- انجمن اسلامي بايد در درجه اول اسلامي باشد
- در دوران گذشته هم سلطنت و هم تودهايها چون با مذهب در افتادند در نهايت ضد مردم شدند
تهران- خبرگزاري كار ايران
اعضاي شوراي مركزي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران با موسوي خوئينيها ديدار كردند.
به گزارش "ايلنا"، در اين ديدار ابتدا اعضاي انجمن اسلامي به بيان دغدغهها و نظرات خويش پرداختند سپس سيدمحمد موسوي خوئينيها با گراميداشت ياد شهداي 16 آذر با اشاره به تاريخچه انجمنهاي اسلامي، گفت: انجمنهاي اسلامي از اول براي اسلام تشكيل شدند. از آنجا كه در آن زمان اسلام در دانشگاه غريب بود، دانشجويان دور هم جمع شدند و انجمن اسلامي را تشكيل دادند و البته باز هم بايد با همان فلسفه به انجمنهاي اسلامي توجه كرد. آن كساني كه آن روز انجمنهاي اسلامي را پايهگذاري كردند، مانند مرحوم مهندس بازرگان كه شخص با اخلاصي بود، در شرايطي اين كار را ميكردند كه نماز خواندن در دانشگاه شرمندگي داشت. افراد بايد از نظر روحي قوي ميبودند كه در دانشگاه نماز بخوانند. آن موقع حكومت هم مخالف اسلام بود و همراهي نميكرد ولي الان حكومت آن طور نيست ولي برخي كه منتسب به حكومتند به گونهاي نظريهپردازي ميكنند كه باعث غربت شريعت و اسلام ميشوند و اين مساله از منظري ديگر مشابه همان دوران است.
وي افزود: در آن شرايط با چنين نيت حركتي شروع شد كه نتايج بسيار ارزشمندي داشت و البته اين حركت داراي فراز و نشيب هم بوده است، اين فراز و نشيب نبايد باعث شود كه مايوس شويم البته در زمان پيروزي نيز نبايد مغرور شويم، زماني بود كه در محيطهاي دانشجويي مسلمانها به حال غيرمسلمانها غبطه ميخوردند چون آنها اهل مبارزه و اسلحه به دست گرفتن بودند ولي در زمان ديگر شرايط تغيير كرد و بچه مسلمانها از خودشان جرات نشان دادند. زماني آقاي مشكيني در خدمت امام (ره) به مناسبت ديدار خبرگان رهبري با ايشان -كه بنده هم عضو خبرگان و در خدمتشان بودم- مقداري حرفهاي ياسآلود از حوزه و روحانيون زدند كه امام فرمودند من قلبم پر از اميد است، اگر شما زمان رضا شاه را ديده بوديد، مايوس نميشديد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: در دوران حيات امام (ره) وقتي مسوولان كشور به ديدار امام ميرفتند، همه در مورد مهمترين مسائل سياسي گفتوگو ميكردند و همه منتظر بودند ببنند نظر امام (ره) چيست. امام ميفرمودند كه مراقب باشيد خودتان را اصلاح كنيد و تزكيه نفس را فراموش نكنيد. من فكر ميكنم معناي اين حركت امام (ره) اين نبود كه امام از آن مساله مهم سياسي غفلت داشت ولي امام (ره) قبل و پيش از آنكه به آن مساله سياسي بپردازد، نگاهش به اين بود كه اگر اصلاح نفس نباشد، مشكلات ديگر پيش ميآيد.
خوئينيها در ادامه با اشاره به بحث روشنكري ديني، افزود: روشنفكري ديني اين نيست كه دين را اصلاح كنيم بلكه بايد دريافتهاي ديني كه در طول زمان با فرهنگها و عادتهاي مختلف آميخته ميشود، پالايش شود. دوم اينكه به دليل رشد جوامع فهم از دين متكاملتر ميشود ولي متاسفانه گاه به اسم روشنفكري ديني از مرزها عبورميشود. من در اينجا ميخواهم به نكتهاي اشاره كنم و آن اينكه مباحث علوم انساني مانند علوم رياضي و فيزيك نيست كه با روان انسان سر و كار نداشته باشد، اين مباحث با خواستها و جاذبههاي درون انسان و نفرتها و عشقهاي انسانها ارتباط دارد، اگر كسي ارايه نظريه ميكند اين وسواس پيش ميآيد كه آيا فرد آن نظريه را با تفكر دقيق وعميق بيان ميكند يا اينكه از چيزي يا كسي بدش آمده و در نتيجه ذهنش هم معطوف شده به سمتي كه اين نظريه را در مخالفت با آن بيان نمايد البته اين به معناي اين نيست كه هركسي بحثي ارايه كرد، ما به دنبال انگيزهيابي باشيم.
