چهارشنبه 20 خرداد 1383

گزارشي از جديدترين اخبار درباره پرونده هسته‌يي ايران، ايسنا

گمانه‌زني رسانه‌هاي غربي، گفته‌هاي مشاور پوتين، سفير روسيه در ايران، البرادعي، گوازدكي، حسيني،سعيدي و ...

گاردين با طرح اين ادعا كه فرانسه، انگليس و آلمان روز گذشته پيش‌نويس قطعنامه‌ي شديدالحني را عليه ايران منتشر كردند، گزارش كرد در پيش‌نويس اين قطعنامه از نوع همكاري تهران با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي انتقاد شده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، انتشار اين خبر در حالي صورت گرفته است كه متن اين قطعنامه هنوز انتشار نيافته و نمي‌توان به طور قطع درباره‌ي نوع لحن آن اظهارنظر كرد.
در عين حال برخي روزنامه‌هاي آلماني‌زبان مانند بازلر سايتونگ يا هاندلز بلات و برخي ديگر از پايگاه‌هاي اينترنتي نيز با انتشار اخباري مشابه آنچه گاردين مخابره كرده است، اين گونه جلوه داده‌اند كه در پيش‌نويس قطعنامه‌ي آلمان، فرانسه و انگليس نوع همكاري ايران با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مورد سرزنش واقع شده است.
بر اساس آنچه كه هاندلز بلات منتشر كرده، در اين قطعنامه از ايران خواسته شده است تا بازرسي‌ها در كشورمان تدوام يابد و مسايل باقي‌مانده ميان ايران و آژانس حل و فصل شود.
بازلر سايتونگ نيز در گزارش‌اش به پيش‌نويس قطعنامه‌ي آلمان، انگليس و فرانسه اشاره كرده و در پي آن ادعا كرده است كه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي قصد دارد از راه‌هاي ديپلماتيك فشار بر ايران را افزايش دهد.
با اين حال اين روزنامه در ادامه‌ي اين مطلب آورده است كه محتواي قطعنامه امكان دارد تا روز برگزاري اجلاس شوراي حكام تغيير كند.
گاردين نيز در گزارش خود تاكيد كرده بود كه در اين پيش‌نويس به ارجاع پرونده‌ي هسته‌يي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل هيچ اشاره‌اي نشده است و نيز اين پيش‌بيني را به نقل از ديپلمات‌هاي غربي حاضر در شوراي حكام كه نامي از آنها نبرد، مطرح كرد كه اكثر اعضاي شورا متن اين قطعنامه را خواهند پذيرفت.
بر اساس گزارش گاردين، در پيش‌نويس تهيه شده با اذعان به اين كه ايران حتي در زمينه‌ي بازرسي از پايگاه‌هاي نظامي نيز با آژانس همكاري كرده، ادعا شده است: اما اين همكاري كامل، به موقع و فعال نبوده است.
در حالي كه محمد البرادعي، مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي بارها بر همكاري خوب ايران با بازرسان بين‌المللي تاكيد داشته و خواستار تداوم اين نوع همكاري‌ها شده است، بر اساس اين گزارش، در اين پيش‌نويس نسبت به تصميم ايران براي به تاخير انداختن بازرسي‌ها در ماه مارس اظهار تاسف شده است.
خبرگزاري آسوشيتدپرس نيز در گزارشي كه به جريان انتشار قطعنامه‌ي سه كشور اروپايي اشاره داشت، به نقل از يك ديپلمات كه نامي از وي نبرد، گزارش داد كه آمريكا به گونه‌اي گسترده از پيش‌نويس اين قطعنامه حمايت كرده است؛ با اين حال به دنبال شديد‌الحن‌تر كردن عبارات اين پيش‌نويس است.

مارك گوازدگي، سخنگوي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز با بيان اين كه در جلسه 14 ژوئن فقط به مساله ايران پرداخته نمي‌شود، افزود: مي‌توانم با اطمينان بگويم كه نشست بسيار مهمي را پيش رو داريم كه 14 ژوئن آغاز خواهد شد و با طيف گسترده‌اي از مسايل روبرو خواهيم بود كه يكي از آنها مذاكرات بسيار مهم درباره‌ي ايران است.

