت: البرادعي بارها در ديدارها و گفتوگوهاي خود با مقامات ايراني گفته است كه اگر ايران علم, تكنيك و فناوري هستهاي ميخواهد, بايد در راستاي منافع آمريكا حركت كند.
وي افزود: هدف نهايي آژانس اين است كه ايران را از حق مسلم خود كه دستيابي به فناوري صلحآميز هستهاي است, منع كند.
استاديار دانشگاه اصفهان خاطرنشان ساخت: حركت البرادعي و آژانس، تحت فشار آمريكاست و پشت قضيه البرادعي و آژانس، آمريكا و غرب است و آنها ميخواهند ما را از حداقل امتيازات علمي و فناورانه خود كه در توافقات ما با آژانس بينالمللي انرژي اتمي آمده است, محروم كنند.
وي افزود: عقبنشيني مسؤولان تصميمگير در اين قضيه كاملاً به نفع غرب و آمريكاست و به هيچوجه در راستاي منافعملي كشور ما نيست كه در اين قضيه عقبنشيني كنيم و به اهداف استقلالطلبانه انقلاب لطمه بزنيم.
بصيري ادامه داد: ما پروتكلالحاقي به پيمان منع گسترش سلاحهاي كشتارجمعي را پذيرفتهايم و عضو آژانس بينالمللي انرژي اتمي هستيم و بنابراين بايد از حداقلهاي امتيازات خود استفاده كنيم.
وي تصريح كرد: آنها به مرگ ميگيرند تا ما به تب راضي شويم.
بصيري افزود: حركت جمهوري اسلامي ايران مبني بر افتتاح كارخانه خط توليد اورانيوم با غنيسازي پايين از قبل به آژانس بينالمللي انرژي اتمي گزارش و در توافقات بيانيه تهران گنجانده شده است؛ بنابراين ادعاهاي اروپاييها زيادهخواهي است.
وي ادامه داد: در سال گذشته كه پروتكل الحاقي را پذيرفتيم و با آژانس همكاري داشتيم, آژانس, آمريكا و متحدانش در شورايحكام با امتيازخواهي مضاعف و هدايت جو شورايحكام بهطور خصمانه بر ضد ما, ايران را تحت فشار قرار دادند؛ بنابراين طبيعي است كه ايران از خود مقاومت را نشان دهد و حركتي در جهت ادامه روند فعاليتهاي صلحآميز هستهاي خود انجام دهد.
اين كارشناس مسائل سياستخارجي و امور استراتژيك در ادامه با اشاره به پيروزي كرهشمالي در بحران هستهاي اين كشور، گفت: كره شمالي در بحران هستهاي خود سعي كرده امتياز بگيرد و تاكنون در اين زمينه موفق بوده است.
بصيري گفت: نمونه عراق, ليبي و كرهشمالي پيش روي ماست و ما ميتوانيم براي دستيابي به خواستههاي خود مبني بر دستيابي به فناوري صلحآميز هستهاي كه حق ايران است از اين نمونهها به نحو احسن استفاده كنيم و حركت جديد ايران مبني بر افتتاح خط توليد اورانيوم با غنيسازي در سطح پايين نيز حركت خوبي است كه نشان ميدهد هنوز ميتوان محكمتر از اينها با زيادهخواهيها برخورد كرد.
استاديار دانشكده علوم سياسي دانشگاه اصفهان با اشاره به ارجاع پرونده هستهاي كره شمالي به شوراي امنيت و موفقيت اين كشور پس از ارجاع اين پرونده در خصوص ساخت سلاحهاي هستهاي گفت: اكنون "ديپلماسي بدهبستان" تنها ديپلماسي موفق است و اگر ما بخواهيم در قضيه هستهاي عقبنشيني كنيم هيچچيز دستمان را نميگيرد.
بصيري خاطرنشان كرد: كشور ما با ليبي قابلمقايسه نيست. ايران قدرتي منطقهاي و تأثيرگذار بر مسائل و تحولات منطقه است؛ بنابراين ما نبايد خود را با ليبي مقايسه كنيم و از ارجاع پرونده هستهاي خود به شوراي امنيت و تهديدات آمريكا، آژانس و ديگر كشورهاي متحد با اين سازمان بترسيم.
استاديار دانشگاه اصفهان افزود: ما نبايد فكر كنيم كه تمام ابزارهاي خلع سلاح در دست كشورهايي مثل آمريكاست. آمريكاييها به دنبال اين هستند كه رهبري و هژموني خود در منطقه را اجرا كنند و با هر دولتي كه مخالف اين حركت باشد برخورد ميكنند.
بصيري در پايان گفت: بنابراين آمريكاييها به دنبال تسليم كامل ايران هستند نه اينكه ايران را از دستيابي به فناوري هستهاي بازدارند بنابراين عقبنشيني ايران در پرونده هستهاي و اتخاذ سياستهايي مانند سياست ليبي به منزله شكست ما محسوب خواهد شد.