مصمم به ايفاي نقش خود در قبال كشور و مردم هستيم
حضور در انتخابات مؤثرترين راه اصلاح امور مملكت است
تهران- خبرگزاري كار ايران
قطعنامه هشتمين كنگره جبهه مشاركت ايران اسلامي صادر شد.
به گزارش "ايلنا"، متن كامل اين قطعنامه به شرح زير است:
هشتمين كنگره جبهه مشاركت ايران اسلامي در شرايطي برگزار شد كه كشور ما شرايط ويژهاي را در عرصه داخلي و خارجي تجربه ميكند. يكدست شدن حاكميت در داخل كشور و تهديدات روز افزون بينالمللي در خارج به شكلي استثنايي و بيسابقه، نظام برخاسته از انقلاب اسلامي 57 را در معرض تهديد قرار داده است.
جبهه مشاركت ايران اسلامي به عنوان حزبي كه خود را مولود جنبش اصلاحطلبانه مردم ايران در دوم خرداد 76 ميداند و بنيانگذاران و رهبران آن افتخار گام زدن در مسير اهداف بلند انقلاب اسلامي را داشتهاند، در اين مقطع حساس و سرنوشتساز بار ديگر بر آرمانهاي انقلاب اسلامي و نيز شعارهاي اساسي حزب؛ يعني بسط معنويت - استقرار عدالت همه جانبه، تحكيم و تثبيت آزادي و تأمين حقوق شهروندي تأكيد ميورزد و تحقق شعارهاي فوق را در پرتو دفاع از سه ركن جمهوريت، اسلاميت و ايرانيت نظام ميداند. معالاسف اركان سهگانه ياد شده را امروزه در معرض تهديد و مخاطرات جدي ميبيند.
كنگره هشتم جبهه مشاركت ايران اسلامي با درك خطير شرايط تاريخي كشور در سرفصلهاي زير ضمن تصويري اجمالي از فضاي كنوني كشور، مواضع خود را اعلام ميدارد.
* انتخابات رياست جمهوري نهم؛
مجموعه تحليلها و ارزيابيهاي به عمل آمده از نتايج انتخابات بر اين نكته محوري تكيه دارد كه پيام اصلي اين انتخابات در نتايج مرحله اول آن نهفته است.
نتايج مرحله اول انتخابات حكايت از آن دارد كه جامعه ايراني يك جامعه چند قطبي شده است و هيچ فرد و جرياني در حال حاضر حائز اكثريت آرا قابل توجه در نزد افكار عمومي نيست. انتخابات مرحله اول نشان داد كه دوران رأيآوري شخصيتهاي كاريزماتيك سپري شده است و ميبايست بيش از پيش به رفتارهاي حزبي و سياسي مبتني بر ائتلاف روي آورد. اينكه نفر پنجم انتخابات اخير، دو سوم نفر اول رأي آورده است، نشانه گويايي از فشردگي رقابتهاي انتخاباتي در اين دوره است و حضور لشكر300 هزار نفره شوراي نگهبان در پاي صندوقها و استفاده ابزاري از همه نهادهاي حاكميتي در تغيير دادن روند سالم انتخابات، نقطه منفي اين انتخابات محسوب ميشود. يكدست شدن حاكميت با فرض تداوم وضع موجود اين خطر را درپي دارد كه اگر نيروها و جريانهاي مردمسالار نتوانند از همه ابزارهاي لازم براي سالمسازي روند برگزاري انتخابات استفاده كنند، شايد انتخابات برگزار شده آخرين انتخابات نسبتاً سالم در كشور باشد. يكي شدن مجريان و ناظران و ناظمان در انتخابات آتي كه همه به يك جريان سياسي تعلق دارند و تحت مديريت يكپارچه عملي خواهند كرد، ترديدهاي منتقدان را به سلامت انتخابات آتي بيش از پيش افزايش ميدهد.
در اين انتخابات جرياناتي برنده شدند كه در سازماندهي قويتر عمل كردند، هر چند كه اين سازماندهي با استفاده از ابزارها و رفتارهاي غيرقانوني و غير دموكراتيك انجام شده باشد.
واقعيت آن است كه اگر انسجام حزبي و رفتارهاي نيروهاي تشكيلاتي در جبهه اصلاحطلبان به شكل مطلوبتري نمود پيدا ميكرد، با وجود همه اقدامات ضد دموكراتيك انجام شده نتيجه انتخابات به گونه ديگري رقم ميخورد.
