- همه چيز بايد از دل مذاکرات بيرون بيايد
- اگر کشورهای غربی مسيری غير از مذاکره در پيش بگيرند، روش ايران هم تغيير میکند
- سازمان ملل و شورای امنيت همچون مردهای بیتحرک شدهاند
* سخنگوی وزارت امور خارجه از تاييد يا تکذيب خبر کنار رفتن خود از سمت سخنگويی خودداری کرد.
تهران- خبرگزاری کار ايران
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سازمان ملل متحد و شورای امنيت همچون مردهای بیتحرک شده است که از آنها استفاده ابزاری میشود.
به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيک خبرگزاری کار ايران(ايلنا)حميدرضا آصفی در جلسه هفتگی خود در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی با اشاره به جنايات رژيم صهيونيستی در لبنان و فلسطين و اتهامات آمريکا به برخی از کشورهای ديگر به ايران مبنی بر حمايت مالی و نظامی ايران از حزبالله لبنان گفت: اظهارات آمريکا و يکی دو کشور ديگر که سرپوش گذاشتند بر جنايات رژيم صهيونيستی و شورای امنيت و سازمان ملل به صورت يک نهاد مرده و بیتحرک درآمده است که از آنها استفاده ابزاری میشود.
وی با بيان اين که نهادهای بينالمللی به ويژه سازمان ملل متحد و شورای امنيت هيچ تحرکی ندارند، گفت: آمريکا تاکنون بيش از سی قطعنامه وتو کرده و بايد گفت که اين کار چراغ سبزی به تمام جنايات رژيم صهيونيستی است. کار ديگر از بیتفاوتی گذشته بلکه از آن حمايت میکنند.
آصفی، با تاکيد بر اين که تعجب سازمانهای بينالمللی زمانی بيشتر میشود که میبينيم اين اقدامات صدای نهادهای صهيونيستی را در آمده است، گفت: سازمان حقوق بشر اسرائيل اين اقدامات را مغاير اقدامات حقوق بينالمللی دانسته است، ديگر بايد چه جناياتی در سرزمينهای اشغالی انجام شود تا شورای امنيت از خود تحرک نشان دهد.
وی با اشاره به اسارت دو سرباز اسرائيلی توسط حزبالله لبنان اين اقدام را يک بهانه برای آغاز جنايات اين رزيم در لبنان دانست و گفت: قبلا نيز چنين اتفاقاتی بين حزبالله و اسرائيل میافتد اما اطلاعات ما نشان میدهد که اسرائيل با آمريکا نقشههايی برای خاورميانه دارد و اظهارات وزير خارجه آمريکا نيز موئد اين گفته است و اين به عهده سازمانهای بينالمللی است که به کمک لبنان و فلسطين بيايند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به درخواست ايران برای تشکيل نشست اضطراری سازمان کنفرانس اسلامی در هر سطح ممکن گفت: اقدام آمريکا با حمايت از رژيم صهيونيستی در تجاوز به لبنان بيش از آن که اقدامی عليه ايران باشد، اقدامی بر ضد بشريت است و وجدانهای بيدار اين را نمیپذيرند.
وی با بيان اينکه اين روزها همدردی فراوانی با مردم لبنان میشود، گفت: مردم لبنان نياز به همدردی ندارند بلکه آنها به شجاعت محافل بينالمللی نياز دارند تا درمقابل آنچه که برای تغيير خاورميانه انجام میشود، بايستند.
ْآصفی، با بيان اين که آمريکا برخلاف اراده و خواست جامعه بينالمللی قطعنامهها برضد اسرائيل را وتو میکند، گفت: اين روش بسيار زشتی است که آمريکا درپيش گرفته است، تنها راه حل اين قضيه کم فکری و همراهی کشورهای اسلامی و کشورهای عربی و اعضای جنبش عدم تعهد و ديگر کشورهای دنيا جمهوری اسلامی ايران نيز در سطح رييسجمهور و وزير امور خارجه در اين زمينه کار میکند تا رژيم صهيونيستی مجال استمرار خود را نيابد و اين اقدامات متوقف شود.
وی درباره اظهارات صريح مقامات آمريکايی مبنی بر اعمال محدوديت بر ايران و سوريه گفت: ترديدی نيست که سفر وزير خارجه آمريکا به منطقه برای آتشافروزی و حمايت بيشتر از رژيم صهيونيستی انجام میشود. عملکرد آمريکا از ابتدا اين را نشان میداد که آنچه به ايران به برخی کشورهای ديگر نسبت میدهد توجيحی برای سرپوش گذاشتن بر جنايات رژيم صهيونيستی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بيان اين که سابقه نداشته است که رژيمی کشوری را اشغال کند و شورای امنيت اين قدر مرده باشد، بنابراين آنچه که آنها راجع به ايران و سوريه میگويند، قابل اعتنا نيست.
وی با اشاره به درخواست دبيرکل سازمان ملل برای مداخله در حوادث لبنان گفت: ما از نفوذ خود استفاده میکنيم و به رايزنی ادامه میدهيم و بهتر است آقای عنان تلاش کند که سازمان ملل در اين قضيه درگير شود و تجاوزات را متوقف کند. انتظار میرود که آقای عنان شورای امنيت را فعال کند وگرنه ما برای توقف رژيم صهيونيستی از همه ظرفيتها استفاده میکنيم.