در همين حال الكساندر مارياسف، سفير فدراسيون روسيه در جمهوري اسلامي ايران به خبرنگار ايسنا گفت: ما از خط و مشي ايران در همكاري فعال با آژانس، از امضاي پروتكل الحاقي و از تعليق داوطلبانه غني‌سازي اورانيوم از سوي ايران استقبال مي‌كنيم، اين‌ها همان گام‌هاي عالي است كه به سمت برطرف كردن موانع پرونده ايران حركت مي‌كند.
سفير روسيه در ايران در پاسخ به اين سوال كه آيا پرونده‌ي ايران در 14 ژوئن بسته خواهد شد؟ گفت: به عقيده‌ي ما در گزارش اخير محمد البرادعي، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي درباره‌ي ايران مشكلات زيادي وجود ندارد، بر همين اساس عدول، تناقض و نقص در برنامه‌هاي ايران نمي‌بينيم.
مارياسف حتي به خبرنگار ايسنا گفت: بايد در آينده نزديك با همكاري بيشتر ايران پرونده هسته‌يي ايران بسته شود.

خبرگزاري فرانسه به نقل از سرگئي پريهودكو، مشاور ارشد رييس جمهور روسيه پس از گفت‌وگوي ميان جورج بوش، رييس جمهور آمريكا و ولاديمير پوتين، رييس جمهور روسيه در حاشيه‌ي نشست گروه هشت در سي‌آيلند گزارش داد: روسيه به سياست خود درباره حمايت از برنامه‌ي هسته‌يي ايران پايبند خواهد بود.
وي افزود: ما در چارچوب روابطمان با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي با ايران همكاري مي‌كنيم و در خصوص فراهم كردن سوخت رآكتور بوشهر نيز برلزوم توافق بازگشت سوخت مصرف شده‌ي هسته‌يي تاكيد داريم.

واشنگتن كه هم‌چنان در عراق درگير است، به اتهام‌زني عليه ايران مي‌پردازد، رويتر گزارش كرد كه مساله‌ي هسته‌يي ايران كه در ديدار ميان بوش و گرهارد شرودر، صدر اعظم آلمان نيز مورد بحث قرار گرفت، نشاني از تمايل آمريكا براي ايجاد ديدگاهي مشترك در ميان سران گروه هشت نسبت به ايران است.
هم‌چنين آدام ارلي، معاون سخنگوي وزارت امور خارجه‌ي آمريكا اظهار داشت: ما با شركاي اروپايي خود و ديگر اعضاي شوراي حكام در خصوص آن چه كه معتقديم هدفي مشترك است، همكاري مي‌كنيم.
طبق گزارش ياد شده، وي مدعي شد: اين هدف، مجبور كردن ايران به پيروي از قوانين بين‌المللي و آشكار كردن گسترده‌ي برنامه‌ي هسته‌يي ايران است.(!)

از سوي ديگر محمد سعيدي، مسوول امور بين‌الملل سازمان انرژي اتمي كشورمان نيز گفت‌وگويي با خبرنگار ايسنا داشت كه طي آن تاكيد كرد: تا به اين لحظه ايران به تمام قول‌هايي كه داده بود، عمل كرده است، اما از ناحيه‌ي غربي‌ها هنوز اقدام مثبت و موثري را مشاهده نكرده‌ايم.
وي ابراز داشت: منتظر اقدام كشورهاي اروپايي در اجلاس 14 ژوئن هستيم و چگونگي برخورد اروپايي‌ها با مساله‌ي غني‌سازي و برنامه‌هاي هسته‌يي كشورمان در مسير همكاري‌هاي آينده بين دو طرف تاثيرگذار خواهد بود.
سعيدي اظهار داشته بود: انتظار جمهوري اسلامي ايران اين است كه اروپايي‌ها تلاش كنند پرونده‌ي هسته‌يي ما در اجلاس 14 ژوئن شوراي حكام بسته شود و پرونده‌ي ما به حالت عادي برگردد.
مسوول امور بين‌الملل سازمان انرژي اتمي ابراز داشته بود: در گزارش اخير محمد البرادعي، مديركل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي هم آمده، تمام موضوعات ما با آژانس عملا حل شده و تنها دو موضوع باقي مانده است كه بايد كار بيشتري با آژانس در آن موارد انجام شود.
سعيدي درباره‌ي قطعنامه‌اي كه قرار بود از سوي كشورهاي اروپايي درباره‌ي ايران در اجلاس شوراي حكام ارايه شود، تاكيد كرده بود: نوع لحن، مفاهيم و عبارات اين قطعنامه براي ما بسيار مهم است.

