تهران-خبرگزاري كار ايران
يك كاريكاتوريست مي گويد: بخش اجرايي دو سالانه كاريكاتور به عنوان مهمترين اتفاق در كاريكاتور ايران بايد با توافق تمامي كاريكاتوريست ها باشد، نه اين كه عدهاي خاص به جاي تمام كاريكاتوريستها تصميمگيري كرده و تمام امور را به دستگيرند.
حسن كريمزاده، در خصوص ششمين بيينال كاريكاتور ايران، به خبرنگار ايلنا گفت: دو سالانه كاريكاتور از نظر اهميت مانند المپيك براي كاريكاتوريستهاي ايران محسوب ميشوند و به همين علت آنان سعي ميكنند تمام قواي خود را جمع كرده و قدرت خود را نشان دهند، بنابراين بايد نظر تمام كاريكاتوريستها در آن مطرح باشد.
وي بيشترين زمينه اعتراض هنرمندان اين رشته را به دليل همين موضوع عنوان كرد.
وي درباره علت شركت نكردن خود در اين بيينال، گفت: هر كسي مختار است تصميمگيري كند كه در اين بيينال شركت كند يا نه، اما انحصارگرايي در بخش اجرايي اين دوسالانه مرا از شركت در آن منصرف كرد.
كريمزاده افزود: در حال حاضر تمامي بخشهاي هنري اعم از گرافيستها، نقاشان و ... داراي انجمن هستند كه معضلات و مشكلات اين صنوف را به شكل بالقوه حل ميكنند، ولي متأسفانه بخش كاريكاتور فاقد اين موضوع است.
به گفته وي، در هر دوره برگزاري دوسالانه، مسوولان اجرايي قولهايي براي تشكيل انجمن صنفي كاريكاتوريست ها ارايه ميدهند كه هيچگاه تحقق پيدا نميكند.
اين كاريكاتوريست با انتقاد از خانه كاريكاتور، گفت: خانه كاريكاتور در زمينه تشكيل انجمن صنفي هيچ اقدامي نكرده است و اساسنامهاي ناقص طراحي كرده كه هيچ مشكلي را حل نخواهد كرد.
وي مهمترين علل ركود كاريكاتور طي سالهاي گذشته را مطبوعات دانست وگفت: مهمترين بستر ارايه كاريكاتور مطبوعات هستند، در سالهاي نخست اصلاحات، كاريكاتور فرآيند گسترده اي در روزنامه ها پيدا كرد و از آن استقبال زيادي شد.
وي اضافه كرد: رفته رفته با مشكلاتي كه براي مطبوعات به وجود آمد، كاريكاتور نيز محدود شد و سرانجام با اختلافاتي كه ميان كاريكاتوريستها و شوراهاي سردبيري مطبوعات شكلگرفت، يا تصميم به حذف اين قسمت شد و يا خود كاريكاتوريستها كنار كشيدند و سرانجام تمام اين مسايل سبب تكراري شدن سوژهها و از بين رفتن طرحهاي نو شد.
وي اظهار داشت: جامعه كاريكاتور اميد دارد كه تا برگزاري بيينال هفتم، انجمن تشكيل شده باشد و علاوه بر آن خانه كاريكاتور نيز با عملكرد فعالتر و با تهيه فرمهاي مخصوص به تمام كاريكاتوريستها فراخوانهايي دهدكه به وسيله آن، هيأت اجرايي و داوران انتخاب شود، تا همه هنرمندان عرصه كاريكاتور، انگيزه ثابتي براي شركت در بي ينال بعدي داشته باشند.
تهران-خبرگزاري كار ايران
بزرگمهر حسين پور گفت: بسياري از كاريكاتوريستهاي فعال، در بيينال سال جاري به علت عملكرد نامناسب بخش اجرايي، تصميم دارند در اين بيينال شركت نكنند و به همين دليل كيفيت اين بيينال در مقايسه با بيينالهاي گذشته افت بسيار زيادي خواهد داشت.
حسينپور در گفت و گو با خبرنگار ايلنا، اظهار داشت: بيينال كاريكاتور مهمترين اتفاقي است كه در كاريكاتور رخ مي دهد و بنابراين بايد از طرف كاريكاتوريستها مورد حمايت واقع شود، اما مشكلاتي كه در نخستين مرحله اتفاق افتاد، عملاً شركت بسياري را در اين بيينال منتفي كرد.
وي افزود: نبايد فراموش كرد كه شركت نكردن كاريكاتوريستها، اتفاق خوشايندي قلمداد نمي شود، اما اتفاقاتي كه در پشت صحنه اين بيينال رخ داد، بسياري را مجبور به انجام اين كار كرد.
حسينپور با انتقاد از نحوه داوري، انتخاب آثار، عملكرد نامناسب هيأت اجرايي، برخورد نامناسب با كاريكاتوريست ها و آثار، اينگونه فرآيندها را مسبب تصميم جمعي كاريكاتوريستها براي عدم حضور در اين بي ينال دانست.
