خبرگزاري فارس: نسبت به گذشته تفاوتي نكرده و همچون سالهاي قبل روي مواضعش پافشاري ميكند و اين از ويژگيهاي سرمربي كروات تيم ملي فوتبال است؛ برانكو ايوانكوويچ روز شنبه به پرسشهاي خبرگزاري فارس پاسخ گفت.
خبرگزاري فارس درگفت و گوي اختصاصي با برانكو ايوانكوويچ، از او در خصوص ابهامات موجود در تيم ملي پرسيد. البته اين بار خودش پيشدستي كرد و هنوز مصاحبه آغاز نشده از خبرنگار فارس پرسيد:
-درباره كدام بازيكن ميخواهيد صحبت كنيد؛ مبعلي ، مهدوي كيا يا ميرزاپور؟
فارس: نوع رفتار شما باعث شده نسبت به برخي بازيكنان حساسيت ويژهاي نشان دهيم.
- دليلش را توضيح دهيد؟
فارس: به اين دليل كه همواره از شمار خاصي بازيكن نظير ابراهيم ميرزاپور طرفداري ميكنيد؛ با وجودي كه مثلاً ميرزاپور بارها اشتباهات فاحشي را مرتكب شده است.
- ميرزاپور بهترين دروازه بان ايران است. 5 سال است درون دروازه تيم ملي ميايستد؛ اما مرتباً از او انتقاد مي كنيد. ميرزاپور در بازيهاي ملي فقط 2 اشتباه داشته است. مقابل عراق در چارچوب مقدماتي جام جهاني 2002 و برابر مقدونيه در تورنمنت چهارجانبه تهران.
فارس: اما مگر آمادگي در مسابقات باشگاهي پيش زمينه دعوت به تيم ملي نيست؟
- همين طور است. هميشه بهترين ها را دعوت مي كنم.
فارس: اما ميرزاپور در مسابقات باشگاهي اشتباهات زيادي داشته است.
- اگر منظورتان بازي برابر استقلال تهران است؛ او فقط يك اشتباه آن هم در زمان به ثمر رسيدن گل اول داشت. ميرزاپور قبل از آن اشتباه 3 بار توپ را در همان شرايط جمع كرد. البته همه دروازه بان جهان اشتباه ميكنند. كان، ديدا، كاسياس و ... از اشتباه مبرا نيستند.
فارس: آنها در مقطعي دچار افت ميشوند؛ اين در حاليست كه ميرزاپور پس از 5 سال حضور در دروازه تيم ملي، هنوز در اجراي برخي اصول اوليه دروازهباني دچار مشكل است.
- اين حرف را قبول ندارم. ميرزاپور در ارسال توپ از جناحين، مصاف تك به تك با مهاجمان و جاگيري فوقالعاده عالي است. البته اشتباهاتي هم دارد؛ مانند ساير دروازهبان جهان. برخي مشكلات وجود دارد كه هرگز برطرف نميشوند. مثلاً چرا كارلوس نميتواند پاي راستش را تقويت كند؟ بعضي از ضعفها را اصلاً نميتوان ترميم كرد.
فارس: ولي ميتوان درصد آن را كاهش داد.
- قبول دارم؛ اما ميرزاپور همچنان دروازه بان شماره اول ايران است. او در قهرماني فولاد در سال گذشته بيشترين سهم را داشت.
فارس: اگر بخواهيم اين مورد را در نظر بگيريم؛ سالي كه پاس قهرماني ايران شد، نقش رودباريان غيرقابل انكار بود. چرا به او اين فرصت داده نشد؟
- به رودباريان فرصت دارم؛ اما نتوانست به ميرزاپور برسد. طالب لو هم همين طور. ميرزاپور با رنج و زحمت فراوان خودش را به عنوان دروازه بان ثابت ايران مطرح كرده است. رودباريان، طالبلو يا هر دروازهبان ديگر، زحماتي را كه ميرزاپور كشيده را متحمل نشده اند.
