دوشنبه 17 بهمن 1384

لاريجاني: طرح روسيه قابل مذاكره است، براي شروع غني‌سازي؛ بازرس‌ها تا چند روز آينده مي‌آيند، ايسنا

- تيم مذاكره‌كننده‌ هسته‌يي حفظ خواهد شد

خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: مجلس

دبير شوراي عالي امنيت ملي در حاشيه‌ي جلسه‌ي غيرعلني مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اين‌كه گفته‌ي شما در مورد اين‌كه قطعنامه‌ي شوراي حكام، پايان ديپلماسي است به چه مفهومي است؟ گفت: در مسير ديپلماتيكي كه ما با اروپا آغاز كرديم قصد بر اين بود كه از مذاكرات بتوانيم به يك موضع كه در آن ايران هم سوخت هسته‌يي و فن‌آوري غني‌سازي داشته باشد و هم به مشهود بودن عدم انحراف ايران دست يابيم. اين‌كه اروپا شانه خالي كرد و پرونده را به مسير ديگري انداخت عملا اعلام كرد ظرفيت نداريم و بايد شرايط ديپلماتيك و ديپلماسي در آينده فرق كند.

به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، علي لاريجاني درخصوص طرح روسيه گفت: طرح روسيه هم‌چنان قابل بررسي است. طرحي كه كشور ديگري به ما ارايه مي‌كند بايد از سوي ديپلمات‌هاي ما و با دقت بررسي شود و در آن حقوق ايران لحاظ گردد. با يك نشست و برخاست، بررسي اين طرح تمام نمي‌شود. اين طرح قابليت مذاكره دارد و در شرايط فعلي چون ظرفيت‌ها تغيير كرده بايد تحليل ديگري داشته باشيم.

لاريجاني در پاسخ به اين‌كه ممكن است در جلسه‌ي بعدي آژانس، گزارش پرونده‌ي ايران و بررسي آن از دستور كار خارج شود، گفت: شرايطي وجود دارد كه در آن گزينه‌هاي مختلفي پيش روي دنياست و كشورهاي غربي كه مبدع قطعنامه‌ي اخير بودند بايد هزينه‌هاي رفتار خودشان را مورد مطالعه قرار دهند و اگر درون يك همكاري ديپلماتيك بتوانند با ايران به منطق جديدي برسند، امكان اين پيش‌بيني وجود دارد.

به گزارش ايسنا، لاريجاني درخصوص اجماع 27 كشور در ارايه‌ي گزارش پرونده‌ي ايران به شوراي امنيت گفت: كشورها بر اساس منافع و دسته‌بندي‌ها و قول و قرارهايي كه پشت صحنه‌ي تصميمات انجام مي‌شود تصميم مي‌گيرند. مساله‌ي غني‌سازي و توليد سوخت هسته‌يي نه براي ايران و نه براي دنيا يك مساله‌ي تفنني نيست. آينده‌ي توسعه‌ي كشور به داشتن تكنولوژي هسته‌يي مربوط است. اگر امروز براي ايران آينده فكر نكنيم بايد بدانيم ممكن است اين ظرفيت در آينده از ما سلب شود.

به گزارش ايسنا، دبير شوراي عالي امنيت ملي با بيان اين‌كه در حال حاضر در دنيا دو تئوري بانك سوخت جهاني و سوخت منطقه‌اي وجود دارد، گفت: چند كشور بزرگ دنيا معتقدند كه بايد اين سوخت هسته‌يي را آنها توليد كنند و عهدنامه‌ي NPT طوري تغيير كند كه كشورهاي ديگر از آن محروم شوند. دانشمندان ما به اين طراز رسيده‌اند و فشار بر اين است كه ايران از اين ظرفيت استفاده نكند.

لاريجاني درخصوص سناريوي حمله‌ي نظامي به ايران كه از سوي يك سناتور آمريكايي مطرح شده بود، گفت: آن سناتور دچار خواب‌آلودگي بوده و زمانه را خوب درك نكرده است. همه‌ي صاحب‌نظران سياسي آمريكا و اروپا مي‌دانند كه احتمال گزينه‌ي حمله‌ي نظامي به ايران ضعيف است و اين احتمال بسيار بسيار پايين است.

وي افزود: كسي جرأت نمي‌كند به كشوري كه اين همه ظرفيت دارد حمله كند. درخصوص تحريم هم مي‌گويند فعلا بحث نمي‌كنيم تا برسد به گزينه‌ي حمله‌ي نظامي. در واقع از تئوري شوراي امنيت بيشتر به عنوان عمليات رواني استفاده مي‌شود كه رسانه‌ها بايد به اين موضوع بپردازند.

وي تاكيد كرد: ما دنبال جنگ با كسي نيستيم و دنبال اين هستيم كه در شرايط مسالمت‌آميز حقوق ملت ايران را كسب كنيم و از آن دفاع نماييم. درهاي مذاكره بسته نيست، اما بدانند خواسته‌ي ملت ما چيزي نيست كه از آن بگذريم. ضمن اين‌كه در حال حاضر بحث ارايه‌ي گزارش به شوراي امنيت مطرح است.

