تهران- خبرگزاري كار ايران
دبير شورايعالي امنيتملي جمهوري اسلامي ايران هشدار داد: در صورتي كه چند كشور بخواهند با استفاده از ابزارهاي فشار، جلوي تحقيقات هستهاي صلحآميز ايران را بگيرند استفاده ايران از ظرفيتهاي منطقهاي خود دور از انتظار نخواهد بود.
به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران (ايلنا)، "علي لاريجاني" دبير شورايعالي امنيتملي پس از ديدار و گفتوگو با "آرتاشس تومانيان" رئيس نهاد رياستجمهوري ارمنستان در نشستي خبري،گفت: آنچه از شرايط موجود مشاهده ميشود اين است كه اتحاديهاروپا به دنبال اين است كه پرونده هستهاي ايران به شورايامنيت سازمانمللمتحد گزارش شود و بيانيه لندن هم بيانگر شباهتي به گزارشدادن است.
وي ادامه داد: اولين پيام، اين است كه احساس ميكنم اروپا ظرفيت حل مسأله هستهاي ايران را ندارد در حالي كه ما تصور ميكرديم اين ظرفيت در اروپا وجود دارد كه بتواند اين مسأله را حل كند.
لاريجاني تصريح كرد: وقتي چنين بيانيهاي صادر ميشود عدم ظرفيت آنها را نشان ميدهد و بايد راههاي ديگري براي حل مسالمتآميز موضوع را پيگيري كرد.
لاريجاني افزود: حل اين مسأله از طريق شورايامنيت، معلوم نيست به نفع آنها باشد و ما مجبوريم مطابق مصوبه مجلس شوراي اسلامي تمامي تعليقها را برداريم و اجراي داوطلبانه پروتكلالحاقي را هم متوقف كنيم و معناي آن، اين است كه نظارت آژانس بينالمللي انرژي اتمي در حد پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي(انپيتي) باقي خواهد ماند و از نظارتها كاسته ميشود.
دبير شورايعالي امنيتملي با بيان اينكه در چنين شرايطي، ديپلماسي جديدي با كشورهاي ديگر ميتواند فعال شود، گفت: ميتوانيم ديپلماسي جديدي را با كشورهاي ديگري كه ظرفيت داشته باشند آغاز كنيم و آنها بايد متوجه باشند كه در مذاكرات جديد از سطح نظارتها كاسته خواهد شد.
وي با بيان اينكه ارجاع پرونده هستهاي ايران به خاطر تحقيقات هستهاي از نظر افكار انديشمندان و اهل تحقيق باعث شرمندگي خواهد بود، گفت: اين مسأله كه كشوري را بهخاطرتحقيقات به شورايامنيت ببرند نشاندهنده تحقير نهادهاي بينالمللي است كه چند كشور دستورالعمل براي شورايحكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي و سازمانمللمتحد صادر كنند كه چه بايد بكنند.
وي ادامه داد: اگر نهادهاي تخصصي بينالمللي مرجعيت دارند بايد خودشان از نظر حرفهاي به يك نتيجه برسندكه اينكه چند كشور در جايي بنشينند و عباراتي به كار ببرند كه در آن "بايد" است و آژانس يا سازمانمللمتحد چنين تصميمي بگيرد نشاندهنده اين است كه با اين نهادها به صورت ابزاري برخورد ميشود.
لاريجاني تصريح كرد: قطعاً اين مسائل در مناسبات ما تأثير ميگذارد و سياست كشورها با يكديگر مرتبط است و اقدامات در يك بخشي در بخشهاي ديگر تأثير خواهد گذاشت.
وي ادامه داد: اگر آْنها از ابزارهايشان براي فشار به ايران در متوقفكردن تحقيقات استفاده كنند نبايد دور از انتظار باشد كه ايران از ظرفيتهاي خود در منطقه استفاده كند.
وي در رابطه با انتقال گاز به كشور ارمنستان و روابط دوجانبه نيز گفت: ارمنستان، كشور دوست و همسايه ماست و حضور آقاي تومانيان در فاصله زماني كوتاه از سفر قبلي، بيانگر روابط نزديك دو كشور است و همكاريهاي ايران و ارمنستان محدود به خط لولهگاز نخواهد بود.
وي ادامه داد: پيوندهاي عميقتر و منافع مشترك بسياري هست كه ميتواند دو كشور را به هم نزديك كند و قطعاً يكي از اين پروژهها مسأله انتقال گاز است كه مورد توجه ما خواهد بود.
بر اساس اين گزارش در ادامه اين نشست خبري رئيس نهاد رياستجمهوري ارمنستان ابراز اميدواري كرد كه موضوع هستهاي ايران به صورت صلحآميز حلوفصل شود.
"آرتاشس تومانيان" در پاسخ به پرسش خبرنگار ايلنا كه پرسيده بود نقش ايران براي ثبات در آسيايمركزي و قفقاز و اقدامات مسؤولان ايراني را براي حل مناقشه قرهباغ چگونه ارزيابي ميكنيد، گفت: نقش ايران در حلوفصل موضوع قرهباغ بسيار چشمگير بود و اكنون نيز سياستي را دنبال ميكند كه مورد رضايت ماست.
وي ادامه داد: در سياستهاي منطقهاي، سياستهاي ارمنستان و ايران با هم موازي هستند و ايران در مسائل سياسي، اقتصادي و فرهنگي براي ارمنستان از اهميت خاصي برخوردار است.
رئيس نهاد رياست جمهوري ارمنستان تصريح كرد: از نظر تأمين و ثبات امنيت منطقهاي نقش ايران بسيار مهم است و مطرحكردن موضوعات در مسائل امنيتي منطقه و پيدا كردن راهحلهايي براي استحكام امنيت منطقه بدون حضور ايران امكانپذير نيست و در توسعه روابط با ايران بسيار خوشبين هستيم.
تومانيان در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به تعداد زياد دانشجويان ايراني در ارمنستان چه امكانات رفاهي براي آنها در نظر گرفتهايد گفت: از نظر حضور دانشجويان خارجي دانشجويان ايراني يكي از جايگاههاي اول را دارند و فكر ميكنم دانشجويان ايراني خود را در خانه خود احساس ميكنند.
وي ادامه داد: با توجه به اشتراكات و آداب و رسوم دو كشور تعداد دانشجويان در ارمنستان زياد است و فكر ميكنم سال به سال تغييرات گستردهتري را خواهيم داشت.
رئيس نهاد رياستجمهوري ارمنستان در پاسخ به پرسش خبرنگار ايلنا كه پرسيده بود موضع دولت ارمنستان در قبال برنامههاي صلحآميز هستهاي ايران چيست و آيا از ارجاع يا گزارش اين پرونده به شورايامنيت حمايت ميكند يا خير؛ گفت: چنين دستورالعملي در سياستخارجي ارمنستان نداريم اما در چارچوب ملاقات با لاريجاني گفتم كه آرزو داريم موضوعي كه به همسايه ما مربوط ميشود به صورت صلحآميز حل شود كه روابط دوجانبه ما آسيب نبيند.