صدای آمریکا - در حالی که اتحادیه اروپا قصد دارد ایران را به دلیل سرکوب معترضان با اعمال تحریمهای بیشتر تنبیه کند، تهران در نامهای به دیپلماتهای اتحادیه اروپا ادعا کرده که در این صورت «روابط دوجانبه ممکن است ادامه پیدا نکند.»
به نوشته نشریه آمریکایی «پولیتیکو»، ایران در روزهای اخیر به طور خصوصی دیپلماتهای اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار داده تا دست از تحریم تهران در واکنش به سرکوب مرگبار معترضان بردارند، و هشدار داده که این اقدام ممکن است روابط اروپا با ایران را بر هم بزند.
به نوشته پولیتیکو، غلامحسین دهقانی، فرستاده جمهوری اسلامی به اتحادیه اروپا، در نامهای به سفرای اتحادیه به شرح یک روایت جایگزین و تهران پسند از رویدادهای اخیر در ایران پرداخته که با گزارشهای متعددی که از آن کشور منتشر میشود تناقض دارد، و هشدار داده که «چنانچه اروپا نکات ظریف وضعیت فعلی را در نظر نگیرد، تبعات بسیار جدی در بر خواهد داشت، و روابط دوجانبه ممکن است دوام نیاورد.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه نامه مشابهی از حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، دریافت کرد. پولیتیکو هر دو نامه را مشاهده کرده است.
انتظار میرود اتحادیه اروپا بهزودی ایران را به دلیل سرکوب مرگبار اعتراضها پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، مجازات کند. به گفته گروههای حقوق بشر، پلیس ایران دهها معترض را کشته و هزاران تن دیگر را مضروب یا دستگیر کرده است.
در نامه ارسالی به سفرای اتحادیه اروپا اشاره شده که مجازات ایران به دلیل ارتکاب خشونت «تأثیر زیانباری بر روابط ایران و اروپا، که هم اکنون در شکننده ترین حالت هستند، خواهد داشت. این نامه همچنین با ابراز تاسف از «روند کنونی علیه ایران در اروپا»، «جناحهای جنگ افروز در ایالات متحده» را به «برافروختن آتش درگیری» متهم کرده است.
به نوشته پولیتیکو کارزار فشار بر ایران در برههٔ پرآشوبی برای ایران شکل گرفته است. خیزش مردمی وارد چهارمین هفته خود شده، و مقامات و نیروهای امنیتی کشور را به چالش کشیده است. معترضان مطالبات خود را گسترش داده و خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی ایران شدهاند.
آمریکا با تحریمهای جدیدی که گشت ارشاد را هدف قرار میدهد، به موج اعتراضات واکنش نشان داده است. اتحادیه اروپا اکنون با پیروی از آمریکا در نظر دارد در نشست وزیران امور خارجه در روز دوشنبه ۲۵ مهر ماه بستهای از مجازاتها را به تصویب برساند.
پایتختهای اتحادیه اروپا متعهد شدهاند که بدون توجه به هرگونه فشار ایران، تصمیم خود را به پیش ببرند.
یک دیپلماتهای ارشد اروپایی به پولیتیکو گفت تلاشهای ایران «شکست خورده است» چرا که «اتحاد و پویایی بسیار قدرتمندی وجود دارد.» آنالینا بربوک، وزیر خارجه آلمان، هفته گذشته تاکید کرد که باید اطمینان پیدا کرد که اتحادیه اروپا کسانی را که مسئول سرکوبهای وحشیانه هستند ممنوعالورود میکند، و داراییهای آنها را در اتحادیه اروپا مسدود میکند.
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه به قانونگذاران گفت «به رغم فشارهای ایران برای آن که مواضع ما را «مداخله» جلوه دهند، هیچ مشکلی برای تصویب تحریمهای اتحادیه اروپا» نمیبیند.
ایالات متحده هم برای حمایت از آخرین تلاشهای اتحادیه اروپا اعلام آمادگی کرده است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: «تهدید دولتهای دیگر برای ابراز حمایت از تظاهرات مسالمتآمیز، به وجههٔ در جامعه جهانی یا مهمتر از آن، مردم ناراضی خودشان کمکی نمیکند.»
غلامحسین دهقانی، فرستاده ایران به اتحادیه اروپا، در پیام خود ادعای مقامات ایرانی را مطرح میکند که کالبد شکافی رسمی نشان میدهد مرگ مهسا امینی «نتیجۀ ضربه مغزی یا آسیب جسمی دیگری به بدن او نبوده است». خانواده امینی می گویند دخترشان بر اثر ضربات وحشیانه به سر و بدنش جان باخته است. با این حال، دهقانی از مقامات اتحادیه اروپا خواست تا روایت تهران را در این ماجرا در نظر بگیرند. او همچنین تلاش کرده تا روایتی دیگر از موج تظاهرات جاری به دست دهد، و مدعی شده که پلیس ایران «موظف است تا از همه اشکال و مظاهر آشوبگری در خیابانهای شهرهای مختلف ایران جلوگیری، و عاملان را بازداشت کند.» او در نامه اش نوشته است که بزرگنمایی «خشونت» پلیس، به تحریف قضاوت میانجامد و سیاستگذاران غرب را گمراه میکند.
در نامه ارسالی حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به جوزپ بورل نیز نکات مشابهی مطرح شده. او گفته که مقامات ایرانی هیچ مسئولیتی در قتل امینی ندارند و با اشاره به کشته شدن ۲۱ مامور پلیس، استدلال می کند که معترضان «الگویی از خشونت و ترور» نشان داده اند.
در نامه امیرعبداللهیان به مذاکرات هسته ای ایران اشاره نشده است.