خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس سياسي
همايش بررسي وضعيت نيروهاي سياسي در آينده در دانشكدهي حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران بعد از ظهر امروز برگزار شد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
شيرزاد:
ممكن است ائتلافهايي در گروههاي دوم خرداد رخ دهد
شيرزاد گفت: ممكن است ائتلافهايي در گروههاي دوم خرداد رخ دهد و كساني كه به آزادي اعتقاد دارند بايد يك ائتلاف استراتژيك ايجاد كنند. البته اين ائتلاف نبايد با تعجيل و شتاب صورت گيرد و بايد بصورت آرام اين كار را انجام داد تا به سمت گسترش كمي ائتلاف گام برداريم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، احمد شيرزاد نماينده مردم اصفهان در مجلس ششم طي سخناني در همايش بررسي وضعيت نيروهاي سياسي كه در دانشكده حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشت كه وضعيت نيروهاي سياسي در كشور به برنامه حاكميت و احزاب سياسي در آينده بستگي دارد.
وي با بيان اين كه چهار چالش اصلي در برابر آينده سياسي كشور ما قرار دارد، در اين باره گفت: اول اينكه ما در بعد سياست خارجي و امنيت ملي چه برنامه و عملكردي از خود ارائه بدهيم . همانطور كه در چند سال اخير مشاهده كرديد حوادث جهاني از جمله حادثه 11 سپتامبر بر سياست خارجي كشورها تاثير گذاشته است مثلا اينكه مقوله انرژي هستةيي ما به چه سمتي حركت ميكند.
وي با اين اعتقاد كه چالش دوم شكاف بين ملت و مسوولان است، افزود: اصلاحطلبان در چند سال اخير سعي كردند اين شكاف را كمتر كنند و كليه مردم در مقاطعي خود را با بخشهايي از حاكميت نزديكتر احساس كردند ولي اكنون به چالش قبلي خود برميگرديم و البته توجه داشته باشيد كه شرايط بوجود آمده كنوني پايدار نيست.
شيرزاد معتقد است: چالش سوم توسعهنيافتگي كشور است و ما در بعضي جاها داراي پيشرفت بودهايم و در جايي ديگر پسرفت كردهايم. مردم از مشكل توسعه نيافتگي رنج ميبرند و اين باعث شده شادابي از جامعه ما رخت بربندد.
شيرزاد در مورد چالش چهارم به آنچه تفاوت فرهنگ و ارزشها بين نسل جديد و نسل گذشته ناميد اشاره و ابراز عقيده كرد: جناح راست اكنون با تمام اين چالشها روبروست و هر كس بخواهد مسوولانه حكومت را در دست گيرد بايد به اين چالشها توجه كند. ما مشاهده ميكنيم كه جناح پيروز در انتخابات مجلس هفتم تمام اين چالشها را با يك جواب سطحي مانند اينكه همه چيز تقصير اصلاحطلبان است و حاكميت يكدست شود اين مشكلات رفع ميشود، توجيح ميكنند.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي در ادامه ابراز عقيده كرد: آنها قصد دارند با ايجاد يك رفاه نسبي از نظر اقتصادي و همچنين بده بستان به خارجيان مشكلات را حل كنند. آنها ميخواهند با ايجاد الگوي چيني مردم را در اين رفاه قرار دهند و آنها را از مسائل سياسي غافل كنند. عدهاي ديگر نيز قصد دارند كه فضاي بسته ايجاد كنند و ما تعدادي از اين افراد را در مجلس هفتم مشاهده ميكنيم. عدهاي ديگر از گروه راست چالش ذهني خود را مسائل فرهنگي قرار دادند و فكر ميكنند كه با در دست گرفتن حاكميت ميتوانند بر رفتار مردم حاكم شوند. عدهاي ديگر نيز قصد دارند وضع به همين منوال ادامه پيدا كند كه البته من فكر ميكنم جناح پيروز الگوي چيني را به پيش نبرد چون اين الگو احتياج به يك مديريت قوي دارد و آنها ابزار كافي براي اين امر را ندارد.
وي ادامه داد: گروههاي اصلاحطلب نبايد منفعل شوند، قهر كنند و يا به يك مبارزه سياسي اجتماعي براندازانه دست بزنند؛ بلكه بايد خود را سازماندهي كنند.
وي ادامه داد: ممكن است ائتلافهايي در گروههاي دوم خرداد رخ دهد و كساني كه به آزادي اعتقاد دارند بايد يك ائتلاف استراتژيك ايجاد كنند. البته اين ائتلاف نبايد با تعجيل و شتاب صورت گيرد و بايد بصورت آرام اين كار را انجام داد تا به سمت گسترش كمي ائتلاف گام برداريم.
