رئيس سازمان ملى جوانان: بحران هويت نسل جوان تا سى سالگى ادامه يافته است، ايران
گروه اجتماعى - هويت فردى بسيارى از جوانان ايرانى تا ۲۵سالگى شكل نمى گيرد و بحران هويت حتى تا سى سالگى ادامه مى يابد. اين حاصل بخشى از آخرين بررسى هاى سازمان ملى جوانان براى تهيه سند ارتقاى هويت دينى و ملى جوانان است. رحيم عبادى مشاور رئيس جمهورى و رئيس سازمان ملى جوانان در گفت وگو با ايسنا جزئيات اين سند را تشريح كرد.
رئيس سازمان ملى جوان گفت: به دليل تأخير در سن استقلال، سردرگمى و بحران هويت تا پايان دوران جوانى و به عبارتى تا سن ۳۰ سالگى ادامه يافته است.
به گفته وى درحالى كه دولتمردان هرگونه تأخير يا انحراف در شكل گيرى «هويت موفق» را منجر به پراكندگى يا بحران هويت و بسيارى از ناهنجارى هاى فردى و اجتماعى مى دانند و براى هويت اهميتى بسزا قائل هستند. ۶۴درصد جوانان كشور، داراى مشكل «هويت شغلى»اند و اهميتى براى درست انجام دادن كار قائل نيستند.
عبادى اظهارداشت: باتوجه به اين كه هويت لازمه نظام اجتماعى است، ۸۷درصد جوانان كشور با رعايت حقوق ديگران موافق بوده، اما ۸۶ درصدبه دليل اين كه معتقدند مردم براى قانون اعتنايى قائل نيستند، وظايف خود را انجام نمى دهند و به خود حق مى دهند كه به قوانين اجتماعى اعتنايى نكرده و وظايف اجتماعى خود را به درستى انجام ندهند.
> ۵۸ درصد جوانان اعتقادات سياسى درستى ندارند
رئيس سازمان ملى جوانان درباره «هويت سياسى» جوانان كشور نيز به ايسنا گفت: ۴۰درصد جوانان به سياست و اعتقادات سياسى اهميت نداده، ۵۸ درصد معتقدند هنوز اعتقادات سياسى درستى ندارند و ۵۲درصد جوانان نيز اعتقادات سياسى خود را تابع اعتقادات سياسى خانواده مى دانند.
>۷۰درصد جوانان زندگى در ايران را به زندگى درهركشورى ترجيح مى دهند
رئيس سازمان ملى جوانان با بيان اين كه كيفيت و درجه هويت فردى، دينى و ملى جوانان نقش مؤثرى در توسعه فرهنگ ملى و دينى كشور دارد، اظهارداشت: اين در حالى است كه ۸۵ درصد جوانان به ايرانى بودن خود افتخار كرده و ۷۰درصد نيز زندگى در داخل كشور را به زندگى درهركشورى ترجيح مى دهند.
عبادى با اشاره به اعتقاد ۸۸درصد جوانان مبنى بر اينكه خوى و فرهنگ ايرانى در مقايسه با ساير تمدن ها حرفهاى مهمى براى گفتن دارد، ادامه داد: همچنين ۹۰ درصد جوانان جشن ملى نوروز را بسيار دوست داشته و ۸۲درصد موسيقى اصيل ايرانى را از ساير انواع موسيقى بيشتر دوست دارند. درحالى كه تنها ۳۳درصد آرزوى به دنيا آمدن در كشور ديگرى غير از ايران را دارند.
مشاور رئيس جمهورى افزود: در بحث مربوط به هويت مشترك دينى و ملى ۸۰درصد جوانان كشور معتقدند كه ميهن دوستى مخالف اعتقادات دينى نيست و ۸۸درصد نيز بيان كردند كه تمدن ايرانى با فرهنگ اسلامى آميخته است. ازسوى ديگر ۷۷درصد بر اين باورند كه اگر دين را از ايرانيان بگيرند، استقلال ايرانى از بين خواهدرفت.
رئيس سازمان ملى جوانان در ادامه گفت: بررسى خصيصه هاى ديگرى از هويت نشان مى دهد كه ۶۷ درصد جوانان از اميد به زندگى و توانايى و قدرت مقابله با مشكلات، ۵۸ درصد از اعتمادبه نفس و عزت نفس بالا، ۵۳ درصد گرايش بالاى از خودبيگانگى و ۵۱درصد نگرش بدبينانه اى به ديگران دارند.
> مقابله ناآگاهانه با آداب و سنن ايرانى و شيوه هاى تحكمى درنظام آموزشى براى انتقال مفاهيم دينى، از نقاط ضعف مقوله هويت جوانان است
به گفته رئيس سازمان ملى جوانان انتقال وظايف تربيتى فرزندان از خانواده به جامعه، وجود شكاف بين نسلى، ضعف شديد درانتقال مبانى ارزشى، دينى و ملى به فرزندان، استفاده از شيوه هاى تحكمى و دستورى درانتقال مفاهيم دينى، اخلاقى و معنوى در نظام آموزش كشور، مقابله ناآگاهانه با آداب و سنن ايرانى، تعارض و تناقض بين حرف و عمل برخى مسؤولان و وجود مراكز متعدد تصميم ساز و تصميم گير درحوزه تقويت دينى و ملى از نقاط ضعف درمقوله هويت جوانان است.
عبادى افزايش سطح سواد عمومى و جوانان داراى تحصيلات عالى، وجود منابع اعتبارى قابل توجه در حوزه هاى فرهنگى و اجتماعى و گسترش روزافزون سازمانهاى غيردولتى را از فرصت هاى موجود درعرصه هويت يابى جوانان خواند.
به اعتقاد رئيس سازمان ملى جوانان بالا بودن نرخ بيكارى جوانان و به تبع آن تأخير در رسيدن به سن استقلال در آنها، وجود شكاف بالاى اقتصادى در كشور و زمينه هاى تحميل فرهنگ بيگانه به هويت دينى و ملى جوانان به دليل عدم تثبيت هويت فردى در آنها، شكاف نسلى، الگو پذيرى جوانان از الگوهاى ضد فرهنگى و دينى و سردرگمى جوانان در شكل دهى به هويت واقعى خود از تهديدهايى است كه ارتقاى هويت جوانان را با مشكل مواجه مى كند.
وى تأكيد كرد: هرگونه برخورد تبعيض آميز با دو جنبه از هويت ايرانى «دينى و ملى» حاصلى جز آسيب رساندن به عنصر «وحدت» در هويت نخواهد داشت كه در نتيجه زمينه بروز آسيب هاى اجتماعى را در ميان جوانان فراهم خواهد كرد.