آصفی درباره سکوت کشورهای عربی در قبال قضايای لبنان گفت: آمريکا و رژيم صهيونيستی نقشهای نه فقط برای لبنان بلکه برای همه خاورميانه دارند که دود آن به چشم عراق و همه کشورهای اسلامی میرود، البته برخی کشورهای عربی حمايتهای خوبی از لبنان کردند. کشورهای عربی و اسلامی بايد به ريشه مشکل برگردند و به کمک لبنان بيايند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: اعراب را نمیتوان يکدست ديد، برخی از آنها کمکهای خوبی داشتند اما اين کار عموميت نداشته است و ما اميدواريم سازمان کنفرانس اسلامی جلسهای اضطراری در هر سطح ممکن بگذارد تا اين جنايات متوقف و ريشه مشکلات بررسی شود.
وی درپاسخ به اين سوال که برای عملياتی کردن آتشبس بين حزبالله و اسرائيل چه اقدام عملی انجام شده است، گفت: آتشبس با توقف جنايات رژيم صهيونيستی فرق دارد، اين که آتشبس باشد يا نه به حزبالله و مسوولان لبنانی بر میگردد، آنچه که جامعه اسلامی بايد انجام دهد، متوقف کردن رژيم صهيونيستی در اين تجاوزات است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بيان اين که اين جنايات تئاتری از پيش تعيين شده بود، گفت: آمريکا و رژيم صهيونيستی تحمل و ظرفيت خود را در مقابل مواجه شدن با واقعيتهای خاورميانه نظير به قدرت رسيدن حماس و ديگرگروههای استقلال طلب از دست دادهاند و دست به چنين کارهايی میزنند. اين قضايا نشان داد که تلاش آمريکا و رژيم صهيونيستی برای سرکوب کردن مردم خاورميانه بيشتر شده و آنها مقر ديگری جز مبادرت به اين جنايات و نقض همه مقررات بينالمللی نمیديدند و اين باعث تاسف است که کشوری خود را عضو شورای امنيت بداند اما اين چنين امنيت را به خطر بياندازد.
حميدرضا آصفی در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی درباره خبر کنار رفتن خود از سمت سخنگويی با بيان اين که مردم سوالهای مهمتری دارند، گفت: اين موضوع بماند برای زمانی که میخواهم خداحافظی کنيم.
وی درباره پيشنويس قطعنامه ارايه شده درشورای امنيت بر ضد ايران گفت: قطعنامهای ارايه شد و گفت وگوها درباره آن ادامه دارد و ما منتظر میمانيم تا ببنيم درچند روز آينده چه اتفاقی رخ میدهد و پيشداوری و پيشگويی نمیکنيم تا ببنيم کار در نهايت به کجا میرسد.
آصفی بيانيه لاريجانی را بسيار مهم خواند و گفت: اين بيانيه حاوی نکاتی بود از جمله اين که ما آمادهايم که حل و فصل مساله از دل مذاکره امکانپذير شود و به اين موضوع پايبنديم. ضمن اين که اين بيانيه بسته پيشنهادی اروپا را هسته اوليهای برای مذاکرات دانسته که ما از آن استقبال میکنيم تا با ادامه مذاکرات به نتايج دلخوه و مورد رضايت طرفين دست يابيم.
وی با بيان اين که قرار اين بود که ما بسته را بگيريم و وقتی پاسخ داديم مذاکرات دنبال شود، گفت: از طرف اروپايی تعجب میکنيم، بدون اين که وارد مذاکره شويم راه ديگری در پيش گرفته است، قرار ما اين نبود و ما هنوز به قرار پايبنديم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکيد بر اين که پس از روشن شدن پاسخ بايد وارد مذاکره برای رسيدن به راه حلی مرضیالطرفين شويم، گفت: اگر طرف مسيری غير از مذاکره در پيش گرفت، روش جمهوری اسلامی ايران هم تغيير میکند و براساس رويکرد طرف ديگر روش خود را دنبال میکنيم. اميدواريم آنها عجله نکنند و به مذاکره برگردند.
وی، با بيان اين که هر اقدام تندی عکسالعمل تند به همراه دارد و سرعت را در کار کميتهها میگيرد، گفت: ابهامات ما در مورد بسته پيشنهادی همان بود که لاريجانی با سولانا مطرح کرد و من قصد نداريم اين بحث را رسانهای کنم.
آصفی، در پاسخ به اين سوال که واکنش ايران در مقابل اقدامات غرب چيست و آيا ايران از NPT خارج میشود، گفت: بايد اجازه داد طرف مقابل اقدامات خود را انجام دهد و ما از ظرفيتهای خود استفاده میکنيم و در سازمان ملل متحد نيز گفتوگوهای زيادی داريم و صبر میکنيم، ببنيم کار در آينده به چه صورتی پيش میرود و اين به طرف مقابل بر میگردد و بايد ديد که آنها به مسير مذاکره بر میگردند و يا خير زيرا تنها راه حل مذاکره است.