فارس: قبول داريد ميرزاپور افت كرده است؟
- مگر ميشود 4 سال از يك بازيكن منفي نوشت و انتظار داشت از نظر روحي دچار افت نشود؟ هر چقدر كه بگوييد برايم فرقي ندارد. به نظرتان احترام ميگذارم؛ اما مرا درك كنيد. باز هم تكرار ميكنم، ميرزاپور بهترين سنگربان ايران است.
فارس: اين نگاه شما باعث شده تا اين تفكر به وجود آيد كه نسبت به بعضي بازيكنان وابستگي خاصي داريد و سعي ميكنيد ضعفهايشان را نبينيد و هميشه از آنها تعريف و تمجيد كنيد.
- اين موضوع صحت ندارد. منظورتان كدام بازيكنان است؟
فارس: نفراتي همچون ميرزاپور، نصرتي، زارع، دايي، علوي و ...
- انتظار داريد دايي را دعوت نكنم يا نصرتي كه در حد اروپا بازي ميكند را به تيم ملي دعوت نكنم. ستار زارع در پست خودش بهترين است. اينها بهترين نفرات ما هستند؛ اما همانطور كه گفتم، اشكالاتي هم دارند كه نميشود آنها را برطرف كرد. اگر اين طور بود همانند شعبدهبازي در چند ثانيه همه چيز تغيير ميكرد.
فارس: اين را قبول داريد كه ميتوان كارهايي انجام داد كه درصد اشتباهات را پايين آورد؟
- در كمترين زمان ممكن بايد حداكثر بازدهي را داشته باشيم. به همين دليل بهترين ها را دعوت ميكنم تا بيشترين بازدهي را داشته باشند.
فارس: فكر ميكنيد سمت چپ تيم ملي با حضور زارع بيشترين بازدهي را دارد؟
- مشكل زارع چيست؟ حتماً جرم او اين است كه در تيمي كه برادرم مربي آن است، بازي ميكند.
فارس: بحث ما فني است. زارع بازيكن چپ پا نيست و وقتي در سمت چپ به ميدان ميرود، طبيعتاً نميتواند بازدهي لازم را داشته باشد. وقتي ميخواهد ارسال كند، توپ را روي پاي راستش ميآورد و بدين وسيله زمان زيادي از دست ميرود.
- اين موضوع را قبول دارم؛ اما در ايران بازيكني بهتر از او نديدم. 10 نفر را در سمت چپ مورد آزمايش قرار دادم. نصرتي، نيكبخت، شيرزاد، اكبري، منيعي، ايوبي، ياورزاده، معدنچي، اميرآبادي و زارع. در ميان همه آنها زارع بهترين عملكرد را داشت. بارها با پاي چپ براي بازيكنان تيم ملي پاس گل داده است. حضور زارع در سمت چپ، بهترين راه حل است. شايد راه حل دايمي نباشد؛ اما در مقطع كنوني بهترين اقدام است.
فارس: نفراتي كه نام برديد را در كجا مورد آزمايش قرار داريد؟
- ديدارهاي ليگ، زمان تمرينات تيم ملي و بازي هاي تيم ملي ملاكم براي ارزيابي نفرات است.
فارس: اما به خيلي از بازيكنان فرصت حضور در بازيهاي دوستانه را هم ندادهايد.
- از آنجايي كه فرصت زيادي نداريم، مجبورم بيشترين ارزيابيام را در زمان تمرينات انجام دهم. نفراتي نظير آندرانيك تيموريان در 8 دقيقه خودشان را به من تحميل كردند.
فارس: به نظر شما احترام ميگذاريم؛ ولي به ما حق بدهيد وقتي در شرايط مساوي مبعلي را كنار ميگذاريد و نويد كياي مصدوم و ناآماده را دعوت ميكنيد، نگران تيم ملي باشيم.
- بيشتر اوقات بازيهاي مبعلي را تماشا ميكنم. پيشتر به او در بازي برابر ژاپن و ليبي فرصت دادم؛ اما اين بازيكن نتوانست شايستگياش را نشان دهد.
فارس: قبول كنيد مبعلي از محرم نويدكياي كه در بوخوم دوران مصدوميتش را سپري ميكرد، خيلي آمادهتر بود چرا كه اصلاً نويد كيا بازي نميكرد.
