هفت خانواده ايرانی عليه محمد خاتمی رئيس پيشين جمهوری اسلامی در آمريکا شکايت کردند. اين خانواده ها می گويند بستگان آنها در فاصله ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۶ در زمانهای متفاوت زمانی که می خواستند از مرز پاکستان ايران خارج شوند بازداشت شده و به نقطه نامعلومی برده شده اند و همچنان در زندان بسر می برند. پويا دايانيم يکی از وکلايی که در پيگيری شکايت فعال بود در مصاحبه با راديو فردا می گويد: قوانين دولت فدرال آمريکا اجازه می دهد افرادی که در خارج از آمريکا شکنجه شده اند برعليه شکنجه گر خودشان و آدمربای خودشان در دادگاه فدرال آمريکا شکايت کنند. ما اين پرونده را روز پنجشنبه در دادگاه فدرال فايل کرديم و جمعه شب در ميهمانی شورای مسلمانان آمريکا ايشان اين شکايت را دريافت کردند. آقای دايانيم می گويد گروه حقوقی به اين نتيجه رسيده بود که به اين سادگی نمی شود اين شکايت را به دست ايشان رساند. وکلای ما به اين نتيجه رسيدند که ما پول مهمانی مخصوصی که اجازه می داد مهمانان با آقای خاتمی عکس بگيرند را بپردازيم و دو تن از کارمندان رفتند و شکايت را دست آقای خاتمی دادند.
بهمن باستانی
بهمن باستانی (راديو فردا): هفت خانواده ايرانی عليه محمد خاتمی رئيس پيشين جمهوری اسلامی در آمريکا شکايت کردند. اين خانواده ها می گويند بستگان آنها در فاصله ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۶ در زمانهای متفاوت زمانی که می خواستند از مرز پاکستان ايران خارج شوند بازداشت شده و به نقطه نامعلومی برده شده اند و همچنان در زندان بسر می برند. پرونده تشکيل شده عليه محمد خاتمی بنام ۱۲ ايرانی يهودی اشاره دارد که شماری از آنها هنگام بازداشت نوجوان بودند. خانواده هايی که اين شکايت را به دادگاه فدرال منهتن نيويورک برده اند می گويند از زندانيان سياسی پيشين شنيده اند که بستگان آنها هنوز زنده اند. محمد خاتمی رئيس جمهوری اسلامی که جمعه شب برگ احضاريه دادگاه را در ايالت ويرجينيا دريافت کرد ۲۰ روز فرصت دارد تا خود را برای حضور در دادگاه آماده کند. ساعتی پيش مهتاب فريد گفتگويی داشت با پويا دايانيم رئيس نهادی بنام امور اجتماعی يهوديان ايرانی در آمريکا. وی همچنين يکی از وکلايی است که در پيگيری شکايت عليه محمد خاتمی فعال بود.
مهتاب فريد (راديو فردا): به ما توضيح بدهيد که اين شکايت را چطوری فايل کرديد؟
پويا دايانيم: قوانين دولت فدرال آمريکا اجازه می دهد افرادی که در خارج از آمريکا شکنجه شده اند برعليه شکنجه گر خودشان و آدمربای خودشان در دادگاه فدرال آمريکا شکايت کنند. اين شکايت بخصوص از جانب ۷ تن از يهوديان ايرانی که در زندان های ايران بسر می برند و در دوره آقای خاتمی به زندان رفته اند فايل شده از جانب خانواده های آن افراد. ما اين پرونده را روز پنجشنبه در دادگاه فدرال فايل کرديم و جمعه شب در ميهمانی شورای مسلمانان آمريکا ايشان اين شکايت را دريافت کردند.
م.ف: من برای تهيه خبر در اين ميهمانی بودم. چطور شد که ما اين را نديديم. چون همانطور که می دانيد برای ورود به اين ميهمانی نفری ۲۵۰ دلار بود و ميهمانهايی که می خواستند با آقای خاتمی عکس بگيرند نفری بايد ۵۰۰ دلار می پرداختند.
پويا دايانيم: گروه حقوقی به اين نتيجه رسيده بود که به اين سادگی نمی شود اين شکايت را به دست ايشان رساند. زيرا ماموران امنيتی وزارت امور خارجه مسئوليت حفاظت ايشان را داشتند. وکلای ما و کارآگاه های ما به اين نتيجه رسيدند که ما پول مهمانی مخصوصی که اجازه می داد مهمانان با آقای خاتمی عکس بگيرند را بپردازيم و دو تن از کارمندان رفتند و شکايت را دست آقای خاتمی دادند.
م. ف: اگر جواب اين شکايت را ندهند چه خواهد شد.
پويا دايانيم: سه تا سناريو وجود دارد يا می آيند دادگاه و می برند. يا اينکه می آيند و می بازند و يا اينکه دولت آمريکا از جانب ايشان می آيد وزارت امور خارجه در موقعيت بدی قرار می گيرد که مجبور می شود از ايشان دفاع کند که بگويد مصونيت دارند و ما آمادگی داريم که اين پرونده را تا مرحله آخر جلو ببريم.
م.ف: شما توضيح بدهيد که ايشان الان چه نوع ويزايی دارند.
پويا دايانيم: ما اطلاع دقيقی از نوع ويزای محمد خاتمی نداريم. بعضی ها می گويند ويزای توريستی دارند بعضی ها می گويند ويزای G۴ ديپلماتيک گرفته اند. مخصوصا دولت آمريکا ويزای ديپلماتيک داده که مصونيت داشته باشد، ولی اين سوالاتی است که ايشان می تواند بعنوان دفاع از خودش در دادگاه مطرح کند. قوانين آمريکا اجازه می دهد که ما او را سو کنيم و اين کار را کرديم. و منتظر هستيم ببينيم عکس العملشان چی هست.