تهران- خبرگزاري كار ايران
براساس يك نظر سنجي بينالمللي، احزاب سياسي پارلمانها، پليس و نظام قضايي فاسدترين سازمانهاي كشورهاي مختلف معرفي شدهاند.
به گزارش سرويس بينالملل ايلنا، نتايج يك نظرسنجي بينالمللي كه به مناسبت نخستين روز جهاني مبارزه با فساد برگزار شد، حاكي از آن است كه احزاب سياسي بيشتر از ساير سازمانهاي دولتي در معرض مبتلا به فساد اداري هستند.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، در اين نظرسنجي كه توسط سازمان بينالمللي شفافيت در برلين انجام شده است، بيش از 50 هزار نفر از 64 كشور مختلف جهان شركت كردهاند.
طبق اين نظرسنجي در 36 كشور، احزاب سياسي فاسدترين سازمانهاي دولتي معرفي شدهاند. پس از احزاب سياسي، پارلمانهاي كشورهاي مختلف از نظر فساد در جايگاه دوم قرار ميگيرند، نيروهاي پليس و نظام قضايي كشورها به عنوان سومين سازمان دولتي فاسد كشورهاي مختلف معرفي شدهاند.
در اين نظرسنجي فساد به دو دسته تقسيم شده است: 1) فساد كلي يا فساد سياسي 2) فساد جزيي يا فساد اداري. 80 درصد از افرادي كه در اين نظرسنجي شركت كردهاند, هر دو نوع فساد جزيي و فساد كلي را موانعي مهم بر سر راه برقراري عدالت در كشورهاي خود دانستهاند.
57 درصد از شركت كنندگان در اين نظر سنجي، فساد كلي اقدامات ناصواب و رهبران سياسي و شركتهاي بزرگ را عامل اصلي گسترش فساد اداري در كشور خود دانستهاند. در همين حين 45 درصد از شركت كنندگان نيز فساد جزيي، فساد حاضر در زندگي روزمره مردم همچون پرداخت رشوه را يكي از جديترين انواع فساد رايج در كشور خود دانستهاند.
طبق اين نظرسنجي در كشورهاي توسعه يافته به استثناي فرانسه، يونان، ايتاليا، پرتغال و اسپانيا نگراني چنداني در خصوص فساد جزيي به چشم نميخورد؛ اما در كامرون، كنيا، ليتواني، مولداوي و نيجريه، پنج كشور در حال توسعه، دست كم يك سوم افراد شركت كننده در اين نظر سنجي، اعلام كردهاند، يكي از اعضا خانوادهشان در 12 ماه گذشته اقدام به پرداخت رشوه كرده است.
اين نظرسنجي نشان ميدهد، مردم جهان تاييد را بر زندگي سياسي خود بسيار عميقتر از تاييد آن بر زندگي خصوصي يا زندگي خانوادگي يا زندگي شغلي ميدانند.
بيش از نيمي از افرادي كه از كشورهاي غرب اروپا در اين نظرسنجي شركت كردهاند، معتقدند، فساد تاثيري عميق بر زندگي سياسي آنان دارد؛ اما بيشتر آنها معتقدند، فساد اداري تاثير چنداني بر معاملات تجاري ندارد. تنها حدود نيمي از افرادي كه از دو كشور ايتاليا و يونان در اين نظر سنجي شركت كردهاند، معتقدند فساد اداري تاثير چشمگيري بر معاملات تجاري دارد.
در بيشتر كشورهاي اروپاي غربي و نيز آمريكا و كانادا مطبوعات يكي از فاسدترين سازمانهاي دولتي معرفي شدهاند.
در مجموع حدود 45 درصد از افرادي كه در اين نظرسنجي شركت كردهاند، انتظار دارند در سه سال آينده ميزان فساد در كشور آنها افزايش پيدا كند. تنها حدود 17 درصد از شركت كنندگان گفتهاند انتظار دارند ميزان فساد اداري در كشورشان در سه سال آينده كاهش پيدا كند.
گفتني است؛ يافتههاي اين نظرسنجي كه در فاصله ماههاي ژوئن و سپتامبر 2004 انجام گرفته، با يافتههاي نظرسنجي مشابهي كه در سال گذشته انجام شده، مطابقت دارد.