لاريجاني به اين پرسش ‌كه آيا ما به اين درجه از غني‌سازي رسيده‌ايم كه توانايي شكاف اتم را داشته باشيم، پاسخ مثبت داد.

به گزارش ايسنا، دبير شوراي عالي امنيت ملي درخصوص نگاه نمايندگان به بحث پرونده‌ي هسته‌يي و تصميمات اتخاذ شده گفت: نمايندگان ملت يكپارچه بر خواسته‌ي ملي ايستادگي دارند. در اين موضوع همه‌ي گروه‌هاي مختلف سياسي اظهارنظرهاي يكساني داشتند و هيچ‌كس از جريان‌هاي سياسي ترديد ندارد كه اين خواسته برحقي است.

وي در پاسخ به اين‌ پرسش خبرنگاري پرسيد كه آيا اين گفته را قبول داريد كه علت مسايل به وجود آمده‌ي اخير به دليل تيم هسته‌يي است و اگر تيم هسته‌يي قبلي فعاليت مي‌كرد وضعيت به اين گونه نمي‌شد، تصريح كرد: مساله به اين كوچولويي نيست كه اگر اصغر آقا و اكبر آقا جاي خود را عوض كردند اصل موضوع عوض مي‌شود. مساله استراتژيك‌تر از اين است. هم براي ما و هم براي ديگران مهم است. در اين موضوع بايد از ظرفيت‌ها مختلف استفاده شود. اين‌كه تيم هسته‌يي حاضر نشد امتياز دهد خود نكته‌ي مهمي است.

به گزارش ايسنا، وي در پاسخ به اين‌كه آيا به مذاكره با اروپايي‌ها ادامه مي‌دهيم؟ گفت: ما نمي‌خواهيم از هيچ ظرفيتي تغافل داشته باشيم. ممكن است بعضي كشورها با ما خوب هم رفتار نكنند اما ما هميشه درهاي مذاكره را باز مي‌دانيم و از همه‌ي ظرفيت‌هاي مسالمت‌آميز استفاده مي‌كنيم؛ اما در زمينه‌ي دفاع از حقوق خودمان هم كوتاه نمي‌آييم.

لاريجاني درخصوص اين‌كه آيا بحث بودجه‌ي سايه كه از سوي برخي نمايندگان مطرح شده را شوراي عالي امنيت ملي بررسي مي‌كند و آيا چنين بودجه‌اي ضرورت دارد؟ گفت: اين بحث را مجلس بررسي مي‌كند و ربطي به شوراي عالي امنيت ملي ندارد و چنين احساسي هم ندارم كه احتياج باشد چنين بودجه‌اي در نظر گرفته شود. شرايط، شرايطي نيست كه كشورهاي ديگر به راحتي رفتار سخت نسبت به ما نشان دهند.

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 

وي درخصوص عواقب بررسي پرونده‌ي ايران در شوراي امنيت گفت: اين بحث در پروسه‌ي زماني متفاوت است و امروز نبايد حد آخر را در نظر گرفت. ابتدا ممكن است ايران را ملزم كنند كه قطعنامه‌ي شوراي حكام را اجرا كند. البته اين را هم مي‌گويم آنها دست‌شان بسته نيست اما هزينه‌هاي خودشان را هم در نظر مي‌گيرند. وقتي بحث تحريم مطرح مي‌شود آنها فوري اعلام مي‌كنند كه اگر تحريم شود قيمت نفت بالا مي‌رود و ضرر مي‌كنيم. در واقع نبايد در اين قضيه اضطراب داشته باشيم.

وي درخصوص برخورد با كشورهاي ديگر كه به قطعنامه‌ي شوراي حكام راي مثبت دادند، گفت: ما با كشورهاي مختلف منافع مختلف داريم.

به گزارش ايسنا، دبير شوراي عالي امنيت ملي درخصوص نگاه ايران به شرق و اين‌كه گفته مي‌شود اين نگاه اشتباه بوده است، گفت: هيچ وقت نبايد نگاه خودمان را محدود به يك بخش كنيم. بايد از همه‌ي ظرفيت‌هاي بين‌المللي استفاده كرد. با يك اقدام نبايد يك ظرفيت را كنار گذاشت، همان‌طور كه هنوز ظرفيت اروپا را صفر نمي‌دانيم. در نگاه به شرق هم ما بر اساس منافع خودمان عمل مي‌كنيم. البته انتظار اين بود كه روسيه و چين بر اساس شرايط منطقه رفتار معقول‌تري داشته باشند. اما اين دليل نمي‌شود كه رفتارمان را با آنها تغيير دهيم و بايد با درايت و صبوري از همه‌ي ظرفيت‌هاي بين‌المللي استفاده كنيم.

لاريجاني درخصوص زمان دقيق شروع غني‌سازي گفت: در نامه‌اي به آژانس اين زمان را اعلام كرده‌ايم و بازرس‌ها بايد براي اين اقدام به ايران بيايند كه اين كار در چند روز آينده انجام مي‌شود.

لاريجاني در پايان اين گفت‌وگو اعلام كرد كه تيم مذاكره‌كننده‌ي هسته‌يي حفظ خواهد شد.

Copyright: gooya.com 2016