عصر شنبه 15 اکتبر شهر استکهلم باردیگر شاهد تظاهرات عظیم چندین هزارنفری دیگری در همبستگی با مردم ایران بود. این تظاهرات که با مجری گری زینت پیرزاده کمدین معروف ایرانی تبار و حضور و آواز خوانی مشهور ترین خوانندگان سوئدی همچون کارولا، دکتر آلبان و توسه همراه بود، توانست علاوه بر ایرانی تبارها توجه جامعه سوئد را به خود جلب کند.
علاوه بر آن هنرمندانی ایرانی همچون پری عیسی زاده، ناتالی و هنرمند کردتبار کاله نیز با آوازهای خود به چندگانگی فرهنگی این برنامه غنا بخشیدند. در این تظاهرات مرتا استنوی سخنگوی حزب سبز و نمایندگان پارلمان همچون لاون ردار از حزب سوسیال دمکرات، علیرضا آخوندی از حزب مرکز، دانیل ریاضت از حزب چپ و امینه کاکاوابه نماینده مستقل پیشین پارلمان سخنرانی کردند. سخنرانان جملگی خواهان پایان بخشیدن به مماشات و اتخاذ سیاست های شدید تر دیپلماتیک در اعمال فشار به جمهوری اسلامی شدند. برخی حتی بر ضرورت بستن سفارت ایران و اخراج دیپلمات ها تاکید داشتند.
درپایان مهرداد درویش پور نیز از سوی جمعیت پشتیبانی از مردم ایران که برگزارکننده این تظاهرات بود ضمن تشکر از هنرمندان برجسته سوئدی و نمایندگان پارلمان و دیگر هنرمندان ایرانی تبار اعلام کرد:
سیاست جمهوری اسلامی از همان آغاز اعلام جنگ به مردم ایران و به ویژه مردم کردستان بود و هنوز همان سیاست را در برخورد به خیزش اخیر دنبال می کند. پاسخ مردم ایران اما با تکیه بر شعارهایی همچون کردستان، زاهدان، تهران اتحاد، اتحاد برای برچیدن نظام استبدادی حاکم همچون خواست مشترک همگانی است. او همچنین خواستار حمایت بین المللی گسترده تر جهان و سوئد از مبارزات مردم ایران و تشدید فشار به جمهوری اسلامی شد.
این تظاهرات علاوه بر بازتاب در سوئد توسط رسانه های فارسی زبان به صورت مستقیم پخش شد.
شبحی بر فراز ایران در گشت و گذار است: شبح امیدواری. شعلهی امیدی که نزدیک به یک ماه گذشته و با اعتراضات به قتل مهسا امینی، در جایجای ایران شکل گرفته، روزبهروز و لحظهبهلحظه بزرگتر و گستردهتر شده است و اکنون جمعیت قابل توجهی از شهروندان ایران برای تغییر وضعیت موجود هر آنچه در توان دارند را انجام میدهند. ایران خارج از کشور نیز در این دوره از اعتراضات وسیعتر از همیشه با برگزاری تجمعات در شهرهای مختلف جهان تلاش میکنند تا هم نقش خود در زنده نگاه داشتن شعلهی امید را ایفا کنند و هم صدای معترضان ایرانی در میان افکار عمومی جهان باشند.
به دنبال راهپیمایی بزرگ اول اکتبر در بروکسل، امروز 15 اکتبر نیز جمع قابل توجهی از شهروندان ایرانی، با همراهی و حمایت شهروندان بلژیک و سایر کشورهای جهان، در یک راهپیمایی بزرگ اعتراضی شرکت کردند. حدود 2000 نفر در این تجمع بزرگ شرکت کرده بودند.
شعار مترقی و درخشان «زن، زندگی، آزادی» به عنوان نماد اصلی این دور از اعتراضات، شعار اصلی این راهپیمایی بود که علاوه بر طرح شدن توسط تظاهراتکنندگان، به زبانهای مختلف از جمله بلوچی، کردی، ترکی، انگلیسی، فرانسوی و هلندی در پلاکاردهایی در بخشهای مختلف تجمع به نمایش گذاشته شده بود. علاوه بر این شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «هر یه نفر کشتهشه، هزار نفر پشتشه»، «هموطن بلوچم، همرزمیم، همدردیم» و «کردستان، چشم و چراغ ایران»، توسط تظاهراتکنندگان سرداده شد.
احزاب و سازمانهای مختلف سیاسی نیز با پرچمها و نمادهای خود به این تجمع آمده بودند و به صورت دموکراتیک در کنار یکدیگر ایستادند. گروههای حامی زنان، فعلان lgbtq+ و کنشگران عرصههای مختلف اجتماعی نیز با شعارها و پلاکاردهای خود در این تجمع شرکت کرده بودند.
نکتهی با اهمیت و درخشان این تجمع، حضور پررنگ زنان افغانستانی بود. زنانی که با شعار «از کابل تا تهران، سرنگون باد طالبان»، در کنار زنان ایرانی ایستادند و همبستگی خود را با اعتراضات در ایران ابراز کردند. همچنین برنامه با پرفرمنس اعتراضی گروهی از زنان ایرانی آغاز شد.
تجمعات اخیر ایرانیان در بلژیک، اهمیت ویژهای نزد افکار عمومی این کشور یافته است. به طوری که رسانههای مختلف بلژیکی همچون تجمع بزرگ اول اکتبر، امکانات خود را برای پوشش رسانهای این تجمع نیز تدارک دیدهبودند. علاوه بر این برخی رسانههای فارسی زبان نیز خبر این تجمع را پوشش دادند.
برای ارتباط مستقیم با شرکتکنندگان غیر ایرانی در تجمع و توضیح آنچه که در ایران میگذرد، متنی زبانهای هلندی و فرانسه به عنوان اطلاعیه توسط برگزارکنندگان تجمع تهیه شده بود که در میان تظاهراتکنندگان و شهروندان بلژیکی حاضر در تجمع پخش شد. در این متن همچنین به انتظارات مردم ایران از مقامات دولتهای غربی و افکار عمومی و جامعهی مدنی اروپا نیز پرداخته شده بود.
این راهپمایی دو ساعته ;، در کمال آرامش، با اعلام همبستگی با مردم معترض ایران، با پخش و همخوانی سرودهای اعتراضی روز به پایان رسید و به روزی درخشان در حافظهی جمعی ایرانیان بلژیک در دفاع از مبارزات و خواستههای مردم ایران تبدیل شد.
گزارش از علی صمد
شنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۱