خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
دكتر معين كانديداي نهمين دورهي انتخابات رياستجمهوري، دوشنبهشب به همراه سخنگوي خود با اكبر گنجي كه از زندان به مرخصي آمده است، در منزل وي ديدار كرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در ابتداي اين جلسه، وقتي يكي از حاضران به وضع انتخاباتي معين اشاره كرد، وي گفت: تا الآن هرچه پيش آمده، گشايش الهي بود، با دست خود آنها راهها باز ميشود.
معين كه يكي از پزشكان معالج گنجي در چند سال پيش بوده، سپس خطاب به گنجي ضمن اينكه از وضع درماني او ميپرسيد، گفت: دلم پيش شما بود، هم طبيبانه، دوستانه و هم شهروندانه.
كولايي نيز ضمن پرسش از سابقهي بيماري گنجي، گفت: بيرون آمدن از محيط زندان، خودش شفاست.
گنجي در پاسخ با اشاره به اينكه در زندان دچار اين بيماري شده است، مدعي شد كه شايد از هر 300 نفر در زندان، 290 نفر سيگاري هستند و مواد مخدر در زندان خيلي گسترده است. فضاي داخل بندها بسته است، هوا جريان مناسبي ندارد، آفتاب نيست، لذا بيماريهاي تنفسي شايع است. يا بلااستثناء هركس ميآيد پس از مدتي بيماري كمر ميگيرد، مثل اميرانتظام، زرافشان، قاضيان و بقيه.
معين نيز ضمن اشاره به شرايط سلولهاي زندان اظهار اميدواري كرد كه در ادبيات سياسي ديگر فعال سياسي زنداني نداشته باشيم.
كولايي نيز با بيان اينكه "بايد از تاريخ تجربه آموخت و ديد كه بايد چه كرد تا اين چنين نشود" گفت: امروز وقتي با مردم صحبت ميكردم ميديدم كه آنها كاملا به مسائل واقف هستند و تأكيد ميكردند كه تنها راه، مقاومت و استقامت است.
معين سپس گفت: راه بسيار طولاني است، اين {كه فعال سياسي زنداني نداشته باشيم} دارد به خواست عمومي تبديل ميشود؛ اينجاست كه نقش فرهنگ بارز است.
كولايي نيز فساد سياسي و اقتصادي را باعث نابودي برخي كشورها خواند و دكتر معين نيز مديريت خوب را مشكلگشا دانست و با انتقاد از صدا و سيما در بخش آموزش، گفت: متأسفانه احساس نياز به آموزش در بين مديران ما وجود ندارد.
وقتي گنجي به نوشتههايش در زندان اشاره كرد، معين گفت: نكند توفيق اجباري بوده كه به آنجا برويد و بنويسيد.
گنجي در ادامه با بيان اينكه قبلا هم دربارهي سنت بلوك شرق نوشته بود، با ادعاي اينكه خيلي از آن وقايع در همينجا هم در حال اتفاق است، ادامه داد: مثلا قضيهي هاشم آقاجري كه ميخواستند او را به پزشك قانوني ببرند و بگويند كه ديوانه است، حكم هم كه از مجنون ساقط است! البته هاشم خيلي خوب با اين قضيه برخورد كرد چون اين بدترين توهين بود.
گنجي سپس گفت: ما كه نظراتمان با ديگران متفاوت است، ولي شما كه به ميدان آمدهايد، بايد كمي {مواضعتان را} راديكالش كنيد.
وي توضيح داد: در مثنوي يكي گفت تو چقدر زشتي، خدا زشتتر از تو نيافريده؛ ديگري به او رسيد و گفت كه تو چقدر زيبايي، خدا زيباتر از تو نيافريده، گفت “من مثل آينه هستم كه هركس خودش را در من ميبيند”.
گنجي سپس در پاسخ به كولايي كه معتقد بود "البته بايد بتوان موراد را محقق هم كرد" گفت: به هر حال ما يك مصدق ميخواهيم، اگر نباشد، كاري صورت نميگيرد، بايد ايستاد و مقابله كرد.
وي ابراز عقيده كرد: بالاخره به نظرم آقاي خاتمي هيچجا روي حرفش نايستاد. وقتي دكتر يزدي را چند وقت پيش ديدم، گفت چه نظري داريد؟ گفتم: تحريم. گفتم شما چه؟ گفت شركت مشروط ولي شروطشان محقق نشد، گفتند اگر رد صلاحيت كنند. اما مشخص بود كه رد ميشود، همين مواضع در دوستان خودشان هم اختلاف انداخت. منظورم اين است كه سياستمدار بايد اصولگرا باشد.
معين هم گفت: من هم گفتهام كه اصولگراترين كانديداها هستم. در وضعيت پيشآمده، شرايط ايجاب ميكند كه بايستيم.
معين اظهار داشت: پس از اعلام تاييد صلاحيتم راحتتر بودم كه كنار بكشم اما نتوانستم خود را مجاب كنم كه از مسووليت اجتماعي شانه خالي كنم و در خانه بنشينم ، بنابراين ايستادگي را در شركت ديدم.
گنجي سپس گفت: پيشنهاد من اين است كه سخنگوي بخش محذوف جامعه شويد. امثال آقاي خشايار ديهمي كه آن يادداشت را نوشت، بسيارند كه سرخورده شدهاند و در اين 25 سال گذشته به آنها ظلم شده و سخنگو ندارند.
معين پرسيد: به نظر شما بهترين انگيزهي آنها براي انتخابات چه ميتواند باشد؟
گنجي گفت: سخنگوي آنها شويد و پاي آن بايستيد.
