گزارش 20 صفحهاي محرمانه آژانس بينالمللي انرژي اتمي در مورد برنامه هستهاي ايران سهشنبه شب هفته گذشته در اختيار 35 كشور عضو شوراي حكام اين آژانس قرار گرفت. در همين رابطه دكتر «حسن روحاني» دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران فرداي آن روز در گفتوگو با خبرنگاران داخلي و خارجي گفت: براساس اين گزارش، كاملاً مشهود است كه ايران همكاري خوبي براي پاسخ به ابهامات آژانس داشته است.
اكثر موارد اختلافي ميان ايران و آژانس حلوفصل شده است، تنها مسأله آلودگي هستهاي دستگاهها و سانتريفيوژهاي P2 باقي مانده است.
روحاني در ادامه افزود:«ما نقشه كل سانتريفيوژ پي2 را از يك واسطه خريداري كردهايم، ولي از اين واسطه هيچ قطعهاي خريداري نشده است.»
ايران پيش از اين خواستار بستن پرونده هستهاي ايران در نشست شوراي حكام كه 9 روز ديگر برگزار ميشود شده بود.
سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري اسلامي ايران نيز پيش از اين گفته بود كه ايران بنابر قول همكاري كه به اروپا داده بود، تمام و كمال همكاري كرده است و اگر آژانس برنامه هستهاي ايران را فني بررسي نكرده، بلكه سياسي نمايد، ايران در مورد همكاري با آژانس تصميم ديگري خواهد گرفت.
خود البرادعي كه گزارش او اكنون بخش عمدهاي از قضاوت شوراي حكام درباره برنامههاي هستهاي ايران را شكل خواهد داد روز سهشنبه در اسلواكي و در حاشيه نشست ناتو گفت:«گواه محكمي بر نظامي بودن برنامه هستهاي ايران وجود ندارد.»
اما بلافاصله در همان روز «بوچر» سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در پاسخ به سخنان البرادعي گفت:«اظهار نظر در اين باره هنوز زود است و در رابطه با برنامه هستهاي ايران هنوز بايد كارهايي انجام گيرد.»
اين اظهارات كاخ سفيد پيش از نشست حكام نشاندهنده عزم آمريكا براي بسته نشدن پرونده هستهاي ايران در آژانس است.
اما عليرغم محرمانه بودن گزارش، برخي از مطبوعات اتريش و سوئيس به نقل از خبرگزاريهاي بينالمللي بخشي از مندرجات اين گزارش را منتشر كردهاند.
بيبيسي در تفسير اين گزارش نوشته است كه آژانس در گزارش خود آورده كه ايران اذعان كرده قطعاتي را براي ساخت دستگاههاي سانتريفيوژ از خارج وارد كرده است. اين در حالي است كه پيش از اين مقامات ايراني گزارش داده بودند كه اين قطعات ساخت داخل است.
به گزارش بيبيسي، گزارش آژانس در مورد يافتن آثار جديدي از اورانيوم غني شده قابل استفاده در توليد تسليحات هستهاي ابراز نگراني كرده است و ادعاي ايران را كه اين آثار از طريق تجهيزات خريداري شده در خارج وارد كشور شده است پرسشبرانگيز خوانده است.
نيويورك تايمز نيز به نقل از يكي از مقامات واشنگتن نوشت: با اين گزارش، شانس ايران براي جلسه ماه ژوئن در وين بسيار كم است.
اين در حالي است كه كنت بريل سفير آمريكا در آژانس ميگويد: انكار ايران از همكاري كامل با آژانس طرحي درازمدت براي انكار و فريب است كه تنها ميتواند براي مخفي كردن برنامه هستهاي نظامي ايران به كار رود.
جان بولتون يكي ديگر از مقامات ارشد وزارت خارجه آمريكا و مسؤول پيگيري پرونده هستهاي ايران، ايران را به انكار واقعيات و فريبكاري متهم كرده. وي خواستار ارجاع موضوع به شوراي امنيت سازمان ملل متحد شد.
«ريچارد بوچر» سخنگوي وزارت خارجه آمريكا نيز گفت: اين گزارش نشان ميدهد كه هنوز تمام واقعيات معلوم نيست.
نشست شوراي حكام در 14 ژوئن سال جاري (25 خرداد) برگزار ميشود و به گفته برخي از مقامات آژانس، نشست يك هفته به طول ميانجامد.
معمولاً گزارش آژانس دو هفته قبل از برگزاري نشست شوراي حكام به طور محرمانه براي مطالعه در اختيار اعضاي اين شورا قرار ميگيرد.