مقامات اتحاديه اروپا، روز شنبه، در کشور اسلونی اعلام کردند که وزيران دادگستری اين اتحاديه در مورد احتمال نمايش يک فيلم که «ضد اسلامی» خوانده شده در هلند، نگرانند.
اين فيلم ساخته خيرت وايلدرز -geert wilders - از چهره های شاخص راست افراطی اين کشور است .
وی در اين مورد گفته است که فيلمش، قرآن را به عنوان «منبع الهام تعصب ، قتل و ترور و خشونت» معرفی می کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزيران دادگستری اتحاديه اروپا در مورد اين فيلم، در اسلونی، گفت و گويی غير رسمی داشته اند.
لوک فريدن، وزیر دادگستری لوکزامبورگ گفته است که «وظيفه اخلاقی ما است که مردم را آگاه کنيم که از حق آزادی بيان خود سو استفاده نکنند.»
وی افزود: «ما بايد از کسانی که امکان دارد به دليل اظهارات غير مسئولانه آسيب ببيندد، محافظت کنيم.»
نمايش اين فيلم که قرار بود در هفته های نخستين ژانويه، به نمايش در آيد، تا ماه مارس به تعويق افتاده است.
«در این فیلم تصاويری از سر بريدن در عراق، سنگسار در ايران و اعدام در عربستان سعودی به نمايش گذاشته شده است.»
روزنامه هلندی دی تلگراف
وزير دادگستری هلند در مورد واکنش های خشونت آميز در مورد اين فيلم نگران بوده و از ديگر وزيران اروپايی خواسته تا از هلند حمايت کنند.
گزارشگر روزنامه «دی تلگراف» چاپ هلند نوشته است که قسمت هايی اين فيلم را ديده است. به نوشته اين روزنامه در ابتدای فيلم کتاب قرآن نشان داده شده که در کنار آن نوشته شده: «هشدار، اين کتاب دارای صحنه های شوک آوری است.»
در این فیلم تصاويری از سر بريدن در عراق، سنگسار در ايران و اعدام در عربستان سعودی به نمايش گذاشته شده است.
خيرت وايلدرز درباره فیلم خود گفته است: «مردمی که این صحنه ها را شوک آور می خوانند، نبايد از دست من عصبانی باشند بلکه بايد از کسانی که چنين اعمالی را انجام می دهند، خشمگين شوند.»
مسئولان دولتی هلند اميدوارند هيچ کدام از رسانه های اصلی با پخش اين فيلم موافقت نکنند.
يک سخنگوی وزارت کشور هلند گفت: «پخش برنامه در يک شبکه عمومی می تواند به معنی حمايت دولت از آن برنامه خاص تلقی شود.»
واکنش ایران
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، علاءالدين بروجردی رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: درصورتی که دولت هلند اجازه پخش فيلم به گفته او ضد اسلامی را صادر کند، با واکنش های گسترده مسلمانان مواجه خواهد شد.
احمد بدرالدين حَسون، مفتی اعظم سوريه طی ديدار هفته گذشته اش از پارلمان اروپايی در استراسبورگ گفت اگر چنين چيزی درست باشد، صرفا اعلان جنگ و خونريزی از سوی فيلمساز است و اين مسئوليت مردم هلند است تا جلو او را بگيرند.
دولت هلند نگران آن است که پخش اين فيلم بحرانی مشابه بحران زمان انتشار کاريکاتورهای منسوب به پيامبر اسلام در يک روزنامه دانمارکی در دو سال پيش پيش را پديد آورد.
از همين رو، طی مذاکرات ميان وزيران کليدی هلند، به سرويس های ضد تروريستی اين کشور دستور داده شده که تمهيدات امنيتی را برای مقابله با شورش، در نظر بگيرند.