آفتاب - دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي، گفت: معتقديم دولت بايد يكدست باشد و همه مسووليت را يكجا بپذيرد و پاسخگوي عملكرد خود هم باشد.
------------------------------------
محمدرضا خاتمي در گفتوگو با سايت رويداد در مورد اين مطلب كه آيا در فضاي جديد پس از انتخابات رياست جمهوري، آيا رويكردهاي جديدي از سوي جبهه مشاركت در حوزه سياستورزي حزبي پديد خواهد آمد، گفت: زندهبودن و پويايي هر موجود و هر نهادي منوط به اين است كه طبق شرايط پيش آمده، بتواند مسير جديد خود را تعيين و از شرايط پيش آمده به نفع اهداف خود بهره گيرد. مطميناً اهداف حزب، اهدافي دراز مدت و استوار است، اما در روشها و خطمشيها حتماً بايد باز نگري كرد. به نظر من سياست ورزي مساله مهمي است كه به احتمال زياد دچار تغيير خواهد شد.
وي افزود: به نظر من سياستهاي حزب و جريان اصلاحات، متضمن رسيدن به عدالت هم بود. اشكال ما اين بود كه نتوانستيم به صورت عيني اين رابطه را نشان دهيم، البته اگر از سياهنماييهاي انبوه در هشت سال گذشته بگذريم، بنابراين ما بايد زباني براي ترجمه دموكراسي و حقوق بشر پيدا كنيم كه همه مردم تلازم اين امور را با رفاه خود ببينند.
خاتمي در خصوص نوع همكاري جبهه مشاركت ايران اسلامي با دولت جديد، اظهار داشت: ما اصولاً معتقد به كابينه فراجناحي نيستيم، توجه كنيد، ميگويم كابينه، نه همه كارگران دولت و حكومت. فردي يا جرياني كه به مسووليت ميرسد، داراي فكر مشخص و برنامه تدوين شده و افراد معتقد به آن فكر و برنامه بايد باشد، الان هم معتقديم دولت بايد يكدست باشد و همه مسووليت را يكجا بپذيرد و پاسخگوي عملكرد خود هم باشد، به همين جهت، حزب متبوع ما همه اعضاي خود را از حضور در كابينه منع كرده است.
وي در خصوص دخالت حزب متبوع خود در مورد جبهه دمكراسي و حقوق بشر، تصريح كرد: بحثهاي فراواني در جريان است. پيگيري يك جبهه گسترده با اهداف بلند نيازمند كار تفكري مفصلي است، اما در خود حزب از بعد از انتخابات، به اين امر پرداختهايم و ديدگاههاي خود راجع به اصول و معاني، چارچوبها، وظايف و اعضاي تشكيل دهنده اين جبهه را و بعد با گروههاي متمايل ديگر، رايزني خواهيم كرد و انشاالله براساس ملاكهاي قابل قبول كه بتواند طيفهاي گستردهاي از احزاب، نهادهاي مدني و افراد را شامل شود، اين جبهه را در آينده نزديك تشكيل شود. كليه اركان حزب مشاركت، عليرغم ديدگاههاي كمي متفاوت، درباره اصل جبهه همه گفتهاند بايد به عهد خود وفا كنيم، بنابراين تماميت حزب براي تشكيل اين جبهه آمادگي دارد.
خاتمي با اشاره به انفجارات اخير لندن و تحولات احتمالي جديد در سطح بينالملي در خصوص جايگاه ايران در اين تحولات احتمالي، گفت: به نظر من از 11 سپتامبر تحولات جهاني دگرگون شده است و اين معادلات نوين رقم خورده است. حوادث لندن جزيي از اين سلسله است كه البته اشتباه است اين تحولات را محدود به عوامل سياسي كنيم، بلكه بايد عوامل تمدني و فرهنگي جامعه شناختي و اقتصادي را نيز در شناخت اين تحولات مد نظر داشت.