ما كماكان بر اين باوريم كه حضور در صحنه انتخابات مؤثرترين راه اصلاح امور مملكت است و لذا بر اين باوريم تمام توان خود را جهت سالمسازي انتخابات كه خود در برگيرنده قانوني بودن، رقابتي بودن و آزاد بودن انتخابات و نيز بازشماري صحيح آرا است، متمركز نماييم.
انتخابات اخير نشان داد كه جبهه مشاركت و نيروهاي همسو پايگاه قابل توجهي در ميان نيروهاي فرهيخته جامعه دارند، اما نتايج انتخابات نشان داد كه تكيه صرف بر نخبگان و فرهيختگان جامعه چارهساز نيست. ما اگر خواهان كسب و حفظ قدرت آن هم از طريق صندوقهاي رأي هستيم چارهاي نداريم كه به موازات ارتباط با نيروهاي فرهيخته، ارتباط پايدار و ريشهدارتري را با متن جامعه برقرار نماييم تا ضمن شناخت مسايل و مشكلات مردم، با حضور در ميان آنان بتوانيم نمايندگاني شايسته براي پيگيري مطالبات برحق آنان باشيم. چگونگي رفتار و گفتار امام با مردم اعم از نخبگان و افراد عادي ميتواند سرمشق خوبي در ارتباط با مردم باشد. پيروزي در انتخابات آتي با فرض برگزاري سالم انتخابات مستلزم انسجام تشكيلاتي، رفتار ائتلافي و حضور قدرتمندانه در متن جامعه خواهد بود.
• تداوم سياستورزي اصلاحطلبانه؛
گرچه با برگزاري انتخابات رياست جمهوري و يكدست شدن حاكميت باقيمانده نيروهاي اجرايي اين حزب از صحنه حاكميت كنار گذاشته شدند اما جبهه مشاركت ايران اسلامي همچون گذشته بر اين باور است كه تنها گزينه اثرگذار پيشروي، تداوم سياست ورزي مسؤولانه و قانونمدارانه با رويكرد اصلاح از درون است. ما كماكان بر اين باوريم نه گوشهگيري و انزواطلبي و به كار خويش پرداختن به اصلاح امور كمك ميكند و نه سياست تحريم و بايكوت مشكلي از مشكلات مملكت را حل ميكند و نه مقابله قهرآميز و براندازانه زمينه و محلي براي توفيق و نجات كشور از وضع موجود دارد.
در عين حال هشدار ميدهيم كه تداوم سياست ورزي اصلاحطلبانه و قانونمدارانه، صحه گذاشتن بر اقدامات غيردموكراتيك نيست. با اين حال از انجام هيچ اقدام قانوني در جهت اصلاح قوانين غيردموكراتيك خودداري نخواهيم كرد. ما بر اين باوريم كه خواستههاي اصلاحطلبانه را نه فقط در چارچوب حاكميت كه از دل جامعه و در پيوند پايدار با مردم پيگيري نماييم.
• حاكميت يكدست و يكپارچه؛
با برگزاري انتخابات رياست جمهوري و به يمن حضور فعال حزب پادگاني و سوء استفاده از تمامي امكانات حاكميتي، براي نخستين بار در تاريخ جمهوري اسلامي، حاكميت در كشور يكدست و يكپارچه شده است و كليه قوا و نهادهاي حاكميتي در اختيار طيفهاي مختلف جناح اقتدارگرا و تماميتطلب قرار گرفته است.
جبهه مشاركت ايران اسلامي بارها به تبعات منفي حاكميت يكپارچه اقتدارگرايان بر كشور در عرصههاي مختلف سياسي، اجتماعي،اقتصادي و فرهنگي تصميمگيريهاي داخلي و خارجي هشدار داده است. با اين حال آرزومنديم كه اين جناح با انسجام و يكپارچگي به دست آمده بتواند در جهت حفظ عزت و سربلندي كشور و تأمين امنيت و منافع ملي و خدمت به مردم توفيق حاصل نمايد و بديهي است كه در صورت تحقق اين امر تمام افتخار اين توفيق به پاي آنها نوشته خواهد شد.