- نميتوانيد بازيكني كه در بوندس ليگا ذخيره است را با بازيكني كه در ايران بازي ميكند، مقايسه كنيد. در بوندس ليگا بهترين نفرات حضور دارند و ذخيره نشيني در آنجا نميتواند معيار مناسبي براي عدم دعوت شدن به تيم ملي ايران باشد.
فارس: يعني بازيكني كه در بوندس ليگا ذخيره و از شرايط مسابقه دور است، نسبت به بازيكنان آمادهاي كه در ايران بازي ميكنند، ارجحيت دارند؟
- زماني كه كرواسي به مقام سوم جام جهاني دست يافت، 60 درصد بازيكنانش ذخيره بودند. آنها در بهترين تيمهاي اروپايي به عنوان بازيكن ذخيره حضور داشتند. بازي كردن در بوندس ليگا خيلي سخت است.
فارس: اگر به قول شما نويدكيا در بوندس ليگا شرايط خوبي داشت، پس چرا خيلي زود به ايران بازگشت؟
- محرم به ايران بازگشت تا در ليگ برتر خودش را نشان دهد. اين دليلي بر ضعف او نيست.
فارس: بازيكنان آماده ليگ چگونه ميتوانند به حضور در تيم ملي اميدوار شوند؟
- بازيكناني كه پشت خط هستند، بايد 20-30 درصد كيفيت بيشتري نسبت به نفرات ثابت تيم ملي انجام دهند. البته درخشش در ليگ برتر هم ملاك مناسبي براي حضور در اردوهاي تيم ملي است.
فارس: مثلا آقاي گلي عنايتي در دو سال اخير ملاك مناسبي براي دعوت از اين بازيكن نيست؟
- اولين نفري بودم كه عنايتي را به تيم ملي دعوت كردم. نه اينكه وي رضايت مرا جلب نكره باشد؛ اما با حضور بازيكناني نظير دايي، هاشميان و حتي برهاني، عنايتي بايد تلاش بيشتري از خود نشان دهد.
فارس: موضوع ديگر به بازيهاي تداركاتي تيم ملي برميگردد. تصور نميكنيد در اين خصوص كمكاري صورت گرفته است؟
- از آغاز سال نو ميلادي تا كنون تيم هاي نظير آرژانتين، برزيل، آلمان و آنگولا با دو ديدار دوستانه انجام داده اند. انجام بازي دوستانه به همين راحتي نيست. بايد مذاكرات طولاني مدت انجام شود تا نتيجه لازم به دست آيد.
فارس: در برنامهتان چند بازي تداركاتي براي تيم ملي در نظر گرفته بوديد؟
- يك سال و نيم پيش برنامهاي را به فدارسيون فوتبال دادم كه در آن 2 مسابقه با تيمهاي قدرتمند و يك ديدار با تيمهاي ضعيف و محلي برگزار كنيم. ميدانم كه اين تعداد بازي كافي نيست؛ اما به دليل فشردگي مسابقات باشگاهي، تاريخي براي برگزاري ديدارهاي دوستانه وجود ندارد.
فارس: چرا به كره جنوبي و ژاپن اشاره نميكنيد كه ديدارهاي دوستانه زيادي در نظر گرفتهاند. به عنوان مثال كره جنوبي 8 ديدار تداركاتي در برنامهاش گنجانده شده است.
- ليگ كشورهاي ژاپن و كره به تاريخ ما اسفندماه شروع ميشود؛ يعني از آغاز سال نو ميلادي 2 ماه فرصت دارد تا بازي دوستانه برگزار كنند؛ اما اين فرصت در اختيار ما و ساير كشورها نيست.
فارس: با اين حال فدراسيون فوتبال فاصله قرعهكشي جام جهاني تا جام ملتهاي آسيا را به راحتي از دست داد و انتخاب حريف تداركاتي را به بعد از قرعه كشي جام ملتها موكول كرد.