وي در ادامه با بيان اينكه البته ما همگي در اين شرايط مقصر هستيم، گفت: به حجاريان گفتم اگر 50 نفر از دوستان بيايند در زندان و اعتصاب كنيد، مطمئن هستم كه جلويش نميايستند.
گنجي همچنين مدعي شد كه در اين قضيهي اعتصاب حتي عباس عبدي را براي درخواست از وي آوردند.
وي بازهم تأكيد كرد: در اين شعارها ايستادن مهم است، اگر مصدق، مصدق شد، براي اين بود كه جلوي مخالفانش ايستاد. من ميگويم دموكراسي بدون خشونت اما با هزينه.
معين نيز گفت: يك نفر شايد بالاخره نتواند، اما اگر يك جمعي بخواهند، حتما ميتوانند. اصل ما بر ايستادگي و استقامت است. اگر معيار وجود داشته باشد، انشاءالله ميايستند.
گنجي نيز گفت: بسياري از دوستان را ميشناسم كه به نظرم اين تيپي نيستند، مشاوراني هستند كه شما را به محافظهكاري واميدارند. بسياري از اين دوستان چه قبل و چه بعد از سال 1376 هركاري خواستيم كنيم، مخالف بودند، انشاءالله كه با شما چنين نكنند و به شما كمك كنند. ما براي شما آرزوي موفقيت ميكنيم.
معين هم گفت: دعا كنيد كه وفاي به عهد داشته باشيم. انشاءالله كه شما هم بيرون بياييد و كمك كنيد.
گنجي سپس با بيان اينكه حضرت امام بسيار شجاع بود و روي حرفش ميايستاد، گفت: اين چيزي است كه در بسياري از دوستان خودمان نميبينيم. اين كه در اين هشت سال اين چنين شد، چون نايستاديم. آقاي حجاريان ميگفت: فتح سنگر به سنگر، اما ما عقبنشيني سنگر به سنگر ميكرديم.
وي ادامه داد: روشهايمان كاملا مسالمتآميز است، اما بايد محكم بايستيم و هزينه هم بدهيم. لازم نيست كه كسي ديگر بيايد و براي ما كاري كند، ما خودمان بايد حركت كنيم، آنها هم كه بيايند براي خودشان ميآيند نه براي ما، ما به آمريكا كاري نداريم. همهي خطاها را هم با هم كردهايم و نتيجهاش به همگي برميگردد.
به گزارش ايسنا كولايي نيز گفت: هميشه اين طور است كه در كشورمان حركتي را شروع ميكنيم، اما به علت اشتباه خودمان به خطا ميرويم. مثل مشروطيت، نهضت ملي و همچنين اصلاحات كه پس از هشت سال به انفعال رسيد. بايد روي مديريتها كار كرد.
سپس گنجي گفت: بايد در مقابل اين ساختهاي حقيقي ايستاد، قانون كه يك صورت است. حتي طرف ميگفت كه اعتصاب غذا حرام است! بالاخره بايد از تجربيات بشري استفاده كنيم، تجربهي گذار به دموكراسي مشخص است، براي گذار به آن در تمام دنيا، اعتصاب، تظاهرات و خيلي كارهاي ديگر شده است. دوستان ما از فشار از پايين ميترسند و فقط ميخواهند از بالا چانهزني كنند!
معين پرسيد: فشار از پايين غير از اين است كه فرهنگ عمومي بالا برود؟ بايد روي فرهنگ كار كرد.
گنجي نيز با بيان اينكه "NGOهاي ما مستقل نيستند" گفت: ما از اعتصاب، تحريم و اين گونه حركتها ميترسيم و حاضر نيستيم آنها را آزمايش كنيم. چرا ما نبايد چك بخوريم، البته ما نبايد خشونت كنيم. بلااستثناء تمام كشورهايي كه به دموكراسي گذار كردهاند، هزينه دادهاند. البته من دوست ندارم كتك بخورم، اما طرف مقابل ميزند.
كولايي گفت: مهم، حاصل اين تلاشهاست. بايد ببينيم با چه روشي با هزينهي كمتر به نتيجه ميرسيم.
advertisement@gooya.com |
|
گنجي پاسخ داد: دوستا ما بلااسثتناء ميگفتند ما اصلاحات بدون هزينه ميخواهيم.
معين در تأييد گفتهي گنجي گفت: بله، اين امكان ندارد.
در ادامه گنجي در پاسخ به كولايي كه پرسيد "چرا پس از 8 سال هنوز اينجا هستيم؟" گفت: به لحاظ زيرساختها وضع ما نسبت به قبل خوب است. رشد طبقهي متوسط، رسانهها و . . . وضعشان خوب است. وضع ما نسبت به كشورهاي اطراف هم خوب است، اما نخبگان ما مشكل دارند.
معين سپس گفت: اصل ايستادگي را بايد بپذيريم، منتها كمترين هزينه را بپردازيم.
گنجي هم گفت: افرادي را دورتان جمع كنيد كه حاضر به زندان رفتن باشند. اميدوارم بايستند.
وي در ادامه با نقل قولي از زرافشان گفت: ميگويد ببينيد كه دوستان شما انحصارطلب هستند نه دموكرات! يا ملي مذهبيها كه هرچه ميشود آنها را به زندان ميبرند. اين انصاف است؟ از اينها با اسم ياد كنيد. البته گذشتهها گذشته است، من دوست نداشتم اين حرفها را بزنم. اما براي راهي است كه در پيش گرفتهايد. از اين به بعد بايد زبانهاي نيشدار را بشنويد. اميدواريم كشور به دموكراسي و آزادي همراه با دين برسد.
معين نيز با بيان اين كه از كساني كه گنجي گفت، ياد كرده است، اظهار داشت: ما الان خيلي نياز به تذكر داريم. اميدواريم كه اوينها به دانشگاه تبديل شوند.