وي گفت: اين مشكلات كما بيش در بيينالهاي گذشته نيز وجود داشت كه متاسفانه هيچگاه كسي به آنها توجه نميكرد ولي اين بار كاريكاتوريست ها تلاش كردند تا با اين حركت نگاه همه را به خود جلب كنند تا اين مشكلات حل شود.
اين كاريكاتوريست تنها راه حل مشكلات را برگزاري همهپرسي از كاريكاتوريستها دانست و گفت: اگر هيات انتخاب، داوري و انتخاب آثار توسط خود كاريكاتوريستها تعيين شود، ديگر مشكلات و انتقادهايي به اين شكل وجود نخواهد داشت.
وي يادآور شد: به طور كلي كاريكاتور ارتباط تنگاتنگي با سياست دارد و فضاي سياست زده كشور در حال حاضر سبب تكراري شدن كار كاريكاتوريستها و ارايه حرفهاي تكراري از سوي آنها شده است.
تهران-خبرگزاري كار ايران
يكي از اعضاي هيات داوري بي ينال ششم معتقد است: بيينال ششم از نظر خلاقيت و نوآوري، تكنيك، زيبايي شناسي و نوع اجرا، روند رو به رشدي داشته است و روند كلي آن نسبت به بيينالهاي گذشته بسيار مثبت بوده است.
افشين سبوكي به خبرنگار ايلنا گفت: اين شايعهكه بسيارياز كاريكاتوريست ها بيينال ششم را بايكوت كردهاند، كذب محض است و به جز تعداد محدودي از كاريكاتوريستها، بسياري از آنها در اين بيينال شركت كردند و اين قضاوتها چندان عادلانه نيست.
وي در خصوص انتقاداتي كه بر داوري و فراخوان بيينال ششم كاريكاتور وارد شده است ، گفت: انتخاب داورها بر اساس رأيگيري است و فراخوان از تمام كاريكاتوريستها به عمل آمده و نمايندگان آنها تعدادي را به عنوان داور انتخاب كردهاند.
سبوكي با تاكيد بر بي نقشي داوران در انتخاب داوري، اظهار داشت: داورهاي اين دوره پس از راي گيري هيات انتخاب تعيين شده اند و بي گمان با وجدان راحت در مورد گزينش آثار عمل مي كنند.
وي افزود: حرف و حديثهاي امروز در بيينالهاي گذشته نيز وجود داشته است و همواره مخالفتهاي فراواني با آن شده است ولي به هر حال نميشود به طور كامل حق را به هيچ كدام از طرفين درگير با قضيه داد، ضمن آن كه بايد پذيرفت كه برگزاري هيچ بيينالي نميتواند بدون عيب و نقص باشد.
عضو هيأت داوري بيينال ششم كاريكاتور با طرح اين پرسش كه آيا با وجود ضعفهاي موجود بايد موجوديت بي ينال را زير سؤال برد، گفت: چند ماه قبل كه برنامه بيينال كاريكاتور داشت از برنامههاي ارشاد حذف ميشد، هيچ كس اعتراض نكرد و امروز كه چند نفر دلسوز كاريكاتور دنبال كار را گرفته و به هر شكلي كه مي توانستند بيينال را تشكيل دادند، چنين مورد انتقادهاي بيرحمانه قرار ميگيرند.
وي افزود: فضاي كاريكاتور تا مدتها به دور از هر گونه شايعات كار خود را ادامه ميداد، اما اكنون مسايل بسياري وارد عرصه كاريكاتور شده است كه براي هنر نوپاي كاريكاتور در ايران بسيار زود است.
وي با اشاره به مشكل محدوديتهاي مطبوعاتي، گفت: درحال حاضر فضاي محافظه كاري حاكم برمطبوعات، شرايط را براي كاريكاتوريستها با مشكل مواجه ساخته است.
به عقيده وي، كاريكاتور هنر خلاقي است كه در مرزهاي محدود امكان حيات ندارد اما اين به هيچ عنوان به معناي نخوت در جامعه كاريكاتوريست نيست.
سبوكي با مورد انتقاد قراردادن شايعاتي كه پيرامون داوري قرار دارد، گفت: در داوري آثار به هيچ عنوان به اسامي نگاه نشده است و اين موضوع به خودي خود نقطه قوتي در فضاي كلي داوري به شمار مي رود.
وي عدم تشكيل انجمنكاريكاتور را مهمترين مشكل جامعه كاريكاتوريست ها دانست و گفت: در صورت تشكيل انجمن كاريكاتور، مي توانيم به شكل منطقي تمامي مشكلات را از طريق نمايندگان كاريكاتوريستها حل كرد و آنگاه ديگر با مشكلاتي از اين قبيل مواجه نخواهيم بود.