مرجان توحیدی ـ شرق ـ «... ما البته در چهار سال دولت یازدهم، به دلایلی یک مقدار سختگیری نکردیم... همه افراد در دولت بدون استثنا زحمت کشیدند... اما همه هم یکجور نبودند... بعضیها با همه توان آمدند. ما روستایی هستیم، به قولی بعضیها گیوه را ور کشیدند و به میدان آمدند... اما بعضیهاا پاشنه گیوهشان خوابیده بود، ور نکشیدند و لخلخ کردند». این سخن حسن روحانی كه پس از پیروزی در انتخابات ٢٩ اردیبهشت و در ضیافت افطاری با وزیران، رؤسای سازمانها، مدیران و استانداران بیان شد، احتمال تغییر در كابینه را از مرحله گمانهزنی گذراند و به یقین تبدیل كرد.
حالا به نظر میرسد عزم روحانی برای تغییر ترکیب کابینه دوازدهم جزم شده است؛ تاجاییكه محمدعلی نجفی، مشاور رئیسجمهوری، در گفتوگو با تسنیم پیشبینی کرده ٥٠ درصد کابینه فعلی تغییر خواهد کرد. اكنون كه تغییر كابینه قطعی شده، پرسش اصلی این است كه تغییرات به کدام اعضای کابینه خواهد رسید؟
شنیدهها حاكی از آن است كه برای هماندیشی دراینباره، جلساتی با حضور رئیس دولت اصلاحات، چهرههای اصلاحطلب و چند نماینده از دولت تشکیل شده است. در این جلسات درباره اینکه تغییرات کابینه حول چه وزارتخانههایی میچرخد، بحث شده است. همچنین درباره گزینههای که میتوانند جایگزین وزرای فعلی باشند هم صحبت شده است.
بر اساس آنچه از این جلسهها شنیده شده، جایگاه سخنگویی دولت، وزارت کشور، وزارت علوم، وزارت آموزشوپرورش، ریاست دفتر رئیسجمهوری، وزارت صنایع و بازرگانی و وزارت راهوشهرسازی، ازجمله وزارتخانههایی هستند که دستخوش تغییر قرار خواهند گرفت. اما گزینههای پیشنهادی چه کسانی هستند؟
گفته میشود محمد شریعتمداری، رئیس ستاد انتخاباتی روحانی که در دولت یازدهم معاونت اجرائی ریاستجمهوری را برعهده داشت، برای وزارتخانههای «کشور»، «صنعت، معدن و تجارت» و همچنین ریاست دفتر رئیسجمهور پیشنهاد شده است. البته وزارت «صنعت، معدن و تجارت» ازجمله وزارتخانههایی است که دولت قصد دارد لایحه تفکیک آن را به انضمام تفکیک وزارتخانههای «راهوشهرسازی» و «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» به مجلس تقدیم کند. در صورت تفکیک بخش صنایع از بازرگانی، شریعتمداری درعینحال گزینه پیشنهادی برای وزارت صنایع هم هست. شنیده شده در این صورت، معاون شریعتمداری، «حسن یونس سینکی» هم یکی از گزینههای وزارت بازرگانی محسوب میشود. سینکی همچنین معاون شریعتمداری در زمان تصدی او بر این وزارتخانه در دولت اول اصلاحات بود.
شهیندخت مولاوردی، معاونت امور زنان و خانواده ریاستجمهوری، ازجمله چهرههای موفق دولت یازدهم است که به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت آموزشوپرورش مطرح است و احتمال دارد جانشین فخرالدین دانشآشتیانی شود رضا فرجیدانا که نتوانست از مجلس دهم برای وزارتخانه «علوم، تحقیقات و فناوری» رأی اعتماد بگیرد، اکنون بار دیگر از گزینههای پیشنهادی این وزارتخانه است و ممكن است جایگزین محمد فرهادی شود.
از محمد ستاریفر و محمدعلی نجفی هم به عنوان گزینههای وزارت «تعاون، کار و تأمین اجتماعی» نام برده میشود. این دو چهره البته جزء گزینههای پیشنهادی سازمان برنامه و بودجه هم هستند.
اما به نظر میرسد که در ساختار سازمانی جدیدی که هنوز نهایی نشده است، محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهوری هم وارد کابینه خواهد شد و یکی از گزینههای وزارت صنایع (بعد از تفکیک) است.
بهاینترتیب علاوه بر شریعتمداری، مرتضی بانک، معاون سرپرست کل نهاد ریاستجمهوری و محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری هم از دیگر گزینههایی هستند که بهجای نهاوندیان پیشنهاد شدهاند. چهرههایی که هر دو از اعضای حزب اعتدال و توسعه به شمار میآیند.
عباس آخوندی، وزیر «راهوشهرسازی» از گزینههایی است که موافقان و مخالفان جدی دارد؛ بااینحال اگر بنا به تفکیک وزارتخانه باشد، آخوندی همچنان از گزینههای احتمالی وزارت مسکن است و معاون او یعنی محمد سعیدنژاد احتمالا برای وزارت راه پیشنهاد خواهد شد.
از علی افشانی، استاندار فارس هم به عنوان یكی از گزینههای احتمالی وزارت راهوشهرسازی نام برده شده است. حسن قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت - چنانچه خودش بخواهد از حضور در کابینه دوازدهم انصراف بدهد - ظفرقندی و حریرچی (معاون قاضیزاده) ازجمله گزینههای احتمالی و جایگزین او خواهند بود.
در این جلسهها گویا درباره گزینههای احتمالی شهرداری پایتخت هم بحث شده . حبیبالله بیطرف، محمود حجتی، علی عبدالعلیزاده، رضا اردکانیان و پیروز حناچی در کنار محسن مهرعلیزاده و محسن هاشمی ازجمله گزینهها هستند.
اسماعیل گرامیمقدم، از اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، هم دراینباره به «شرق» گفته : «پیشنهاد این است که اعضای منتخب شورای شهر هرکدام سه گزینه را برای شهرداری معرفی کنند. این چهرههای پیشنهادی در فرایند امتیازبندی، در نهایت به پنج نفر میرسند. از این میان سه نفر انتخاب خواهد شد و در نهایت دو نفر برای رقابت و رأیگیری باقی خواهند ماند».