موسويخوئينى: با فشار بر جنبش دانشجويى نميتوان صداى اين جنبش را خاموش كرد
دبير كل سازمان دانش آموختگان ايران اسلامى (ادوار تحكيم وحدت)، گفت: با فشار بر جنبش دانشجويى نميتوان صداى اين جنبش را خاموش كرد و اين جريان را به انفعال كشاند، چراكه خاموشى جنبش دانشجويي، خيال خام است.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، علياكبر موسويخوئينى عصر ديروز در فستيوال فرهنگى_سياسى دانشگاه اميركبير كه از سوى انجمن اسلامى دانشجويان اين دانشگاه و همكارى ادوار تحكيم وحدت برگزار شد، طى سخنانى با عنوان "باز خوانى جنبش دانشجويى"، اتحاديه انجمن هاى اسلامى دانشجويان را يكى از باسابقهترين تشكلهاى سياسى ايران عنوان كرد و گفت: دفتر تحكيم وحدت در 25 سال فعاليت يكى از سالمترين تشكلهاى سياسى است.
وى تصريح كرد: دفتر تحكيم وحدت به دليل ساختار دموكراتيكاش، مجموعهاى فعال و پويا است و به دليل همين سيال بودن و ساختار دموكراتيكاش يكى از اثرگذارترين مجموعهها در عرصه سياسى كشور است.
موسوى خوئينى فعاليت جريان دانشجويى را بدون خطا ندانست و تصريح كرد: درصد خطاى اين جريان بسيار پائينتر از گروهها و مجموعه هاى ديگر است و انتخابات اخير گوياى اين مطلب است، اين جريان با ديدى دقيقتر در اين انتخابات عمل كرد و ميتوان گفت كه در اين انتخابات تصميم جريان دانشجويى جزء معتبرترينهابود، هرچند بهترين از اين نيز ميشد عمل كرد.
وى با اشاره به اختلافهاى موجود در دفتر تحكيم، تصريح كرد: بخشى از اين اختلافها معلول فشارهاى نهادهاى امنيتى و جريانهاى متصل به حاكميت است، به طور مثال بيش از دو سال است كه ساختمان اين تشكل پلمپ است و حتى الان كه ميخواهند انتخابات برگزار كنند براى جلوگيرى از برگزارى نشست فشار ميآورند تا به خيال خود به انحلال مجموعه بيانجامد.
موسويخوئينى اظهار داشت: به رغم فشارها بر اين جنبش عدهاى حاضر هستند اين مقدار هزينه براى برخورد با دفتر تحكيم وحدت پرداخت، به دليل اثرگذارى آن در جامعه است.
وى با بيان اينكه نبايد حركتهاى جريان دانشجويى را در تحكيم خلاصه كرد، اظهار داشت: تشكلهاى سياسى دانشجويى در چند سال اخير بسيار تقويت شده است و نبايد اين فعاليتها از جمله در دانشگاههاى آزاد و دولتى ناديده گرفته شود.
وى به نقد استراتژى دورى از قدرت دفتر تحكيم وحدت پرداخت و گفت: اگر مراد از اين استراتژي، دورى از قدرت حاكم باشد، هيچ اختلاف نظرى با دوستان نداريم، ولى بايد اين واژه به "استراتژى دورى از قدرت حاكم" تغيير پيدا كند.
موسوى خوئينى افزود: اگر منظور دورى از قدرت به صورت عام باشد، با عملكرد چند ساله اخير اين مجموعه در تعارض است. زمانى كه اين مجموعه قصد دارد به سمت يك جامعه دموكراتيك حركت كند و يا اينكه طرح رفراندوم را مطرح ميكند، نشان دهنده آن است كه اين مجموعه به سمت شكلگيرى قدرت ديگرى در حال حركت است.
موسوى خوئينى افزود: اگر زمانى رفراندوم برگزار شود، همانطور كه در قانون اساسى به آن اشاره شده است، نتيجه اين رفراندوم به وجود آمدن قدرت بعدى است. دوستان ما عملاً در جهت ايجاد قدرت دموكراتيك، در حال حركت هستند.
دبير كل سازمان دانش آموختگان ايران اسلامى تأكيد كرد: اگر دورى از قدرت به معنى دورى از عملكرد حزبى اين مجموعه باشد، مخالفت خاصى وجود ندارد. البته خلاء وجود احزب واقعى در كشور در برخى زمانها عملكرد حزبى داشت، مانند انتخابات مجلس سوم و انتخابات مجلس ششم كه دفتر تحكيم در انتخابات ليست ارائه داد و در مجلس ششم، بنده، حقيقتجو، يوسفيان و تاجرنيا منتخب همين دوستان بوديم.