ما در عين باورمندي به ضرورت وحدتنظر و انسجام عملي در درون قوه مجريه، به خطرات ناشي از حذف طيف وسيعي از مديران و نيروهاي اجرايي كارآمد و با تجربه و سالم و متعهد كه نقش كليدي در تصميمگيريهاي راهبردي ندارند، هشدار جدي ميدهيم لذا در شرايط كنوني حق و وظيفه خود ميدانيم براساس اصل موازنه اختيار و مسؤوليت، مسؤوليت ناشي از كليه تصميمگيريهاي به عمل آمده در عرصه داخلي و خارجي و مسائل و مشكلات ناشي از آن را متوجه حاكميت يكپارچه اقتدارگرا سازيم. چرا كه در حال حاضر به طور رسمي كليه اختيارات اركان مختلف حاكميت به صورت متمركز و تحت مديريت واحد در اختيار اين جريان قرار دارد.
• دولت جديد؛
جبهه مشاركت ايران اسلامي با وجود انتقادات جدي و اساسي كه به روند برگزاري انتخابات رياست جمهوري و اعمال نظرهاي انجام شده در آن دارد، به منظور پرهيز از تنشزايي و ايفاي نقش مسؤولانه و منتقدانه در قبال دولت جديد، نتايج اين انتخابات را به رسميت شناخت.
ما با تأكيد و پافشاري بر شعارها و برنامههاي اعلام شده حزب در جريان انتخابات و تلاش در جهت تحقق آنها وظيفه خود ميدانيم پيگير وعدههاي داده شده رياست جمهوري در جريان مبارزات انتخاباتي به مردم باشيم.
ما با حفظ موضع انتقادي خود نسبت به دولت جديد و حاكميت يكپارچه و شاخه اجرايي آن، مطالبات برحق مردم را دنبال خواهيم كرد.
ما از رئيس جمهور ميخواهيم به سوگند خود در مجلس شوراي اسلامي مبني بر پاسداري از نظام جمهوري اسلامي و قانون اساسي و نيز خدمت به مردم و اعتلاي كشور، ترويج دين و اخلاق، پشتيباني از حق و گسترش عدالت و پرهيز از خودكامگي و حمايت از آزادي و حرمت اشخاص و حقوقي كه قانون اساسي براي ملت به رسميت شناخته است، مسؤولانه وفادار بماند.
بديهي است هرگونه عدول از اين سوگند و بياعتنايي به حقوق ملت و عدم استيفاي منافع و امنيت ملي از چشم ملت پنهان نخواهد ماند، در همين جا به تبعات شكلگيري كابينه نظامي و امنيتي و رويه غيرپاسخگو بودن دولت هشدار داده و به عنوان يك حزب فراگير مردمي از دولت ميخواهيم تريبون لازم را جهت طرح مطالبات و انتقادات قانوني در اختيار حزب قرار دهد.
• خطر حاكميت تحجر؛
قرائتهاي مختلف از يك متن و يك دين همواره در طول تاريخ وجود داشته و وجود خواهد داشت و اين امر فينفسه امري ممدوح و باعث رشد و تعالي انديشه بشري بوده است.
انقلاب اسلامي به رهبري امام خميني با طرح اسلام ناب محمدي و تشيع علوي در برابر انديشههاي متحجرانه موجود منادي اسلام خدا محور، مردمسالار، وحدت بخش، آزاديخواه، استقلالطلب، عدالتگرا و معنويتگرا بود.
امام با تكيه بر اجتهاد پويا بر اهميت نقش زمان، مكان و شرايط در اجتهاد و نوآوري و نوانديشي ديني تحولات چشمگيري به وجود آورد، قانون اساسي اوليه جمهوري اسلامي ايران براساس چنين نگرشي تدوين و تصويب شد.
امام خميني با استناد به تجارب تاريخي، بارها و بارها خطر تحجر و اسلام متحجرانه را به صورتهاي مختلف گوشزد و به ضروت مقابله با آن هشدارهاي لازم را ميداد و خوشبختانه تا هنگامي كه ايشان در قيد حيات بودند، اين نگاه چندان امكاني براي ابراز وجود نداشت.
در مقابل اسلام ناب محمدي، اسلام متحجرين با برانگيختن احساسات پاك ديني به رواج خرافات و نگرش سطحي و تقليد و تعبد كوركورانه و با طرح مسائل تفرقه برانگيز ديني و ترويج فرهنگ خشونت، تكفير و تفسيق مخالفان و مداحي و ثناگويي غلوآميز حيات تاريخي خود را تداوم بخشيده است.
