تهران- خبرگزاري كار ايران
دبيركل نهضت آزادي ايران گفت: در صورتي كه ايران تعليق غنيسازي را بپذيرد، پيشنهاد مشاركت دولتهاي خارجي در فعاليتهاي هستهاي ايران راهكار مناسبي است.
ابراهيم يزدي در گفتوگو با خبرنگار "ايلنا"، با سرنوشتساز خواندن قطعنامه شوراي حكام براي ايران، اظهار داشت: پس از دو سال مذاكرات فشرده و مستمر در نهايت شوراي حكام قطعنامهاي صادر كرد كه ايران به طور رسمي اعلام كرده است آن را نميپذيرد بنابراين هم اكنون ايران بايد اعلام كند كه چه واكنشي در مقابل اين قطعنامه خواهد داشت.
يزدي ابراز عقيده كرد: چنانچه آن طور كه برخي از سخنگويان افراطي حاكميت گفتهاند در واكنش به اين قطعنامه بخواهند از ان.پي.تي خارج شوند يا امضاي خود را از پروتكل الحاقي پس بگيرد يا به جاي توقف توليد سوخت هستهاي، فعاليت نطنز را آغاز نمايد، بيترديد بحران كنوني تشديد خواهد شد و به سمت رو در رويي تمام عيار پيش خواهد رفت.
وي، آراي اعضاي شوراي حكام را نشاندهنده آن دانست كه ايران در ارزيابي خود از رفتارهاي سياسي برخي از كشورها اشتباهات فاحشي را مرتكب شده است.
دبيركل نهضت آزادي ايران ادامه داد: دولت جديد ضمن تغيير تمام مذاكرهكنندگان ايراني، در پرونده هستهاي سياست جديد گردش به شرق راه اتخاذ كرد و اميدوار بود كه هند, آفريقاي جنوبي, چين و روسيه از موضع ايران حمايت كنند اما همانطور كه پيشبيني ميشد حداكثر كاري كه اين كشورها ميتوانند بكنند، دادن راي ممتنع است.
وي تصريح كرد: تركيب آراي اعضاي شوراي حكام نشان ميدهد كه ايران بايد در تحليل خود از شرايط جهاني و رفتار كشورهايي كه با ايران اظهار دوستي ميكنند، دقيقتر عمل كند؛ اين درسي است كه ايران بايد از اتفاقات اخير فرا بگيرد.
يزدي با بيان اينكه در صورت ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت، انتظار استفاده از حق وتو توسط روسيه و چين غيرواقعبينانه است، افزود: تنها ميتوان اميدوار بود كه تصميمگيرندگان ايران با توجه به اين قطعنامه، راهكارهاي واقعبينانهتري را اتخاذ كنند.
دبيركل نهضت آزادي ايران تصريح كرد: ايران ميتوانست از ماهها قبل در مورد قبول شرايط اتحاديه اروپا نگاه مثبتتري داشته باشد و توقف چرخه سوخت هستهاي را بپذيرد تا بحران را پشت سر گذارد چون پذيرفتن اين امر، راه را براي آمادهسازي نيروگاه هستهاي بوشهر و شروع كار آن پس از ميلياردها دلار هزينه امكانپذير ميكرد.
يزدي مناسبات جهاني را متحول و تغييرپذير عنوان كرد و اظهار داشت: اگرچه اروپا به تعليق دائم غنيسازي اصرار ميورزد و ايران به تعليق داوطلبانه، اما هيچ چيز در مناسبات جهاني دائمي نيست و ايران ميتواند با پشت سر گذاشتن اين بحران، از تغييرات آينده بهره بگيرد.
دبيركل نهضت آزادي ايران تغيير مذاكرهكنندگان ايران توسط دولت جديد و جايگزيني افرادي را كه از تجارب ديپلماتيك كمتري برخوردار هستند، اشتباه دانست و خاطر نشان كرد: ايران ميتواند با كمي انعطاف شرايط قطعنامه را بپذيرد و مانع تشديد بحران شود زيرا ادامه اين بحران و ابعاد جديدي كه ميتواند ايجاد شود، به نفع منافع ايران نخواهد بود.