وي افزود: ايران نيز بر سر دو راهي است، يكي راه اصلاحطلبان است كه براساس صلح و گفتوگو و تفاهم ميخواهد اين تحولات جديد را به نفع كشور رقم بزنند و ديگري گفتمان محافظهكاري بنيادگرا ميباشد كه بر اساس گفتمان سه دهه قبل، گفتمان دو قطبي ميخواهد تا از اين معادلات، به نفع خود بهره گيرد. فعلاً قدرت مطلقه و امكان تصميمگيري و عمل رسمي در دست اين گروه دوم است كه به نظر من مخاطراتي را براي كشور پيش خواهند آورد، اما اصلاح طلبان با توجه به جايگاه اجتماعي و بينالمللي خود ميتوانند كشور را از حداقل بعضي از اين مخاطرات دور كنند.
دبير كل مشاركت در مورد رويكرد نهادهاي بين المللي و دول خارجي در قبال انتخابات اخير ايران و نتيجه حاصل از آن كه به رياست جمهوري احمدينژاد انجاميده، بيان داشت: دول خارجي به دنبال منافع خود هستند، همانگونه كه ما هستيم. اما عدهاي به اشتباه تصور مي كنند منافع دول خارجي امروز صرفاً اقتصادي است، اين اشتباه است، اصليترين هدف دول خارجي به خصوص دول غربي امروز، "امنيت" است. به نظر من آنها ارزيابي ميكنند دولت جديد ايران يا به عبارت بهتر حكومت يكپارچه و متحد ايران در اين رابطه چه تصميمي اتخاذ خواهد كرد.
وي در مورد فعاليتهاي اجتماعي و سياسي دولت احمدينژاد، تصريح كرد: اول اين كه شرايط اقتصادي و اجتماعي كشور به گونهاي نيست كه هر كس بر سر كار ميآيد، ميتواند منويات خود را طبق الفعل بالفعل پيش ببرد، بلكه مجبور است با واقعيت كنار بيايد، اما به نظرش بخش خصوصي نوپاي ايران متحمل ضربات و فشارهايي خواهد شد و بخش وابسته به حكومت در اقتصاد، قدرت بيشتر خواهد گرفت و اين يعني گسترش فساد و تبيعض و سرانجام بدتر شدن وضعيت معيشت مردم اميدواريم چنين نشود.
وي ادامه داد: در چنين شرائطي حزب مايل است هر كاري ميتواند بكند كه وضع مردم بهتر شود، حال اگر دولت جديد اين كار را بكند، ما استقبال ميكنيم، اما ما داراي نظرات، ديدگاهها و برنامههايي بوده و هستيم كه دولت جديد را پايش خواهيم كرد و از موضع اقتصادي با آن برخورد خواهيم كرد.
خاتمي در مورد ادامه همكاري نسبي پيش آمده در دور دوم انتخابات رياست جمهوري با "هاشمي"، افزود: همكاري ما با هاشمي منحصر به اعلام حمايت ما از ايشان در دور دوم و فعال شدن ستادها در اين يك هفته بود. ما راه مشخصي داريم، هنوز هاشمي اعلام نكردهاند چه مي خواهند بكنند و اصولاً ترديد جدي وجود دارد كه ايشان اصلاً بخواهند فعاليت خاصي در اين حوزهها داشته باشند. ما با هركس بخواهد فعاليت بكند، پس از ارزيابي برنامهها و هدف او، رابطه خود را تغيير ميدهيم. طبيعي است تا وقتي فعاليتي نباشد، اين امر هم محقق نخواهد شد.
دبيركل جبهه مشاركت در مورد كنگره آتي اين حزب و تغييرات احتمالي در اركان حزب، گفت: تمايل من و بخشي از كادرهاي حزب، چنين است. اميدواريم حزب ما هم بتواند پوستاندازي كند.
خاتمي همچنين در مورد وضعيت گنجي، اظهار داشت: ما هم همه اقدامات خود را چه در قالب تشكيلات، چه در قالب ارتباط با نهادهاي حكومتي و چه در فعاليتهاي خود اعضاي حزب انجام دادهايم، اما نگران هستيم چرا كه در اين ماجرا خشك و تر خواهند سوخت.