وي ادامه داد: البته در جناح راست تغييرات زيادي صورت ميگيرد و چون خود قدرت را دست دارند ديگر نميتوانند نق بزنند و نقش مطالبهكننده را بازي كنند. آنها شعارهايي دادند كه اگر دولت و قوه مقننه را دست گيرند متوجه ميشوند كه اين شعارهاي و ايدهآل ها به راحتي قابل تحقق نيست.
شيرزاد با بيان اين كه جبهه مشاركت از گروههاي و طيفهاي مختلفي كه با حركتهاي انحصار گرانه مخالف و وفادار به آرمانهاي مردم هستند، تشكيل شده است، افزود: اگر شكافي در بين گروههاي سياسي وجود دارد، به راحتي رفع نميشود و بايد اجازه داد در بستر زمان رفع شود.
وي ادامه داد: در مورد انتخابات رياست جمهوري صحبتكردن زود است و اين حركتهايي است كه ژورناليستها آغاز كردهاند. اين كه بعضي از گروههاي سياسي شوتنزده شروع به بازي كردهاند باعث ميشوند بعضي از مهرهها بسوزند. بايد اجازه دهيم كه چند ماهي از مجلس هفتم بگذرد و بچه زائيده شده را بزرگ كنيم تا بعد به انتخابات رياست جمهوري بپردازيم.
وي معتقد است كه برخي گروهها كه وي آنها را راستي ناميد، با مطرح كردن بعضي از چهرهها مانند هاشمي رفسنجاني قصد سوزاندن آنها را دارند و با مطرح كردن اين مسائل ميخواهند اصلاح طلبان را براي معرفي كانديداهايشان مطرح كنند تا بتوانند در برابرشان واكنش نشان دهند. وي تاكيد كرد: به نظر من نبايد گروههاي سياسي با مطرح كردن چهرههاي مورد نظر خود آنها را بسوزانند.
شيرزاد خطاب به دانشجويان گفت: شما بايد از موقعيتي كه داريد استفاده كرده و قدر بعضي از آزاديهايتان را بدانيد و از آن پاسداري كنيد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آرمين:
اكنون جرياني فاشيستي ما را تهديد ميكند
نميتوانيم حتي سخنان همديگر را همدلانه درك كنيم
«محسن آرمين» گفت: در انتخابات مجلس هفتم شاهد اتفاقي جديد و شيوهي جديدي بوديم كه در آن راي و نظر مردم ناديده گرفته شد. اين امر بسيار خطرناك است كه توجه تمام نيروهاي مسوول و علاقهمند به آب و خاك را ميطلبد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين نمايندهي مستعفي مجلس ششم در همايش بررسي وضعيت نيروهاي سياسي در دانشكدهي حقوق دانشگاه تهران افزود: اين عمل باعث شد كه بخشي از نيروهاي سياسي كه هدف اصلاح ساختار را داشتند متوجه شوند نميشود با چنين روندي اين اهداف را پيش برد، لذا تعدادي از آنها مجلس را ترك كردند.
وي ادامه داد: پيشبيني آينده امري سخت و مبهم است و نبايد در مورد اينكه بايد چه كرد عجله كنيم. تصميمگيري در شرايط بحران تصميمگيري دقيق و همه جانبهاي نيست و بايد مدتي بگذرد تا تصوير روشنتري از شرايط آينده به دست آوريم و بهترين راهها را انتخاب كنيم.
وي ادامه داد: آن جرياني كه اكنون ما با آن مواجه هستيم جريان راست نيست؛ جريان راست داراي پايگاه اجتماعي است. مشكلي كه ما اكنون داريم اين است كه ما با جريان راست مواجه نيستيم. در اين انتخابات يك ارادهاي وجود داشت كه اين اراده ايجاب ميكرد كه عسگراولادي عضو هيات موتلفه از انتخابات كنارهگيري كند و استعفاء كند و آنچه اكنون ما با آن مواجه هستيم مافياي قدرت است. جريان اقتدارگرا در حال حاضر در صحنهي سياسي كشور در حال نقشآفريني است.
آرمين گفت: اكنون جريان راست و اقتدارگرا به يك اتحاد استراتژيك رسيدهاند. تفكر جريان اقتدارگرا كه قصد دارد قسمت عظميي از قدرت را كسب كند داراي خصوصيات فاشيستي است و برخي اعتقاد دارند آنچه كه اكنون ما را تهديد ميكند يك جريان فاشيستي است.
وي ادامه داد: در آيندهي نزديك به احتمال زياد نهادهاي مدني حلقهي واسط مردم و حاكميت هستند، نقششان كمرنگ شود و در نتيجه فضاي سياسي كشور بستهتر شود و چون نهادهاي مدني ما داراي قدرت چنداني نيستند به احتمال زياد به حاشيه رانده ميشوند.