پيروز حسيني، نماينده‌ي جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي نيز در تازه‌ترين اظهارنظرش گفته بود كه نمايندگان كشورهاي جنبش عدم تعهد و نيز كشورهاي اروپايي نشست‌هاي مشورتي را براي بررسي گزارش درباره ايران برگزار خواهند كرد.
وي در گفت‌وگو با روزنامه‌ي الخليج، چاپ امارات، هم‌چنين اظهار داشت: آمريكا تاثيرگذاري بسيار روشني بر عملكردهاي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي دارد، اما كشورهاي انگليس، فرانسه و آلمان تعهدي به ايران داده‌اند كه براساس اين تعهد پرونده‌ي هسته‌يي جمهوري اسلامي ايران در صورت امضاي پرتكل الحاقي بايد بسته شود.
حسيني در بخش ديگري از اين گفت‌وگو به روند همكاري شفاف ايران و آژانس اشاره و تصريح كرد: تاكنون 665 بازرس از آژانس بين‌المللي انرژي اتمي از پايگاه‌هاي هسته‌يي جمهوري اسلامي ايران در تهران، بوشهر، نطنز و كرج بازديد كرده‌اند.

داوود هرميداس باوند، كارشناس مسايل بين‌الملل نيز در گفت‌وگويي با خبرنگار ايسنا درباره‌ي پاسخي كه ايران به پيش‌نويس قطعنامه‌ي ارايه شده از سوي سه كشور بزرگ اروپايي به شوراي حكام خواهد داد، گفت كه احتمالا پاسخ ايران اين خواهد بود كه اطلاعات موجود و كافي را در گزارش‌اش وارد كرده و در مورد درخواست‌هاي جديد خود بايد تصميمات تازه‌يي را بگيرد.
وي معتقد است: اتحاديه‌ي اروپا از زمان برگزاري اجلاس گروه 8 در سال گذشته، راه همسويي با آمريكا را در پيش گرفته است.
هرميداس باوند ادامه داد: از قرائن و شواهد پيداست كه دولت‌هاي غربي يعني اتحاديه‌ي اروپا و آمريكا نمي‌خواهند مساله‌ي پرونده‌ي هسته‌يي ايران را پايان يافته تلقي كنند.
اين كارشناس مسايل بين‌الملل افزود: چه قطعنامه به شدت انتقادي باشد و يا اين كه نسبتا ملايم باشد، در يك هدف مشترك‌اند؛ اين كه نمي‌خواهند مساله‌ي پروتكل را پايان يافته تلقي كنند و از آن به عنوان يك اهرم فشار عليه ايران استفاده كنند.

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 

مراد ويسي، عضو شوراي سردبيري روزنامه‌ي توقيف شده‌ي ياس نو نيز طي گفت‌وگويي با خبرنگار ايسنا ابراز داشت: پيش‌نويس قطعنامه‌ي آلمان، فرانسه و انگليس، در چارچوب سياست انتقادي اروپايي‌ها از برنامه‌ي هسته‌يي ايران قابل پيش‌بيني بود.
وي تصريح كرد كه آمريكا بر كشورهاي اروپايي فشار وارد مي‌كند كه عليه برنامه‌هاي هسته‌يي ايران با آن همراه شوند.
ويسي درباره‌ي پاسخ ايران به قطعنامه‌ي اروپا نيز گفت: اين به يك اقدام كوتاه مدت خلاصه نمي‌شود، ما بايد در دراز مدت كاري كنيم كه ميزان نزديكي بازيگراني كه در شوراي حكام به آمريكا نزديكند، را كاهش دهيم و از ديگر سو آنها را به ايران نزديك‌تر كنيم.

دنبالک:
http://khabarnameh.gooya.com/cgi-bin/gooya/mt-tb.cgi/8750

فهرست زير سايت هايي هستند که به 'گزارشي از جديدترين اخبار درباره پرونده هسته‌يي ايران، ايسنا' لينک داده اند.
Copyright: gooya.com 2016