ایران بریفینگ / دیوان بینالمللی دادگستری، عالیترین نهاد قضایی وابسته به سازمان ملل، دیروز رأی مقدماتی و موقت خود در پرونده شکایت ایران از آمریکا را صادر کرده تا بعد از بررسیهای بیشتر حکم نهایی را بدهد.
دولت ایران در شکایت خود به «عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی بین ایران و آمریکا» استناد کرده که از سال ۱۳۳۴ شمسی بین دو دولت منعقد شد و جالب است که در تمامی این سالهای پرفرازونشیب بین ایران و آمریکا دو طرف مصمم به خروج از این پیمان نشده بودند، اکنون پس از اعلام این حکم موقت مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور از پیمان مودت ایران و ایالاتمتحده که بیش از ۶۰ سال پیش امضاءشده بود، خارج میشود، آقای پومپئو گفت این تصمیمی است که ۳۹ سال به تعویق افتاده بود.
تا قبل از وقوع انقلاب اسلامی بین ایران و آمریکا پیمانهای بسیار سیاسی امنیتی و نظامی بستهشده بود، تأمین تسلیحات نظامی و تجهیز و آموزش نیروهای مسلح ایران توسط ایالاتمتحده از دیگر این پیمانها بوده.
یکی از این پیمانها که در سال ۱۳۳۹ بین وزارت دفاع آمریکا و وزارت جنگ ایران بستهشده «پیمان همبستگی و آموزش واکنش سریع» یا «J.W.Q.R» هست (Training and Joint warfare Quick Response Force) این پیمان ۸۰ ساله نیز که باید در سال ۱۴۱۹ منقضی شود ظاهراً کماکان برقرار است!
«وی آر مایتی» یک پایگاه اطلاعرسانی آمریکایی است که توسط اعضای خانواده سربازان آمریکایی و جامعه نظامی آمریکا هدایت میشود در گزارشی به دلایلی میپردازد که ظاهراً پای بندی هر دو طرف به این پیمان را میرساند.
مطالب بیشتر در سایت ایران بریفینگ
اگر اکنون شما هم تیپ ۶۵ نیروهای ویژه هوابرد ایران را ببینید شاید متوجه شباهتهایی بارنگ لباس نیروهای ویژه نظامی آمریکا شده باشید. لباسی یکشکل با نیروهای آمریکایی و نشان زردی که بر روی شانه افراد این تیپ قرار دارد و به لاتین نوشته است رنجر و کماندو همان نشان کلاه سبزهای ارتش آمریکا هست، این بخشی از آن پیمان است که هر دونیرو از یک لباس و فرم و نشان استفاده کنند.
کلاههای سبزی که هماکنون این تیپ ویژه ارتش ایران بر سر میگذارد و نشانهای نظامی آنها و مشابهتش با نیروهای ویژه ارتش آمریکا به این دلیل است که تأسیس آن و آموزشهایی که در این نیروی ویژه داده میشود پیش از انقلاب از آمریکاییها گرفتهشده است.
در سال ۱۳۳۹ ایالاتمتحده آمریکا گروهی از عوامل عملیات ویژه ارتش خود را برای آموزش نیروهای ارتش شاهنشاهی ایران به این کشور فرستاد. تیم آموزشی ارتش ۲ سال را بهعنوان مستشار نظامی در ایران سپری کرد. قبل اینکه آنها به ایران سفر کنند، سربازان دورههایی را تحت عنوان دوره افسر ویژه در فورت براژ گذرانده و در موسسه زبان مونتاری کالیف که به وزارت دفاع وابسته است، زبان فارسی را آموخته بودند. پسازاین دورههای سخت، مستشاران نظامی آمریکا برای آموزش به نیروهای ایرانی به این کشور عازم شدند.
«وی آر مایتی» نوشته است: از زمانی که تیپ ۶۵ ارتش ایران بخشی از نیروی ویژه ارتش شاهنشاهی شده است زمان زیادی گذشته است اما تشابهات فراوانی هنوز بین این دونیرو است و دو طرف هم ظاهراً علاقهای به تغییر دادن آنها نیستند.
امروز نام این تیپ، تیپ ۶۵ نوهد ارتش است و عملیاتهای این واحد شباهت زیادی به واحدی دارد که در دهه ۱۹۶۰ تحت آموزشهای نیروهای ویژه ارتش امریکا قرارگرفته بود. عملیات نجات گروگانها، عملیاتهای روانشناختی، جنگ غیرمتعارف و آموزش عملیاتهای ضد تروریستی در داخل و خارج جمهوری اسلامی بخشی از وظایف این تیپ است.
این پایگاه آمریکایی فاش میسازد: درون ارتش ایران، واحدی بهعنوان روحهای قدرتمند وجود دارد که نام مستعار یک عملیاتی است که در پیمان «QRMT» بر آن تصریحشده است آنها قادر به محاصره و گرفتن ساختمانها در اطراف تهران از ارتش معمولی و یا دیگر نیروهای نامی و امنیتی در ایران در عرض دو ساعتاند.
تیپ ۶۵ نیروی هوایی ارتش ایران از زمان به وجود آمدن در جنگ ایران و عراق و در انقلاب اسلامی نقش داشته و امروز نیز نقش مشاور را برای سپاه پاسداران در جنگ سوریه بازی میکند.