خطري كه امروز نظام جمهوري اسلامي ايران را تهديد ميكند، سازمانيافتگي رسمي و دستيازيدن اين تفكر به تريبونهاي رسمي نظام و استفاده گسترده از امكانات دولتي و خطر حاكميت همهجانبه است.
اين نگرش با دامن زدن به تقابل جمهوريت و اسلاميت و تفرقهاندازي بين شيعيان و اهل سنت، رأي مردم را زينت و ابزار حكومت و لذا حكومت را غيرپاسخگو به مردم معرفي ميكند.
ديدگاه تنگنظرانه اينان به حقوق زنان و اقليتهاي ديني و قومي و همچنين مقابله با توسعه متوازن و پايدار در قالب دشمن تراشيهاي موهوم، از مهمترين آفات حضور اينان در قدرت رسمي است.
جبهه مشاركت ايران اسلامي در چارچوب دفاع از ارزشهاي اسلام ناب محمدي و قانون اساسي و در جهت نشان دادن چهره رحماني و مردمسالار از دين وظيفه خود ميداند در حد توان و امكان به مقابله و افشاي اين جريان بپردازد.
• انرژي هستهاي؛
ما بر اين باوريم كه استفاده صلح آميز از انرژي هستهاي حق مسلم ايران است، متأسفانه عملكرد ضعيف حكومت در جهت اعتمادسازي در جامعه بينالمللي به ويژه اقدامات انجام شده پس از روي كار آمدن دولت جديد امنيت و ثبات كشور را در معرض چالش جدي قرار داده است.
جبهه مشاركت ايران اسلامي تأكيد ميكند هر امري از جمله مسأله انرژي هستهاي بايد با لحاظ شدن امنيت ملي و توسعه پايدار كشور و حفظ منافع ملي پيگيري شود و معتقديم با درايت و تعامل ميتوان هم دانش و فنآوري هستهاي داشت و از انرژي هستهاي بهره صلحآميز گرفت و هم كشور را به پرتگاه ماجراجويي و انزوا نراند.
جبهه مشاركت ايران اسلامي روند فعلي در مسأله انرژي هستهاي را نگرانكننده ميداند و معتقد است اين شيوه رفتار كشور عزيز ما را نه تنها از هر دو نعمت دانش و تكنولوژي هستهاي و صلح و آرامش محروم خواهد كرد، بلكه ايران اسلامي را در معرض انزوا و حتي جنگ قرار خواهد داد.
• مسايل اقتصادي؛
در يك نگرش مبتني بر" توسعه پايدار" حل مسايل اقتصادي جامعه و ايجاد رفاه و عدالت اقتصادي مستقل از ديگر عوامل سياسي، اجتماعي و فرهنگي امكانپذير نيست.
شرط لازم جهت ايجاد رفاه و عدالت اقتصادي در هر جامعهاي توليد ثروت است. جامعهاي كه در آن توليد ثروت متكي بر استفاده بهينه از منابع انساني و منابع طبيعي صورت نپذيرد، امكان دستيابي به پيشرفت و عدالت همه جانبه را نخواهد داشت.
تكريم فرهنگ كار و تلاش و توليد و تأمين امنيت براي كساني كه با صحنه آوردن همه امكاناتشان به توليد ثروت ميپردازند، از ضروريترين اقدامات مكمل است.
در جامعهاي كه ثبات و امنيت اقتصادي براي سرمايهگذاري وجود نداشته باشد، سرمايهها راه به سويي ميبرند كه اين شرايط اوليه برايشان فراهم باشد. به همين دليل در ايران خروج سرمايه از كشور سريعتر و آسانتر نسبت به جلب سرمايه از خارج از كشور صورت ميپذيرد.
سوء استفاده از قدرت، رانتخواري اطلاعاتي، شفاف نبودن فعاليتهاي اقتصادي، حضور گسترده رشوه در مناسبات اقتصادي و اجحاف به اقشار مستأصل از ديگر بيماريهاي حاكم بر اقتصاد كشور است.
عدالت به معناي واقعياش، توانمندسازي همه آدميان جهت برخورداري و استفاده برابر از فرصتها و امكانات است و در اين مسير مهمترين وظيفه حكومتها، حذف موانع تاريخي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي توانمند شدن آدميان است و بسترسازي براي رسيدن به توانمندي طبيعي و انساني مهمترين و عاجلترين اقدام حاكميت محسوب ميشود. سياستهاي كلان حاكميت ميبايست به گونهاي رقم بخورد كه امكان مشاركت حداكثري را در امر توليد ثروت فراهم نمايد.
