بايد زمينه عقبنشيني آمريكا از عراق فراهم شود
تهران- خبرگزاري كار ايران
وزيرامورخارجه جمهوري اسلامي ايران اعلام كرد: ما قصد داريم در توليد سوخت هستهاي خودكفا باشيم.
سيد كمال خرازي كه هفته گذشته براي شركت در نشست مجمع عمومي سازمانمللمتحد به نيويورك رفته بود در گفتوگو با خبرنگار هفتهنامه آمريكايي نيوزويك، آخرين تحولات در عرصه سياست خارجي كشور و مواشع تهران در قبال مسائل مهم منطقهاي و بينالمللي را تشريح كرد.
متن كامل اين گفتوگو به اين شرح است:
ـــــــــــــــــــــــــــــ
آيا ايران تنها با هدف تأمين سوخت پايگاههاي هستهاي خود، بهدنبال كسب توانايي غنيسازي اورانيوم است يا اهداف غيرصلحآميز در سر دارد؟
غنيسازي اورانيوم تنها براي تأمين سوخت مورد نياز در پايگاههاي هستهاي به كار ميرود نه براي سوخت تسليحات هستهاي.
به نظر ميرسد آژانس بينالمللي انرژي اتمي نسبت به اينكه شما به تعهد خود به سه كشور اروپايي در پاييز 2003 مبني بر تعليق غنيسازي اورانيوم عمل كرده باشيد متقاعد نشده است.
ما غنيسازي اورانيوم را به حال تعليق در آورديم اما آنها از ما درخواست كردند كه "فعاليتهاي مربوط به غنيسازي" كه توليد قطعات را نيز شامل ميشود نيز به حال تعليق درآوريم.
ما بر اساس بيانيه مشترك ايران با اروپا، ساخت قطعات را نيز براي مدتي به حال تعليق درآورديم و قرار بود اروپاييها نيز پرونده ايران در آژانس بينالمللي انرژي را نيز ببندند اما آنها به تعهداتشان عمل نكردند؛ ما هم خود را ملزم به تعهد به بيانيه ندانستيم.
شما گاز "هگزا فلورايد اورانيوم" را براي چه كاري ميخواهيد؟
اين مسأله، در توافقنامه نبوده است؛ آژانس بينالمللي انرژي اتمي از ما ميخواهد كه تمام فعاليتهاي مربوط به غنيسازي اورانيوم را به حال تعليق درآوريم اما ما در خصوص اين مورد توافق نكرده بوديم.
ايران، توانايي غنيسازي اورانيوم را دارد؛ آيا اين امر به شما توانايي اقدام به پيشبرد برنامه تسليحات هستهاي را نميدهد؟
ما قادر به غنيسازي اورانيوم و تمام تجهيزاتي كه براي اين كار لازم است، هستيم؛ اما اين به معناي آن نيست كه قادر به ساخت و توليد تسليحات هستهاي هم هستيم زيرا اين كار، داراي مراحل پيچيدهاي است كه ما قصد نداريم اين كار را انجام دهيم.
آيا ايران نميتواند بدون غنيسازي اورانيوم، از انرژي هستهاي استفاده كند كه باعث نگراني جامعه جهاني نشود؟
اين به آن معني است كه ما بايد سوخت هستهاي را از خارج از كشور خريدار كنيم ولي ما قصد داريم در توليد سوخت هستهاي خودكفا باشيم.
آيا شما نگران حمله احتمالي اسرائيل به تأسيسات هستهاي ايران نيستيد؟
اين يك تهديد است و وقتي تهديد وجود دارد شما بايد آن را مورد ملاحظه قرار دهيد و براي واكنش نشاندادن در مقابل آن آماده باشيد و ما نيز آماده هستيم.
با موشك شهاب؟
امكانات و تواناييهاي مختلفي وجود دارد كه ما ميتوانيم از آنها استفاده كنيم. موشكهاي شهاب نيز در ايران به پيشرفت رسيده و ما مفتخريم كه از اين قدرت برخورداريم.
طبق گزارشهاي سرويس اطلاعاتي، ايران از آشوبگران عراقي كه به نيروهاي ائتلاف حمله ميكنند حمايت ميكند...
اين حرف، كاملاً غلط است؛ بر عكس، ما در كاهش بحران عراق، خصوصاً در بحران نجف، كمك كردهايم.
ارزيابي شما از اوضاع امنيتي عراق چيست؟
آنجا مكان بسيار خطرناكي است؛ نيروهاي ائتلاف، قادر به محافظت از عراق نيستند و دولت نيز با مشكلات بسياري مواجه است. مردم عراق از نابودي صدام خوشحال هستند اما از حضور نيروهاي بيگانه در عراق خشنود نيستند و اين اشتباه آمريكاست. آنها يعني مقامات آمريكايي فكر ميكردند اگر مردم مخالف صدام هستند به اين معني است كه از حضور آمريكاييها در كشورشان استقبال ميكنند؛ با توجه به اين مسأله بايد زمينه براي عقبنشيني نيروهاي آمريكايي از عراق بايد فراهم شود.
به نظر ميرسد ايران با نظر آمريكا مبني بر انجام انتخابات عراق در ماه ژانويه موافق است؟
درست است؛ اين اولين اقدام مهم براي حل بحران عراق است و لازم است دولتي منتخب ملت در عراق به وجود آيد.
آيا ايران آماده ملحقشدن به ساير كشورها براي ايجاد دو كشور مستقل به نامهاي "فلسطين" و "اسرائيل" هست؟
اگر فلسطينيها تصميم به تشكيل دو كشور مستقل داشته باشند مسألهاي نيست اما ما با تشكيل يك دولت در اين سرزمين، موافق هستيم.
آيا احتمال مذاكره آمريكا و ايران وجود دارد؟
نه؛ در حال حاضر چنين احتمالي وجود ندارد؛ زيرا سياست آمريكا در خاورميانه بسيار اشتباه است. آنها هيچ جايي براي ايجاد روابط حسنه نگذاشتهاند خصوصاً اينكه آمريكا در امور داخلي ما دخالت و از تغيير حكومت در ايران صحبت ميكنند.
بعضي ميگويند "فقط بوش"؛ آيا شما موافقيد؟
ما از جورج بوش، راضي هستيم زيرا سياستهاي او به نفرت از آمريكا در كشورهاي اسلامي دامن زده است!