دبيركل نهضت آزادي ايران گفت: مهمترين چالش پيش روي اصلاح طلبان رفع نواقص و كمبودهاي گذشته به معناي سازماندهي نيروهاي تودهوار مردم و بسيج تودههاست.
ابراهيم يزدي عناصر اصلي جريان دوم خرداد 76 و پيروزي غير مترقبه خاتمي در انتخابات رياست جمهوري را نشانه راي عدم كفايت مردم به مسوولان قبلي اداره كشور و ابراز وفاداري مجدد به انقلاب اسلامي عنوان كرد و گفت: در دوم خرداد 76 مردم ابراز تمايل كردند كه همچنان در قالب نظام جمهوري اسلامي و قانون اساسي, انحرافهاي صورت گرفته در نظام را اصلاح كنند اما امروز در هفتمين سالگرد آن پيروزي, مردم نسبت به اصلاح طلبان درون حاكميت و امكانات آنان براي پيشبرد اصلاح طلبي مردد هستند.
وي افزود: اكنون مردم با صراحت به مجموعه حاكمان اعم از اصلاح طلب و محافظهكار ميگويند كه آنها از "اصلاح از درون نظام" نااميد شدهاند.
يزدي تصريح كرد: اگر اين فرض را بپذيريم كه بخش عظيمي از مردم از امكان اصلاح در داخل چارچوبهاي قانون اساسي و نظام نااميد شدهاند و به جاي "عبور از خاتمي", "عبور از نظام" را برگزيدهاند, اين امر شكستي است نه تنها براي اصلاح طلبان بلكه براي محافظه كاران و همه نظام.
دبيركل نهضت آزادي ايران, چالش اصلي همه گروهها اعم از اصلاحطلبان و محافظهكاران را پاسخ به سئوال "چه ميتوان كرد؟" دانست و خود پاسخ آن را به رفتار محافظهكاران در آينده نسبت داد.
يزدي گفت: بايد ديد آيا محافظهكاران حاضرند با يك واقع بيني, در رفتار خود چرخش ايجاد كنند؟ آيا اكنون كه قوه مقننه را در دست گرفتهاند و ميروند كه قوه مجريه را نيز به دست آورند, الگوي چيني را در جامعه پياده خواهند كرد يا الگوي ژاپن را؟
وي افزود: الگوي چيني معادل سركوب سياسي, آزادي اجتماعي و رشد اقتصادي است و الگوي ژاپني معادل پذيرفتن پيش نيازهاي اجتناب ناپذير آن است يعني, قدرت از آسمانها به زمين ميآيد, امپراطور ديگر آفتاب تابان نيست بلكه يك شهروند عادي و تابع قانون است و همه نيروهاي سياسي, حتي مخالفين نيز (مانند حزب كمونيست ژاپن كه پنج نماينده در مجلس دارد) در فرايند تصميمگيريهاي خرد و كلان حضور دارند.
يزدي تصريح كرد: اكنون توپ در زمين محافظهكاران است و آنها هستند كه ميتوانند با اتخاذ يكي از دو گزينه ياد شده, فرايندها را به سوي "عبور از نظام" يا "اصلاح از درون نظام" هدايت كنند.
دبيركل نهضت آزادي ايران در ادامه با تاكيد بر ضرورت ايجاد جبهه فراگير دموكراتيك در ايران گفت: جنبش اصلاح طلبي ايران براي اينكه بتواند در رفتار حقيقي "قدرت واقعي در ايران" تغيير ايجاد كند, نياز به بسيج و سازماندهي نيروهاي تودهوار مردم دارد و از اين پس بايد دو اصل تحزب و حركت جبههاي را در دستور كار خود قرار دهد.
وي افزود: در فاز اول ايجاد جبهه فراگير دموكراتيك, همه گروههاي اصلاح طلب مردمگرا, بايد به سمت سازماندهي حزبي، تشكيلاتي و گسترش پايگاه مردمي خود بپردازند و در فاز دوم، ضرورت اصل جبههاي را بپذيرند و در چارچوب روابط و اهداف تعريف شده, متمركز شوند.
يزدي تصريح كرد: اگر محافظهكاران موفق شوند كه به مطالبات سياسي و اقتصادي مردم پاسخ دهند, در آن صورت اصلاح طلبان براي بازگشت مجدد به قدرت نيازمند سازماندهي تشكيلاتي خود هستند اما اگر محافظه كاران خردگريز بر محافظهكاران معتدل غالب شوند, آنها توانايي پاسخگويي به مطالبات مردم را نخواهند داشت كه نتيجه آن ايجاد بحرانهاي سياسي در جامعه خواهد بود.
وي افزود: در اين صورت فرايند عبور از نظام تعميق بيشتري خواهد يافت كه حل اين معضل نيز ضرورت تجمع, تحزب و تشكيل جبهه فراگير دموكراتيك را بيشتر خواهد كرد, بنابراين اصلاح طلبان در هر حالتي نيازمند تشكيل جبهه فراگير دموكراتيك هستند.
وزير امور خارجه دولت موقت با بيان اينكه محافظهكاران پيروز دو انتخاب اخير، با دو چالش بزرگ روبرو هستند, گفت: محافظهكاران امروز بايد به مطالبات اقتصادي مردم كه خود در چند سال گذشته در تقابل با رئيس جمهوري به آن دامن زدهاند, پاسخ بدهند.
وي با طرح اين سئوال كه آيا آنها خواهند توانست به شعارهاي اقتصادي خود جامعه عمل بپوشانند؟ گفت: ديدگاه بدبينانه در اين رابطه اين است كه تجربه 20 سال گذشته ثابت كرده است كه آنها برنامه اقتصادي موفقي ندارند و معتقدم كه توانايي پاسخگويي به مطالبات اقتصادي مردم را ندارند.
يزدي چالش دوم پيش روي محافظهكاران را "دو گانگي در مديريت" دانست و گفت: طي 7 سال گذشته شاهد تقابل نهادهاي انتخابي با نهادهاي انتصابي بودهايم و اين حاكميت دوگانه از نظر محافظهكاران, تا زمانيكه اصلاح طلبان قوه مقننه و مجريه را در دست داشتند قابل توجيه بود اما اكنون كه آنها موفق شدهاند قوه مقننه را تصاحب كنند و ميروند كه قوه مجريه را نيز به دست آورند, با مديريت دوگانه و نهادهاي اطلاعاتي موازي چه خواهند كرد؟
وي افزود: برجستهترين بروز نهادهاي موازي مديريتي در افتتاح فرودگاه امام (ره) به چشم خورد و بايد منتظر بود و ديد كه آيا نهادهاي موازي منحل خواهند شد يا خير.