رادیو فردا - دو فروند هواپیمای بمبافکن عظیم آمریکایی همراه با شماری از جنگندههای سه امیرنشین خلیج فارس، شامل عربستان، روز پنجشنبه ۲۰ آذر برای ساعاتی در نزدیکی خط ساحلی ایران به پرواز در آمدند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مقامات آمریکایی اعلام کردند که هدف از پرواز این بمبافکنهای راهبردی، ارسال «پیام بازدارندگی به ایران» و «تاکید بر تعهد آمریکا به حفظ ثبات در خاورمیانه» است.
این دو بمبافکن غولپیکر از نوع بی۵۲اچ استراتوفورترس روز چهارشنبه از پایگاه نیروی هوایی ایالت لوئیزیانای آمریکا راهی این ماموریت شده بودند.
ماموریت بمبافکنها در مجموع ۳۶ ساعت طول کشید. پرواز آنها در نزدیکی آسمان ایران ظاهرا دو ساعت طول کشیده است.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
اما نظر به اینکه پرواز آنها، دومین حضور این بمبافکنها در آسمان منطقه در کمتر از یک ماه بود، امری غیرمعمول تلقی شده است.
رسانههای آمریکایی سه هفته پیش مدعی شدند که نشستی در کاخ سفید برگزار شده و دونالد ترامپ در آن، خواهان بررسی احتمال حمله نظامی به ایران شد. بهدنبال این نشست، دو بمبافکن بی۵۲ پرواز دیگری بر فراز خاورمیانه انجام دادند.
به گزارش آسوشیتدپرس، ماموریت جدید این بمبافکنها نشانه وجود نگرانی جدی در آمریکا از احتمال اقدامات نظامی ایران در پی ترور محسن فخریزاده، دانشمند ارشد هستهای و صنایع دفاعی ایران، و در آستانه نخستین سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، است.
ژنرال فرانک مکنزی، فرمانده سنتکام (ستاد مرکزی ارتش آمریکا) گفت که توان پروازی این بمبافکنهای استراتژیک و همراهی سریع آنها با جنگندههای متحدان منطقهای، گواهی بر مناسبات نزدیک و تعهد آمریکا به امنیت و ثبات خاورمیانه است.
بر اساس این گزارش، آمریکا برای پرواز این دو هواپیمای غولآسا که قادر به حمل بمبهای فوق سنگین معروف به سنگرشکن و نیز سلاح هستهای هستند، با شرکای منطقهای خود هماهنگ کرده بود.
دو بمبافکن از فراز شبهجزیره عربستان به بخش جنوبی خلیج فارس رسیده و سپس در «فاصلهای امن» از خط ساحلی ایران، در نزدیکی پایگاه آمریکایی در قطر دیده شدند.
جنگندههای عربستان، بحرین و قطر هنگام عبور بمبافکنها از آسمان منطقه، آنها را همراهی کردند.
چند روز پیش نیز اعلام شد که ناو هواپیمابر نیمیتس همراه با سه ناو جنگی دیگر در منطقه باقی میمانند و برخلاف جدول از قبل اعلام شده، تا موعد نامعلوم، به پایگاه خود در آمریکا باز نخواهند گشت.
جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده که اسرائیل آمر و برنامهریز ترور محسن فخریزاده بوده، همانگونه که کشتن سایر دانشمندان هستهای خود در یک دهه اخیر را به اسرائیل نسبت داده است. اسرائیل در این زمینه سکوت کرده است.
اما مقامات آمریکا گفتهاند نزدیک بودن اولین سالروز کشتن قاسم سلیمانی، دلیل دیگری بر نگرانی واشینگتن از تحرکات احتمالی انتقامی ایران است. این مقامات احتمال وقوع یک حمله را رد نکردهاند.
قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، معاون نیروی حشدالشعبی عراق، در نخستین ساعات روز ۱۳ دی پارسال و دقایقی بعد از ورود فرمانده نیروی قدس سپاه به بغداد، در جاده فرودگاه بغداد کشته شدند. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، او را «ابر تروریست» خوانده و بارها به فرمان صادره برای کشتن او افتخار کرده است.
شبهنظامیان زیر فرمان ابومهدی المهندس، که متحد ایران محسوب میشوند، در یکسال گذشته بارها با حملات راکتی، منافع و تاسیسات آمریکا در عراق را با تهدید روبرو کردهاند.
اما به گزارش آسوشیتدپرس، آمریکا نگران است که حشدالشعبی به مناسبت سالروز کشته شدن فرمانده عراقی و حامی ایرانی آنها، حملهای در ابعاد بزرگ و مهلک را عملی کند.
اقدامات نظامی جدید آمریکا در خاورمیانه ۴۰ روز مانده به پایان دولت دونالد ترامپ و در حالی صورت گرفته که آقای ترامپ بر خروج هزاران تن از نیروهای آمریکایی از عراق و افغانستان تاکید کرده است.
پنتاگون به تازگی اعلام کرده که شمار نظامیان آمریکا در افغانستان از ۴۵۰۰ تن به ۲۵۰۰ تن کاهش خواهد یافت و از سه هزار نظامی آمریکایی در عراق نیز در این مرحله، ۵۰۰ تن راهی خانه خواهند شد.
جمهوری اسلامی ایران هنوز به پرواز امروز بمبافکنهای آمریکایی در نزدیکی خط ساحل خلیج فارس، واکنش نشان نداده است.
اسرائیل نیز که از سوی ایران، مظنون ترور اخیر دانشمند هستهای و انفجار سایت نطنز است، در خصوص این اقدام آمریکا سکوت کرده است.
در گزارشهای خبرگزاری آسوشیتدپرس و نیویورک تایمز به هماهنگی احتمالی آمریکا و اسرائیل، پیش از اعزام بمبافکنهای بی۵۲ به آسمان منطقه، اشارهای نشده است.