- در همان زمان هم مذاكرات ابتدايي انجام شد. فدراسيون تلاش خود را براي برگزاري مسابقات دوستانه به كار بست؛ اما يكي از مشكلات ما عدم انطباق تقويم كنفدارسيون فوتبال آسيا با فيفا است.
فارس: اين ابهام همچنان وجود دارد كه از رويارويي با تيمهاي بزرگ هراس داريد؟
- همين الآن حاضرم با برزيل روبرو شويم؛ اما بايد با تيمهايي بازي كنيم كه به نفع ما تمام شود. زماني كه ميخواستيم با كاستاريكا بازي كنيم، نام سه تيم ديگر هم مطرح شد؛ ولي خودم پيشنهاد دادم كاستاريكا را به ايران بياورند چرا كه با مكزيك هم گروه بود. اين موضوع سبب ميشود تا با تيمي بازي كنيم كه شبيه تيمي از حريفانمان درجام جهاني است.
فارس: البته كاستاريكا هم با نفرات اصلي به ايران نيامده بود؟
- اين موضوع مانند حقههايي است كه بچهاي كوچك در بازيهايشان به كار ميگيرند. كاستاريكا مانند ساير تيمهاي جهان فرصت كمي براي انجام بازي تداركاتي داشت. طبيعي است كه با نفرات اصليش به ايران بيايد. البته آنها هم مثل ما نفرات لژيونر داشتند؛ ولي نهايتاً يك يا دو نفر.
فارس: با مقايسه نام بازيكناني كه در رقابتهاي مقدماتي جام جهاني براي كاستاريكا به ميدان رفتند، تيمي كه به ايران آمده بود نشان ميداد كه حداقل 6-7 بازيكن اصليش را در اختيار نداشت.
- حتماً همين طور است كه شما ميگوييد. پس ما ناسزاوارانه برابر كاستاريكا به پيروزي رسيديد.
فارس: هدف شما در جام جهاني چيست؟
- انتظار داريد قول قهرماني در جام جهاني 2006 آلمان را بدهم؟
فارس: هيچ كس چنين انتظاري ندارد. توقع ما اين است كه تيم ملي در آلمان، بازيهاي خوبي انجام دهد و از اعتبار ايران دفاع كند.
- براي دستيابي به اين هدف برنامههاي ويژهاي در نظر دارم. 12 روز در كيش و تهران برگزار كرديم. قرار است هفتم خرداد با كرواسي ديدار كنيم. البته قرار بود اين مسابقه يك روز زودتر برگزار شود؛ اما با توافقاتي كه صورت گرفت اين مسابقه روز هفتم خرداد ماه انجام ميشود. دهم خرداد به مصاف بوسني ميرويم و 6 روز مانده به جام جهاني با تيم فرديش هافن بازي خواهيم كرد. هدف ما اين است كه در آستانه جام جهاني با تيم ضعيف روبرو شويم و در واقع بازي تمريني انجام دهيم.
فارس: به پرسش ما جواب نداديد. هدفتان در جام جهاني 2006 چيست؟
- ميخواهيم حريف جدي و قدرتمندي براي تيمهاي هم گروه خودمان باشيم و براي راهيابي به مرحله دوم تلاش كنيم.
فارس: از وضعيت كريمي و هاشميان اطلاع داريد؟
- از زماني كه اين دو مصدوم شدهاند، مرتب با آنها در تماس هستم؛ حتي با باشگاههاي بايرن مونيخ و هانوفر مكاتباتي نيز انجام دادهام تا از وضعيت كريمي و هاشميان مطلع شوم. پزشكان اين دو تيم اطمينان خاطر دادند كه اين دو بازيكن آماده حضور در جام جهاني خواهند شد.
فارس: حتماً روي اين دو بازيكن حساب خاصي بازكردهايد؟
- اهميت حضور هاشميان و كريمي در تيم ملي ايران مانند اهميت حضور رونالدينيو در بارسلونا و تيم ملي برزيل است. آنها بازيكنان فيزيكي و تكنيكي هستند و مهرهاي تاثيرگذار براي تيم ملي ايران به شمار ميروند.