Tuesday, Sep 1, 2026

صفحه نخست » روایت لادن بازرگان از کنار گذاشتن محلاتی، موسویان و سعیدی

laudanbazargan.jpgخبرنامه گویا - لادن بازرگان در گفت‌وگو با برنامه «امروزنما»، درباره کارزارهای خود برای کنار گذاشتن افرادی از دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی آمریکا توضیح داد که به گفته او، با جمهوری اسلامی مرتبط یا همسو هستند

لادن بازرگان: در سال ۲۰۲۰ گزارش سازمان عفو بین‌الملل درباره کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ را خواندم. در این گزارش از محمدجعفر محلاتی، نماینده وقت جمهوری اسلامی در سازمان ملل، نام برده شده بود. وقتی جست‌وجو کردم، دیدم او در کالج اوبرلین در اوهایو تدریس می‌کند؛ دانشگاهی با سابقه‌ای پیشرو که حضور محلاتی در آن برایم قابل‌درک نبود.

با مشورت پیام اخوان، کاوه شهروز نامه‌ای خطاب به دانشگاه نوشت و بیش از ۶۰۰ امضا جمع‌آوری کردیم؛ بسیاری از امضاکنندگان، اعضای خانواده قربانیان و زندانیان سیاسی پیشین بودند. دانشگاه ابتدا پاسخی نداد، بنابراین فعالیت‌ها را سازمان‌دهی کردیم و با برگزاری تجمع و پیگیری مستمر، کارزار را ادامه دادیم. بسیاری می‌گفتند به‌دلیل مصونیت شغلی دانشگاهی نمی‌توان محلاتی را کنار گذاشت، اما پس از سه سال‌ونیم موفق شدیم.

پس از محلاتی، سراغ حسین موسویان رفتیم؛ سفیر پیشین جمهوری اسلامی در آلمان، در دوره‌ای که مخالفان حکومت در اروپا هدف ترور قرار می‌گرفتند. استدلال ما این بود که با توجه به یافته‌های دادگاه میکونوس درباره نقش جمهوری اسلامی و سفارت ایران، عملکرد موسویان در آن دوره باید بررسی شود. این کارزار کمتر از یک سال طول کشید و در نهایت او از مرکز پژوهشی وابسته به دانشگاه پرینستون بازنشسته شد.

پرونده بعدی شیرین سعیدی در دانشگاه آرکانزاس بود. او در مصاحبه‌هایش خود را «حزب‌اللهی» معرفی کرده و از علاقه‌اش به علی خامنه‌ای سخن گفته بود. همچنین در ارتباط با پرونده حمید نوری، نامه‌ای به دادگاه تجدیدنظر نوشت و در آن وجود فتوای اعدام زندانیان سیاسی را زیر سؤال برد. به همین دلیل کارزاری را علیه ادامه فعالیت دانشگاهی او آغاز کردیم و به گفته بازرگان، با وجود برخورداری سعیدی از مصونیت شغلی دانشگاهی، سرانجام موفق به کنار گذاشتن او شدیم.

ما گروه کوچکی هستیم و همه به‌صورت داوطلبانه فعالیت می‌کنیم. هر هفته جلسه داریم و به‌دلیل محدودیت امکانات، در هر مقطع فقط می‌توانیم یک پرونده را جدی دنبال کنیم. فعالیت‌های ما پرونده علی‌اکبر موسوی خوئینی در دانشگاه جورج میسون و بهروز قمری تبریزی در پرینستون را نیز دربر گرفته است.

اکنون بخشی از تمرکز ما بر فرزندان مقام‌های جمهوری اسلامی قرار دارد. در ماه اوت کارزاری را درباره فاطمه لاریجانی و فعالیتش در دانشگاه اموری آغاز کردیم که در نهایت به پایان همکاری او با این مجموعه انجامید. وضعیت دختر محمد خاتمی را نیز پیگیری کرده‌ایم؛ نام و مشخصات او فعلاً از وب‌سایت دانشگاه حذف شده است. پرونده فرزندان کبری خزعلی نیز در دست بررسی است.

با هشتگ‌زدن به‌تنهایی نمی‌توان به نتیجه رسید. این کار به سازمان‌دهی، برنامه‌ریزی و پیگیری مداوم نیاز دارد؛ زیرا دانشگاه‌ها و مراکز مختلف معمولاً امیدوارند اعتراض‌ها پس از مدتی فراموش شود.

***

یادداشت تحریریه: ادعاهای مطرح‌شده درباره اشخاص و نتایج این کارزارها، روایت و دیدگاه لادن بازرگان است. خبرنامه گویا این ادعاها را مستقلاً راستی‌آزمایی نکرده و انتشار آنها به‌معنای تأییدشان نیست.



Copyright© 1998 - 2026 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie & Privacy Policy