وي ادامه داد: جناح پيروز بعد از استقرار در حاكميت با توجه به نداشتن پايگاه داخلي ناچار به دادن امتيازاتي به خارج ميشود و سعي ميكند با دادن اين امتيازات بحران مشروعيت داخلي خود را حل كنند. الگوي چيني با دادن امتياز به بيگانگان همخواني ندارد، اين الگو احتياج به سازوكارهايي دارد البته تفاوتهايي كه به لحاظ فرهنگي در جامعهي ايران با جامعهي چين وجود دارد نيز بايد در نظر گرفته شود.
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ايران گفت: نسبت به آينده خوشبين هستم و با توجه به رشد سطح آگاهي مردم در طول اين شش هفت سال شرايط به نحوي نيست كه جريان اقتدارگرا بخواهد تمام اهداف خود را محقق سازد. شما مشاهده ميكنيد كه جناح پيروز براي كسب راي بيشتر شعار و برنامههاي اصلاحطلبان را سر ميدهد و اين بيانگر نهادينه شدن اين شعارها در جامعه است.
وي افزود: جريان اقتدارگرا يا مجبور است كه مطالبات اجتماعي مردم را پاسخ دهد يا اينكه لجوجانه در مقابل آنها بايستد كه در آن صورت شاهد فروپاشي خود خواهند بود. آنها بايد بدانند كه با افكار فاشيستي و قرون وسطايي نميشود جامعه را اداره كرد. البته نحوهي مواجهي جامعهي سياسي ما در مقابل جريان اقتدارگرا بسيار مهم است و ميتواند تاثيرگذار باشد و اگر نخبگان سياسي ما بيتفاوتي اتخاذ كنند قطعا اين جريان اقتدارگرا سعي ميكند كه تمام خواستههاي خود را تحقق دهد.
آرمين ادامه داد: اگر قرار است ائتلاف و اتحاد جديدي صورت گيرد بايد با تامل همراه باشد. واقعيت اين است كه آزادي خواهي و دموكراسي شعار طيفهاي متنوع سياسي است، كه ممكن است اين طيفها در تعريف اين واژگان داراي اختلاف باشند و مطمئنا بدون بحثهاي نظري و تئوريك نميتوان در اين مجموعه متنوع دست به ائتلاف زد. تجربهي سياسي ميگويند كه چنين ائتلافهايي با موفقيت روبرو نخواهد شد و بهتر است كه در ابتدا چنين اتحادي صورت نگيرد و گروهها موازي يكديگر حركت كنند بدون اينكه نيروي خود را صرف خنثيكردن ديگري كنند و شايد در آينده زمينهي بيشتري براي ائتلاف صورت گيرد.
وي افزود: ما اكنون از آمادگي لازم برخوردار نيستيم و اكنون نميتوانيم حتي سخنان همديگر را همدلانه درك كنيم. چطور ميتوان در اين صورت انتظار داشت كه يك ائتلاف ايجاد شود؟ تقريبا ده سال پيش سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در مجلهي عصر ما خودي و غيرخودي را مطرح كرد كه منظور از اين بحث خودي و غيرخودي در بين گروههاي سياسي بود. ما اعتقاد داشتيم كه حكومت نبايد در بين گروههاي سياسي خودي و غيرخودي كند و بايد همه را با عنوان شهروند بشناسند و حكومت حق خودي و غيرخودي را ندارد. تمام گروهها حق فعاليت سياسي دارند و گروههاي سياسي است كه ميتوانند با توجه به مرزبندي خود خودي و غيرخودي را مطرح كنند. اين را در زماني مطرح كرديم كه ابراهيم يزدي حق مصاحبه نداشت و ما اين را در جهت حمايت ازآنها مطرح كرديم. ما در طول اين ده سال عليرغم مرزبندي با آقايان از حقوق اجتماعي آنها دفاع كرديم، اكنون آقاي ابراهيم يزدي با مطرح كردن بحث خودي و غيرخودي به من تيكه مياندازد. بجاي اين كه از من تشكر كند كه در جهت دفاع از ايشان اين مباحث را مطرح كرديم.
آرمين افزود: هر حركت سياسي در جامعه احتياج به يك ديپلماسي فعال دارد و بايد از تمام فرصتها استفاده كنيم.