وی درباره اظهارات برخی مقامات ايرانی مبنی بر نپذيرفتن تعليق غنیسازی گفت: همه چيز بايد از دل مذاکرات بيرون بيايد.
آصفی در پاسخ به اين سوال که آيا بايد پذيرفت که ايران حاضر است در قالبی مذاکرات تعليق را بپذيرد، گفت: ايران از حقوق خود نمیگذرد حقوق ما غيرقابل مذاکره است و به همين دليل معتقد به مذاکره بدون پيششرط هستيم و از طرف ديگر همه چيز بايد از دل مذاکرات بيرون آيد، نمیتوان پيش شرط گذاشت تا ما وارد مذاکره شويم و بعد اروپايیها اين روش را دنبال کنند.
وی با تاکيد بر اين که شورای امنيت آخر دنيا نيست، گفت: اميدواريم پرونده به مکان اصلی خود يعنی آژانس بينالمللی انرژی اتمی باز گردد و به طرفهای اروپايی نيز گفتيم اين کار را نکنند، زيرا خارج شدن اروپا از مسير گفتوگو برای آنها سودآور نيست و اميدواريم اروپا هم در روزهای آينده به واقعيات آن طور که هست، توجه کنند.
آصفی درباره مذاکرات يکی ازمعاونان سابق وزارت امور خارجه در افغانستان گفت: يکی از معاونان سابق وزارت خارجه به صورت خصوصی و غيررسمی به افغانستان رفته است و چون اين سفر غيررسمی بود، نمايندهای هم از وزارت امور خارجه در آن حضور نداشت، بنابراين ما اطلاعی از مذاکرات نداريم.
وی در مورد نامه احمدینژاد به شيراک و مرکل گفت: نامه به شيراک در حاشيه ملاقات سفير جمهوری اسلامی ايران در فرانسه برای دادن استوار نامه بود که نامهای عمومی با مسائل مختلف بود و اين کارم موسوم است و سفير فرانسه هم در زمان ارايه استوار نامه خود نامهای از شيراک به همراه داشت اما نامه به مرکل در چارچوب آن سری نامهها بود که رييسجمهور گفته بود به سران دنيا ارسال میکند، مفاد آن را هم هر گاه دفتر رييسجمهور تشخيص داد اعلام میکنند.
وی درپاسخ به اين سوال که رييسجمهور در اين نامهها به دنبال چه چيزی است، گفت: ما قائليم که فهم خود را از مشکلات دنيا مستند و ملموس بگوييم و به دنبال طرح و انتقال ديدگاهها از معضلات جهانی برای ساير کشورها هستيم.
آصفی درباره اظهارات مرکل مبنی بر اين که اين نامه ارزش پاسخ گويی ندارد، گفت: اين نامه مسائل مهمی را مطرح کرده بود و اين که مخاطب چگونه برخورد کند به خودش بر میگردد. از نظر ما طرح معضلات دنيا و ارايه راه حل برای آنها مفيد است و نوع پاسخگويی مرکل به خود وی بر میگردد.
وی از مخاطب بعدی نامههای احمدینژاد به سران دنيا ابراز بیاطلاعی کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات ايران برای آزادی دو تن از اتباع ايرانی در عربستان سعودی گفت: سفارت ايران در رياض کار را دنبال میکند، حمايت از اتباع ايرانی جزو وظايف ماست و آن را حقوق شهروندی میدانيم و پيگيری میکنيم و اميدواريم مشکلشان حل شود.
وی درباره حکم تبرئه چند تبعه پتاکستانی از قتل رييس خانه فرهنگ ايران در پاکستان گفت: موضوع حکم را دنبال میکنيم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنين در مورد تحريم دو شرکت ايرانی در آمريکا گفت: آمريکا نشان داده که همواره مغاير هنجارهای اقتصادی و تجارت عمل میکند و اين غيرقابل قبول است دلايلی که آمريکا برای تحريم اين دو شرکت ايرانی ذکر کرده است، بیارتباط و غيرقابل قبول است. اقدامات آمريکا نشان میدهد که اين حکومت خلاف جريان آن حرکت میکند.
آصفی درباره اظهارات سفير ايران در ترکيه مبنی بر خشنودی ايران از حمله اين کشور به مواضع پ.ک. ک در عراق گفت: اظهارات سفير دقيق منعکس نشده است و منظور وی اقدامات ترکها در خاک ترکيه بوده است و نه در خاک کشورهای ديگر.
وی ادامه داد: ما با ترکيه و برخی ديگر کشورها همکاریهای امنيتی و مرزی داريم، آنچه در قالب کنترل مرزها مطرح میشود به همکاری امنيتی ما و ترکيه بر میگردد.
وی درپاسخ به اين سوال که آيا لاريجانی و سولانا پس از اجلاس بروکسل گفت وگوی تلنفی داشتهاند، گفت: برای مدت زمانی پس از اجلاس بروکسل بايد زياد به ذهنم فشار بياورم اما در سه چهار روز اخير گفتوگويی نبوده است.