تهران- خبرگزاري كار ايران
كانون مدافعان حقوق بشر با طرح دعوا نزد مقامات قضايي كشور و در نهايت يونسكو, مانع آبگيري سد سيوند خواهند شد.
شيرين عبادي, رييس كانون مدافعان حقوق بشر, در گفت و گو با خبرنگار ايلنا, در خصوص غرقاب شدن تنگ بلاغي به واسطه آبگيري سد سيوند، با بيان اين مطلب, گفت: بسياري از صاحبنظران در خصوص سد سيوند بر اين اعتقادند كه اين آبگيري آن علاوه بر زير آب بردن تنگ بلاغي، به مرور زمان باعث تخريب قسمتهايي از مقبره كوروش و آثار باستاني اطراف آن خواهد شد.
وي، در ادامه افزود: حفظ آثار باستاني، مهمترين وظيفهاي است كه بر عهده دولت و تكتك افراد جامعه قرار دارد و از اين رو مخالفت با چنين عمل اشتباهي، بايد صورت گيرد.
وي، تصريح كرد: در حالي كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بخواهد در اين رابطه كمكاري كند و از طرح شكايت به منظور جلوگيري از احداث سد امتناع كند, كانون مدافعان حقوق بشر وظيفه خود ميداند كه براي حفظ ميراث فرهنگي كشور اقامه دعوا كند. همچنان كه در مورد برج جهاننما, كانون مدافعان حقوق بشر پيشقدم شد و پيشگامي اين كانون باعث شد, سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به خود بيايد و آنها نيز طرح دعوا كردند و به اين ترتيب ميدان نقش جهان را از دستبرد برجسازان بياعتنا به فرهنگ حفظ كرديم.
عبادي, در ادامه اظهارداشت: در مورد سد سيوند نيز به همينگونه عمل خواهد شد. يعني اگر احساس كنيم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تعلل خواهد كرد, كانون مدافعان حقوق بشر با طرح دعوا نزد مقامات قضايي كشور مانع از احداث اين سد خواهد شد.
رييس كانون مدافعان حقوق بشر, در خصوص اظهارات رييس سابق ميراث فرهنگي و گردشگري مبني بر اين كه سدسازي را نميتوان فداي حفظ آثار تاريخي كرد, اظهارداشت: من از چنين اظهارنظري از سوي كسي كه مسوول حفظ و حراست ميراث فرهنگي است، متعجب و متاسف هستم.
وي، افزود: ما نميتوانيم به استناد اين كه ميراث فرهنگي زيادي داريم, قسمتي از ميراث فرهنگي را عمداً تخريب كنيم, خصوصاً اين كه ساختن سد در مناطق ديگر امكانپذير بوده و بايد مانع آبگيري اين سد شد.
عبادي، در ادامه در گفت و گو با خبرنگار ايلنا، با بيان اين كه متعرضان به ميراث فرهنگي بايد مورد بازخواست و محاكمه قرار گيرند، تاكيد كرد: افرادي كه با عدم توجه به ميراث فرهنگي باعث شدهاند, وجوهي از بيتالمال در اينگونه موارد صرف شود، بايد مورد سوال قرار گيرند و محاكم قضايي بايد به اين مساله توجه كنند كه چگونه ميليونها دلار از بودجه ملي صرف از رفتن آثار باستاني ميشود. حال آن كه در ساير ممالك اين هزينههاي كلان صرف حفظ آثار باستاني ميشود ؛ ولي در ايران ميليونها دلار صرف نابودي آثار باستاني ميشود.
رييس كانون مدافعان حقوق بشر, تصريحكرد: به عنوان يك ايراني اميدوارم سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري متوجه وظيفه قانوني خود شود ؛ اما اگر حاضر نشدند كه اقدامي در اين زمينه انجام دهند، همانطور كه تا به امروز بوده، كانون مدافعان حقوق بشر وظيفه خود را انجام خواهد كرد.
وي، گفت: بايد توجه داشت در صورت آبگيري سد, امكان كاووش در مورد منطقهاي كه به احتمال قريب به يقين سرشار از آثار باستاني است، از بين خواهد رفت و به همين دليل براساس استانداردهاي يونسكو اين سد علاوه بر اين كه امكان كاووشهاي آتي را از بين خواهد برد، به حريم مقبره كوروش نيز تجاوز خواهد كرد.