وى دليل اتخاذ استراتژى دورى از قدرت در دفتر تحكيم وحدت را عملكرد حاكميت دانست و گفت: در آن زمان هم لحن برخى از گروههاى اصلاحطلب نسبت به جريان دانشجويى تغيير پيدا كرد و حتى عليه اين جريان حرفهايى زدند، حتى بر اين نكته كه جريان دانشجويى بايد از عرصه سياسى دور شود، تأكيد كردند، ولى آيا همين احزاب به آن رشد و توانايى رسيدهاند كه جريانهايى مانند جريان دانشجويى از عرصه سياسى خارج شوند و صحنه را براى فعاليت احزاب باز كند؟، به نظر من پاسخ به اين سوال هنوز منفى است.
موسوى خوئينى اظهار داشت: من با اين عقيده كه جريان دانشجويى عرصه سياسى را به طور كامل ترك و صرفاً به دنبال مسايل صنفى باشد، مخالفم ولى توجه به مسائل صنفى در كنار مسائل سياسى مناسب شرايط آتى جنبش دانشجويى خواهد بود. اين انتخابات نشان داد كه ما در اين زمان نميتوانيم تنها به احزاب براى فعاليتهاى سياسى و حل مشكلات اطمينان كنيم چرا كه شامه جنبش دانشجويى قويتر عمل كرد.
وى در خصوص استراتژى تغييرات ساختارى نظام كه از سوى دفتر تحكيم وحدت مطرح شده بود، اظهار داشت: جنبش دانشجويى عمده حرفهاى اساسى را زده است و نبايد بيشتر از اين، خود را درگير مسائل سياسى هزينه بر نمايد.
موسوى خوئينى افزود: بزرگترين مختصات نسل حاضر اين است كه براى هر عملى بسيار هزينه فايده ميكند، ولى اين ويژگى در نسل گذشته رقيقتر بود. براى نسل جديد تفاوتى ندارد كه در كدام تشكل بگيرد، نسل جديد به دنبال محلى براى رفع نيازهاى خود است و براى رفع اين نيازهاى حتى حاضر به فعاليت در تشكلهاى غيردموكراتيك است، بنابراين جهتگيرى مناسب جنبش دانشجويى به لحاظ ويژگيهاى اين نسل باشد.
وى با تأكيد بر اين كه بايد اولويت نسل حاضر مورد توجه قرار گيرد، اظهار داشت: بايد براى شناسايى نيازها بعضاً دانشجويان نسل جديد بيشتر وقت گذاشته شده و كار جامعه شناختى در ميدان صورت گيرد.
موسوى خوئينى با اشاره به افرادى كه از ساختار حاكميت براى خود امكانات ميخواهند، اظهار داشت: نميتوان به ساختار سياسى انتقاد كرد و خواهان تغيير در اين ساختار بود و بعد انتظار داشت كه اين ساختار به اين مجموعه امكانات بدهد. اين دو رويكرد با هم در تعارض است و به همين جهت دفتر تحكيم وحدت پس از تعارض بوجود آمده با كمكهاى مردمى فعاليت كرد. در حال حاضر شايد دانشگاهها براى فعاليتهاى فرهنگى كمك مالى كنند، ولى در بخش سياسى كمتر حاضر به انجام آن خواهد شد.
موسوى خوئينى بر بازسازى تشكيلات دفتر تحكيم وحدت تأكيد كرد و اظهار داشت: كارهاى جمعى در ايرانيها نهادينه نشده است و كار جمعى سخت، پا، ميگيرد. زمانى كه چند نفر دور هم جمع ميشوند، بعد از مدتى با همديگر اختلاف پيدا ميكنند و چند شاخه ميشوند، البته در انشقاق تحكيم دخالتهاى بيرونى را نبايد ناديده گرفت.
وى در پايان خاطر نشان كرد: اختلافات ميان اين مجموعه سليقهاى است و اعضاى اين مجموعه اختلافات عقيدهاى زيادى با همديگر ندارند، ولى دخالت عوامل بيرونى غير مسئول مجموعه را ناسالم كرد.
موسوى خوئينى در پايان، فستيوال انجمن اسلامى دانشجويان اميركبير را بسيار تأثير گذار دانست و ادامه اينگونه مراسمات را بسيار تأثيرگذار عنوان كرد.