Sunday, Apr 13, 2025

صفحه نخست » آسان‌گیری ترامپ و احساس رضایت جمهوری اسلامی؟

hamshahri.jpgمذاکرات ایران و آمریکا ادامه خواهد یافت؛ ترامپ راضی است

رادیو بین المللی فرانسه - یک روز بعد از مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط که با سرپرستی عباس عراقچی و استیون ویتکاف، و با میانجی‌گری وزیر خارجۀ عمان، بدر البوسعيدي، برگزار شد، مقامات جمهوری اسلامی و همچنین کاخ سفید تأیید کردند که مذاکرات ادامه خواهد یافت. اما هنوز به طور قطعی معلوم نیست که جلسۀ بعدی همچنان در مسقط خواهد بود یا خیر. در واشنگتن، دونالد ترامپ از این روند ابراز رضایت کرده است.

روز یکشنبه ۲۴ فروردین، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه خبر داد که «قرار است جلسه بعدی، شنبۀ هفته آینده به میزبانی و میانجی‌گری عمان برگزار شود.» او بر وساطت عمانی‌ها تأکید کرد و گفت: «کماکان مذاکرات به صورت غیرمستقیم ادامه خواهد یافت.»

کاخ سفید نیز در پایان مذاکرات دیروز نوشت: «دو طرف توافق کرده‌اند که شنبۀ آینده یکدیگر را ملاقات کنند.»

با اینحال در رسانه‌های جمهوری اسلامی پرسش‌ها و ابهاماتی در مورد محل مذاکرات بعدی مشاهده می‌شود. دلیل، ظاهراً این جملۀ اسماعیل بقایی است که گفته است: «اینکه محل مذاکرات عمان باشد یا جای دیگر، در حال بحث هستیم ولی مهم این است که کماکان عمان این نقش میانجیگر را انجام خواهد داد.»

روز گذشته در مسقط، بعد از دو ساعت و نیم مذاکرۀ غیرمستقیم، رؤسای هیئت‌های نمایندگی ایران و آمریکا - عباس عراقچی و استیون ویتکاف - هنگام خداحافظی با هم مواجه شدند و چند دقیقه مستقیماً گفتگو کردند.

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه

دونالد ترامپ فعلاً از روند گفتگوها ابراز رضایت کرده و گفته است: «فکر می‌کنم خوب جلو می‌رود.» او که در هواپیما با خبرنگاران صحبت کرد گفت: «تا وقتی کار به نتیجه نرسیده، چیزی نمی‌توان گفت و فعلاً نمی‌خواهم در این باره حرف بزنم، اما خوب پیش می‌رود؛ به نظرم موضوع ایران نسبتاً خوب پیش می‌رود.»

اگرچه محتوای مذاکرات معلوم نیست، اما مقامات جمهوری اسلامی نیز به طور کلی راضی به نظر می‌آیند. در مجلس، کمیته هسته‌ای که به کمیسیون امنیت ملی وابسته است، صریحاً موافقت خود را با مذاکرات اعلام کرده است. ولی برخی نماینده‌ها هشدار داده‌اند که از محتوای گفتگوها هیچ اطلاعی ندارند.

مقامات ایرانی تأکید می‌کنند که تنها موضوع مذاکره با آمریکا، برنامۀ هسته‌ای ایران و موضوع لغو تحریم‌هاست. روزنامۀ نیویورک تایمز نوشته است که استیون ویتکاف اصلاً خواستار توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم یا برچیدن تمامی تأسیسات هسته‌ای ایران نشده است. دونالد ترامپ نیز تاکنون چند بار تأکید کرده که خواستۀ اصلی‌اش فقط عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است. شاید همین آسان‌گیری واشنگتن که طبعاً مطابق میل اسرائیل نیست، یکی از دلایل ادامۀ مذاکرات و احساس رضایت ایرانی‌ها باشد.

۱+۵ چه شد؟

روزنامۀ فرانسوی لوموند گوشزد می‌کند که تماس بین تهران و واشنگتن در غیاب اروپاییان صورت گرفته است. با اینکه فرانسه، آلمان و بریتانیا در ماه‌های اخیر بسیار کوشیدند تا راه چاره‌ای برای پروندۀ اتمی ایران بیابند، اینک عملاً از میدان بازی خارج شده‌اند. به نوشتۀ لوموند، این وضعیت نگرانی‌ها و دستپاچگی‌هایی را در میان اعضاء اروپایی گروه قدیمی ۱+۵ دامن زده است.

از سوی دیگر، ایران و چین و روسیه اقداماتی را برای هماهنگی بیشتر آغاز کرده‌اند. بدین ترتیب می‌توان گفت که در وضعیت فعلی از گروه ۱+۵ چیزی باقی نمانده است. به همین دلیل، در صورتی که توافق دیگری با ایران شکل بگیرد احتمالاً بسیار متفاوت از برجام خواهد بود.

این در حالی است که برخی تحلیل‌گران هشدار می‌دهند که دونالد ترامپ دمدمی‌مزاج‌تر از آنست که بتوان در مورد آیندۀ مذاکرات خوشبین بود.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy