پنج عضو دايمی شورای امنيت سازمان ملل متحد بر سر پيش نويس قطعنامه ای به توافق رسيدند که به ايران مهلت می دهد تا پايان ماه اوت به فعاليتهای غنی سازی اورانيوم پايان دهد.
متن قطعنامه ميان ۱۵ عضو شورای امنيت توزيع شده و هفته آينده درباره آن رأی گيری می شود.
جان بولتون نماينده آمريکا در سازمان ملل متحد گفت که اگر دولت ايران تقاضای سازمان ملل را انجام ندهد، شورای امنيت راجع به تدابير تنبيهی گفتگو خواهد کرد.
از سوی ديگر ويتالی چورکين نماينده روسيه در سازمان ملل می گويد که پيش نويس قطعنامه ايران را تهديد به اقدامات تنبيهی نکرده، بلکه اين کشور را به برقراری گفتگو تشويق می کند.
يک ماه فرصت
پيش نويس قطعنامه شورای امنيت با استناد به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد ايران را موظف می کند تا هر نوع فعاليت غنی سازی اوارنيوم و توليد پلوتونيوم خود را حتی در سطح تحقيقاتی تا پايان ماه اوت يعنی نهم شهريور متوقف کند.
اين سند همچنين از ساير کشورها می خواهد که از انتقال مواد، کالاها و فن آوری هايی که می تواند به توليد سوخت هسته ای در ايران و برنامه موشک های بالستيک اين کشور کمک کند جلوگيری کنند.
اما قطعنامه پيشنهادی به درخواست چين و روسيه شامل تحريم های بين المللی که آمريکا به دنبال آن بود نمی شود.
به گفته ويتالی چرکين نماينده روسيه در سازمان ملل متحد سند تدوين شده بر اساس ماده چهلم فصل هفتم منشور اين سازمان است که شامل تدابير تنبيهی نمی شود....
به گفته او: "مکررا توضيح داده ايم که اين قطعنامه هيچ تحريم يا مجازاتی برای ايران در نظر نمی گيرد. اين سند در واقع يک دعوت نامه برای گفتگو با ايران است و اين کشور را به پذيرش مجموعه پيشنهادی گروه پنچ به علاوه يک و توقف فعاليت های غنی سازی اش تشويق می کند."
"دستور الزام آور"
اما جان بولتون نماينده آمريکا در سازمان ملل متحد برخلاف همتای روس خود توافق حاصله را دعوتنامه ای برای گفتگو با ايران ندانست.
به گفته آقای بولتون: "اين سند در صورت تصويب يک دستور الزام آور خواهد بود و ايران را موظف خواهد کرد تا ۳۱ ماه اوت تمام فعاليت های غنی سازی خود را متوقف کرده و از قطعنامه های آژانس بين المللی انرژی اتمی بی درنگ اطاعت کند. ايران در صورت عدم توجه به اين خواسته با فشارهای سياسی و اقتصادی بين المللی روبرو خواهد شد."
سرگئی لاوروف وزير امور خارجه روسيه پيشتر از ايران خواسته بود که هرچه سريع تر پاسخی مثبت به مجموعه پيشنهادهای گروه پنچ به علاوه يک بدهد.
با اين حال، نماينده روسيه در شورای امنيت هشدار داد ايران می تواند در آينده با تحريم های بين المللی روبرو شود.
به گفته نماينده روسيه: "در صورت تحولات منفی از قبيل پاسخ منفی ايران يا شکست مذاکرات مطمئنا ما ماده ۴۱ مندرج در فصل هفتم منشور را که ناظر بر مجازات های بين المللی و تحريم هاست در نظر خواهيم گرفت. ولی اين امر تنها در مرحله بعدی انجام می شود و با پاسخ مثبت ايران به طور کامل منتفی خواهد شد."
پيش نويس سند تدوينی پنج عضو دائمی شورای امنيت در اختيار ۹ عضو ديگر اين شورا که از حق وتو برخوردار نيستند قرار گرفته است.
بنا بر اظهارات نماينده فرانسه در سازمان ملل در صورتی که اعضای غيردائم شورای امنيت روز شنبه نظرات اصلاحی ديگری ارائه نکنند، اين شورا روز دوشنبه قطعنامه را به طور نهايی تصويب خواهد کرد.