وي تصريح كرد: اگر حكومت حقي از كسي ضايع كند، توجه كنيم كه نقد به آن كار آيا با نگاه دقيق و علمي است يا اينكه چون ناراحت هستيم، اين بحث را مطرح ميكنيم، چه طور ميشود فردي 20 سال پيش با تمام دلايل عقلي و نقلي از حكومت ديني دفاع ميكرده است ولي اكنون هزار دليل ميآورد كه نقض گفتههاي پيشين وي است و آن موقع درست نبوده است يا در كنار اين تغيير نظريه مسايل فردي و رنجشهاي شخصي هم دخالت دارد.
وي افزود: روشنفكري ديني از مرحله اول بايد دين را پذيرفته باشد نه اينكه اصل دين را هم مورد شك قرار دهد البته بايد تحقيق در مورد دين باشد ولي اين درست نيست بگوييم لازم نيست به چيزي ايمان داشته باشيم، انسان بدون ايمان به پوچي كشيده ميشود، انسان موجودي نيست كه يك لحظه موضوعي را بگويد، درست است و بعد بگويد درست نيست. نكته اول ايمان به دين است و بعد بايد دقت كنيم تئوري و نظريهاي كه ارايه ميشود واقعا حركت انديشه است يا هواي نفس است و چون آن چيزي را كه ميخواستيم به ما ندادهاند روي دنده لج افتادهايم.
موسوي خوئينيها تصريح كرد: در مباحث روشنفكري ديني نبايد به سمتي برويم كه همه چيز را نابود كنيم، بياييم خودمان را اصلاح كنيم، بايد عادت كنيم مخالف ما هم انسان است و عقيده دارد و حق دارد، نبايد طوري رفتار كنيم كه گويي حاضر نيستيم رقيبان ما نفس بكشند.
وي با اشاره به اينكه در ايران جمعيتي كه از دين فاصله بگيرد، نميتواند رشد كند، افزود: ايران كشورهاي مذهبي است و از قبل از اسلام نيز كشوري مذهبي بوده است. در ايران روشنفكر فاصله گرفته از مذهب هميشه خودش را خسته كرده است، جولان ميدهد ولي به جايي نميرسد. اگر روشنفكران ديني زماني در غربت باشند، طولي نميكشد گرايش عمومي به سمت آنان خواهد رفت، شما بدانيد كه گرايش ضد ديني در نهايت ضد مردم ميشود چون مردم مذهبي هستند و روشنفكر وقتي هر چه تلاش ميكند ميبيند در مردم تاثير ندارد آن وقت مردم را بيشعور و نفهم ميداند. در دوران گذشته هم سلطنت و هم تودهايها چون با مذهب در افتادند در نهايت ضد مردم شدند.
وي با تاكيد بر ضرورت همزماني جريانهاي فكري با توده جامعه، گفت: روشنفكرترين محيط دانشگاهي است، انجمني موفق خواهد بود كه با عقايد ريشهدار مردم نزديك باشد، انجمن اسلامي حزب سياسي محض نيست. انجمن اسلامي تشكيل شد تا پايگاهي براي اسلامخواهان باشد. ترديد در اين مساله بيمعني است، كسي كه بخواهد هويت اسلامي آن را تغييردهد، معني ندارد تحت نام انجمن اسلامي فعاليت كند كه يك كلوپ باشد كه هر كس با هر عقيدهاي آنجا باشد. انجمن اسلامي در درجه اول بايد اسلامي باشد، اگر جمعيت كمي هم آمد مهم نيست.
موسويخوئينيها در پايان با اشاره به اينكه براي حركت اصلاحي بايد عوامل مختلف را در نظر گرفت، گفت: امام (ره) در دوران نهضت با احزاب هيچ همكاري نميكرد حتي با نهضت آزادي كه پايهگذاران آن متدين بودند، امام (ره) ميگفت بايد زماني با آنها كار كنم كه بدانم چه ميخواهند بگويند، اگر الان قرار است از شوراي نگهبان انتقاد كنيم، نبايد با كسي همكاري كنيم كه بعد ميگويد چرا بايد اسلام شرط باشد؟
بايد ببنيم چه چيزي را ميخواهيم اصلاح كنيم، طوري عمل نكنيم يك وقت ببينيم كه ميخواهند همه چيز را كنار بگذارند. ميخواهيم به چه چيز اعتراض كنيم، اول همه ميگويند سياست مقدس نيست، بعد كسي ديگر ميگويد هيچ چيز مقدس نيست، ايمانيات هم مقدس نيست.
وي تاكيد كرد: البته كار مشكلي است كه هم از كل حركت دفاع و هم كارهاي خلاف به طوري كه ديگران سوء استفاده نكنند، انتقاد كنم. امام(ره) در زمان مبارزه با شاه مراقبت ميكرد هيچ موضوعي مبارزه با شاه را تحتالشعاع قرار ندهد، حتي عدهاي آمدند بحث مبارزه با بهاييها را پيش كشيدند، امام تاكيد ميكرد مواظب باشيد مبارزه با شاه تحتالشعاع قرار نگيرد، امام (ره) نميگذاشت مساله اصلي فراموش شود، شما هم مواظب باشيد مساله اصلي فراموش نشود، مساله اصلي حفظ جمهوري اسلامي است هم جمهوريت و هم اسلاميت.