در اين راه "هدفمند كردن يارانهها"، استقرار "نظام جامع تأمين اجتماعي" و انجام "حمايتهاي خاص" از اقشار محروم به ويژه در زمينه بهداشت و آموزش همگاني و حرفهاي و بسترسازي براي اين اقشار در توليد ثروت با پرداخت وامهاي درازمدت و كمبهره ميتواند از عاليترين روشهاي تحقق عدالت اجتماعي به عنوان "شرط كافي" باشد.
در پرتو چنين نگرشي تأكيد بر "عدالت توزيعي" آن هم به صورت مستقيم و با اتكا به درآمدهاي نفتي راهگشاي اقتصاد ايران به سوي آينده و دستيابي به توسعه پايدار ندانسته و در عين حال بر اين باوريم كه تحقق عدالت اقتصادي در پرتو استقرار عدالت همه جانبه و در پيوند تنگاتنگ با اصول حاكم بر توسعه پايدار امكانپذير است.
وضعيت اقتصادي كشور به لحاظ درآمدي در پايان دوره دولت اصلاحات به گونهاي است كه دولت آقاي احمدينژاد ممتازترين وضعيت را نسبت به كل دولتهاي گذشته پس از انقلاب داراست. به بركت تشكيل صندوق ذخيره ارزي، امكان مانور اقتصادي دولت حداقل در دو سال اول به بهترين شكل مهيا است. اگر دولت فعلي قدر چنين موقعيت ممتازي را نداند و از منابع پولي موجود بهترين استفاده را در جهت توسعه پايدار كشور به عمل نياورد، به نسلهاي آينده كشور پاسخگو بايد باشد.
• جبهه دموكراسي خواهي و حقوق بشر؛
يكي از برنامههاي اعلام شده جناب آقاي دكتر معين به عنوان نامزد جبهه مشاركت ايران اسلامي در انتخابات رياست جمهوري تلاش براي تشكيل جبهه دموكراسي خواهي و حقوق بشر بود.
كنگره هشتم حزب با استقبال از اين پيشنهاد و در تداوم بيانيه كنگره پنجم آمادگي خود را به همكاري با همه نيروهاي باورمند به دموكراسي و حقوق بشر در چارچوب قانون اساسي اعلام و از تمامي نيروهاي مدافع سه ركن جمهوريت، اسلاميت و ايرانيت و نيروهاي مخالف استبداد و خودكامگي و تماميتخواهي در جهت تشكيل اين جبهه دعوت به عمل ميآورد.
• تشكيلات؛
با وجود شرايط پيش آمده كه حزب در اركان حكومت ديگر جايي ندارد، براساس اصل تداوم سياست ورزي مسؤولانه، كماكان مصمم به ايفاي نقش خود در قبال كشور و مردم هستيم. تحولات چند سال اخير كشور بيش از پيش بر اهميت امر سازماندهي و تقويت تشكيلات حزبي صحه ميگذارد. اينك كه بسياري از نيروهاي توانمند و اجرايي حزب فرصت بيشتري براي حضور در حزب پيدا كردهاند، در جهت تقويت و انسجام و توسعه تشكيلات در سراسر كشور حداكثر استفاده به عمل خواهد آمد.
انتخابات اخير نشان داد حزب ميبايست بيش از گذشته فعاليت خود را به ديگر حوزهها تعميم و گسترش دهد و صرفاً در محدوده فعاليتهاي سياسي باقي نماند.
لذا در شرايطي كه حزب به دليل اعمال محدوديتهاي غيرقانوني فاقد رسانه فراگير ميباشد، ارتباط با بدنه اجتماعي بيش از پيش اهميت و ضرورت خود را آشكار ميسازد. خوشبختانه انتخابات رياست جمهوري بار ديگر اين فرصت را فراهم ساخت تا حزب با وقوف به پايبندي و تداوم پيوند عميق هواداران، ضرورت سازماندهي نيروهاي حزبي و هوادار را با هدف توسعه كمي و كيفي تشكيلات دنبال نمايد.
ارزيابي دقيق از وضعيت فعلي تشكيلات در اركان و مناطق مختلف و شناسايي نقاط ضعف و تلاش براي رفع آنها با بهرهگيري از اهرمهاي تشكيلاتي و اعمال نظارت جدي بر اركان حزب ضامن موفقيت ما در آينده خواهد بود.