وي ادامه داد: در زمان تحصن به علت اينكه نهادهاي اجتماعي و مدني ضعيف بودند نميتوانستيم از آنها درخواست كمك كنيم. مثلا اگر از آنها درخواست كمك ميكرديم نهايتش اين بود كه مردم به خيابان ميريختند و شعار زندهباد مرگ باد ميدادند كه اين چه نتيجهاي داشت؟
وي ادامه داد: ما بايد از تمام پتانسيل گروههاي سياسي اصلاحطلب استفاده كنيم و عاقلانه نيست كه گروهي را كنار گذاريم هر كدام داراي پتانسيل هستند و بايد از هر گروه با توجه به پتانسيل سياسيشان از آنها استفاده كنيم.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ابراهيم يزدي:
در نظر جريان اقتدارگرا ابراهيم يزدي و سلامتي يكسانند؛ ما را با يك چوب ميزنند
وقت آن رسيده كه در برابر مواضع مشترك، همگرايي عملي ايجاد كنيم
«ابراهيم يزدي» گفت: در چند سال اخير يك حادثهي بزرگ رخ داد و آن انتخابات مجلس هفتم بود كه برگزاري چنين انتخابات در صحنهي سياسي كشور بيسابقه است.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين فعال سياسي در همايش بررسي وضعيت نيروهاي سياسي در دانشكدهي حقوق دانشگاه تهران افزود: جريان انحصارگرا كه تمام پايههاي اجتماعي خود را از دست داده ناچار شد كه از اين شيوه استفاده كند و اين انتخابات نهتنها غير منصفانه بود بلكه داراي اثرات ديگري نيز بود.
وي ادامه داد: آيندهي تمام گروههاي سياسي ايران عليرغم اينكه منظر تاريك و نااميدكنندهاي در پيش رو دارد تحت تاثير دو عامل اصلي بيروني و دروني است و هر دو عامل باعث ميشود كه در رفتار و ساختار سياسي نيروهاي سياسي ايران اعم از راست و اصلاحطلب تغييرات جدي صورت گيرد.
وي ادامه داد: ما اكنون در دهكدهي جهاني زندگي ميكنيم و عوامل بيروني بسيار تاثير گذار خواهند بود. اكنون شكاف بين دولت و ملت زياد است و اگر اين شكاف عميقتر شود امكان حيات براي نظام سياسي سختتر ميشود. جامعهي جهاني اجازه نميدهد كه در اين كشور هر اتفاق يا تصميمي اتخاذ شود . فرقي نميكند كه در اين كشور خاتمي رئيس جمهور باشد.
وي عامل دوم فشار برروي جريان پيروز در انتخابات اخير را فشار دروني دانست و گفت: گروه پيروز نميتواند بفهمد كه بين جامعهي كنوني ما با جامعهي چند سال قبل چقدر تفاوت وجود دارد. اين گروه قصد دارد كه دولت رفاهي به وجود آورد و مردم را از مسائل سياسي منحرف كند، ميخواهد مردم چشم از بحرانهاي سياسي و اقتصادي و ايدوئولوژي بردارند و در خواب باشند.
وي افزود: با توجه به اينكه اين جريان قبل از انتخابات شعارهاي زيادي مطرح ميكرد، ولي بايد توجه داشت كه اين گروه براي رسيدن به خواستههاي خود برنامهي چنداني ندارد.
يزدي ادامه داد: اصلاحطلبان اكنون بعد از گذراندن چند سال حاكميت داراي تغييرات زيادي شدند و اگر زماني نهضت آزادي خط قرمز بود اكنون تجربهي تاريخي به آنها اثبات كرده كه در نظر جريان اقتدارگرا ابراهيم يزدي و سلامتي يكسانند و جالب اين است كه امروز ما هردو به دادگاه رفتهبوديم. آنجا كه پاي حفظ اقتدار پيش ميآيد فرقي نميكند كه سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي باشد يا نهضت آزادي، خودي و غيرخودي تمام شد، همهي ما را با يك چوب ميزنند.
وي ادامه داد: نهادينه كردن دموكراسي كار يك گروه نيست و همه بايد با هم اين كار انجام دهند، البته قبل از تحقق اين امر بايد مواضع را شفاف كرد و در صورت شفاف بودن مواضع، گروهها ميتوانند با يكديگر به توافق برسند. اگر در سالهاي آينده در بين نيروهاي اصلاحطلب همصدايي بود ولي همگرايي عملي نبود، اكنون وقت آن رسيده كه در برابر مواضع مشترك، همگرايي عملي ايجاد كنيم.
يزدي افزود: ما و همفكرانمان آمادگي پذيرش تمامي نيروهايي كه قصد ايجاد آزادي را دارند، داريم؛ ولي بايد توجه داشت كه اين امر مستلزم هزينه دادن است و اين هزينه گزاف خواهد بود كه يكي از آنها رفتن به زندان است.
وي در ادامه گفت: تلاش داشيم به حزب تبديل شويم ولي با توجه به اتفاقات رخ داده اين شرايط به وجود نيامد.
در ادامه اين مراسم، پيمان نيز با اشاره به وضعيت گروههاي سياسي كشور اظهار داشت: بعضي از گروهها براي به دست آوردن قدرت از مردم به عنوان ابزار استفاده كردند و براي اينكه بتوان در آيندهي سياسي كشور تغييري ايجاد كرد بايد تفكر گروهها تغيير پيدا كند.