دویچه وله - هنوز مشخص نیست چه کسی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز خواهد شد. اما اگر بایدن، نامزد دموکراتها پیروزشود ممکن است ترامپ کنارهگیری نکند. روز پس از انتخابات آمریکا با چه سناریوهایی احتمالی روبرو خواهد بود؟
تغییر مسالمتآمیز قدرت در دموکراسی امری کاملا طبیعی و عادی است اما دوره انتقال قدرت در فردای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تا برگزاری مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید در انتخابات پیشرو در سوم نوامبر شاید پایان جنگ قدرت برای تصرف کاخ سفید نباشد بلکه ادامه آن با روشهای دیگری همراه شود.
بیهوده نیست که کارشناسان از این که ترامپ شکست خود را بدون مقاومت نپذیرد بیم دارند. او با رایدهی پستی مخالفت کرده است.
به دلیل شیوع ویروس کرونا، اکثریت شهروندان آمریکایی از امکان تحویل آرا پیش از موعد انتخابات، چه از طریق پستی و چه به صورت حضوری استفاده کردهاند. شمار این افراد دو روز مانده به انتخابات به ۹۰ میلیون نفر رسید و یک روز پیش از انتخابات گفته شد که از مرز ۱۰۰ میلیون هم گذشته است.
ترامپ حتی وقتی در انتخابات ۲۰۱۶ پیروز شد ادعا کرد که رقیب او هیلاری کلینتون بیشترین آرا را به دست آورده زیرا سه تا پنج میلیون از برگهها جعلی بودهاند.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
ترامپ در کارزار انتخاباتی بارها از تائید انتقال مسالمتآمیز قدرت در صورت شکست خود امتناع کرده است. چه سناریوهایی پس از سوم نوامبر قابل تصور خواهد بود.
نخستین سناریو: ترامپ شکست را میپذیرد
در این سناریو رئیس جمهور تا اواسط ژانویه که قدرت را تحویل دهد هنوز چند ماه برای اجرای سیاست خود فرصت دارد. در مهلت باقیمانده او میتواند خود را عفو کند تا جلوی هرگونه پیگرد قانونی را بگیرد. او همچنین میتواند کسانی مانند آنتونی فاوچی، مشاور ارشد کاخ سفید در مقابله با کرونا و یا کریستوفر ری، رئیس پلیس فدرال (اف بی آی) که در طول مبارزات انتخاباتی به شدت از او ناراضی بودند را اخراج کند.
دولت ترامپ میتواند تلاش کند تا حد ممکن موانعی را بر سر راه دولت بعدی قرار دهد و حتی اسنادی را هم از بین ببرد.
دومین سناریو: دخالت کاخ سفید در شمارش آرا
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی بارها در مورد روند صحیح رایگیری پستی تردید نشان داده است. او میتواند حکم به بازشماری آرا یا ارجاع آن به دیوان عالی آمریکا که تحت سلطه جمهوریخواهان است کند.
سابقه این امر در تاریخ آمریکا وجود دارد. جورج بوش پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۰ که با ال گور از دموکراتها رقابت کرده بود دستور داد برگههای رای را در فلوریدا بازشماری کنند زیرا نتیجهای با اختلاف ۵۳۷ رای حاصل شده بود. اما دیوان عالی آمریکا پیش از اعلام نتیجه بازشماری آرا حکم به پیروزی بوش در فلوریدا را صادر کرده بود.
سومین سناریو: اختلاف بین رایدهندگان و مجمع گزینندگان
مجمع گزینندگان یا "الکترال کالج" یک مرحله ماقبل نهایی از روند طولانی انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست. مردم در روز انتخابات اگر چه اسم نامزدهای ریاست جمهوری را در برگههای اخذ رای مینویسند، اما در عمل مجمع گزینندگان را انتخاب میکنند.
رایدهندگان هر ایالت عملا کسانی را انتخاب میکنند که آنها بعدا رئیسجمهور را انتخاب میکنند.
تغییر احتمالی اکثریتها در نتیجه مشخصشدن آرای این یا آن ایالت کلیدی یا ایجاد وضعیت پات میتواند ابهاماتی را به وجود آورد که تنها در شمارش قطعی روز ۶ ژانویه قابل رفع باشد. مسئولیت این شمارش نهایی به عهده معاون مجلس سناست که معاون ریاست جمهور، یعنی مایک پنس است. در قانون اساسی حوزه اختیار او مشخص نیست و همین میتواند او را قادر کند که دونالد ترامپ را پیروز انتخابات معرفی کند.
چهارمین سناریو: ترامپ شکست را قبول نمیکند
ترامپ هیچ وقت اشتباه یا شکست خود را نپذیرفته است بنابراین میتوان تصور کرد که او پیروزی حریف خود را رسما نپذیرد اما در ژانویه ۲۰۲۱ کاخ سفید را ترک کند.
گریم وود، روزنامهنگار آمریکایی این سناریو را در مجله "آتلانتیک" محتملترین نتیجه انتخابات دانسته است. ترامپ در این صورت میتواند هم وجهه خود را میان طرفدارانش حفظ کند و هم از پیگرد قانونی در امان بماند.
ترامپ حتی میتواند در فاصله زمانی بین انتخابات و مراسم تحلیف دوره ریاست جمهوری جدید مسئولیتها را به پنس بسپارد و او حکم به عفو ترامپ بدهد.
سناریوی پنجم: خودداری ترامپ از ترک کاخ سفید
بدترین سناریو برای ترامپ این است که ۲۰ ژانویه با وجود شکست خود کاخ سفید را ترک نکند. در این صورت رئیس جمهور جدید میتواند از دستگاه اطلاعاتی آمریکا بخواهد که ترامپ را به طور فیزیکی از کاخ سفید بیرون کند.
مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروی زمینی ارتش آمریکا گفته است که ارتش در امور انتخابات و پیروزی نامزدهای انتخاباتی مداخله نخواهد کرد.
آخرین خبرها از انتخابات آمریکا
نماینده خامنهای در عراق بر اثر کرونا جان باخت