کیهان لندن - روزنامه «والاستریت ژورنال» دوشنبه ۱۹ ژوئیه (۲۸ تیرماه) گزارش داد آمریکا در حال بررسی تحریمهای شدیدتر علیه رژیم ایران در بخش فروش نفت به چین است تا در صورت شکست مذاکرات وین به عنوان اهرم فشار علیه جمهوری اسلامی استفاده شود.
هرچند با قدرت گرفتن جو بایدن در کاخ سفید آمریکا وی همراه با شرکای اروپایی خود برای احیای برجام در ازای کاهش تحریمها تلاش میکند اما به گفته مقامات آمریکایی و افراد ناظر بر این قضیه، آمریکا در نظر دارد تحریمهای سختتری علیه فروش نفت توسط جمهوری اسلامی به چین اعمال کند تا زمامداران ایران مجبور شوند برای توافق اتمی تصمیم بگیرند و همچنین هزینه شکست مذاکراتی را که در حال حاضر معلق شده برای جمهوری اسلامی بالا ببرد.
آمریکا در دوران دونالد ترامپ با «کارزار فشار حداکثری» تحریمهای سختی را علیه بخش نفت، بانک و بیمه و صنایع سنگین جمهوری اسلامی اعمال کرد اما با آمدن جو بایدن بر اساس گزارشهای رسمی و غیررسمی اندکی بر صادرات نفتی ایران و میعانات از طریق کشورهایی مثل عمان، امارات، عراق، مالزی به چین و همچنین مستقیم به ونزوئلا و سوریه برای جمهوری اسلامی افزوده شد و حتا صحبت از این بود که صادرات نفت ایران از ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه در روز به بالای ۵۰۰ هزار بشکه رسیده است. حتا برخی آمارها حاکیست در بعضی روزها فروش نفت ایران به یک و نیم میلیون بشکه در روز نیز رسید.
اکنون واشنگتن تهدید کرده در صورت شکست مذاکرات گامهای جدیدی برخواهد داشت. این تصمیمات احتمالاً میتواند شامل توقیف نفتکشهایی باشد که در آبهای آزاد به ونزوئلا و سوریه نفت منتقل میکنند.
شواهد نشان میدهد رژیم ایران در دور زدن تحریمها به صورت فزایندهای حرفهای شده و از «رمزارزها» و «پولهای چمدانی» و «تهاتر» یا مبادله کالا برای دور زدن تحریمهای بانکی استفاده میکند. محمولههای نفتی با کشتیهای موسوم به «شبح» با سینگالهای خاموش به مقصد منتقل میشوند. کشتیهایی که ردیابی آنها با توجه به خاموش بودن موقعیتیاب آنها کار آسانی نیست.
حالا نیز معلوم نیست دولت بایدن و متحدان آمریکا چه تصمیمی برای اعمال فشار بیشتر بر رژیم ایران دارند اما چندی پیش از اعلام قصد آمریکا برای تحریمهای جدید، رسانههای حکومتی ایران نوشتند «تا چند روز آینده بارگیری و صادرات نفت ایران از پایانه جاسک در آبهای دریای عمان آغاز میشود که میتواند با توجه به نزدیکی این پایانه به مبادی مصرف، قدرت چانهزنی ایران در بازارهای جهانی را افزایش دهد.»
در گزارش خبرگزاری ایرنا آمده «ایران تا پیش از این تمام پایانههای نفتی خود (خارک، عسلویه و لاوان) را در خلیج فارس احداث کرده بود و این موضوع میتوانست در شرایط غیرمتعارف مانند آنچه در جنگ تحمیلی علیه ایران رخ داد، صادرات نفت را با مشکلات جدی روبرو کند.»
منظور از «شرایط نامتعارف» هدف قرار گرفتن سکوها و پایانههای انتقال نفت ایران در جنگ هشت سالهی ایران و عراق است. در طول جنگ ایران و عراق نیروی هوایی ارتش صدام حسین بیش از ۲۰۰ بار به این پایانه حمله کرد تا صادرات نفت ایران را مختل کند. اکنون با بحرانی شدن وضعیت منطقه، جمهوری اسلامی بر اساس تجربههای گذشته بیش از هر زمان دیگر لازم دیده جایگزینی برای پایانه خارک پیدا کند که در خلیج فارس محصور نباشد تا در موقع لزوم نفتکشها بدون عبور از تنگه هرمز نفت را بارگیری کنند.
حسن روحانی اسفند ۱۳۹۹ در یک سخنرانی گفت احداث خط لوله «گوره- جاسک» یک پروژه استراتژیک است که اگر روزی تنگه هرمز در روز مبادا به هر دلیلی بسته شد صادرات نفت متوقف نشود. با اینهمه با توجه به ناکارآمدیهای رژیم در مورد زیرساختهای کشور به نظر نمیرسد با توجه به شرایط داخلی و گسترش نارضایتیهای عمومی، جمهوری اسلامی فرصتی برای چنین تغییرات زیرساختی استراتژیک داشته باشد به ویژه آنکه تمام همّ و غم خود را در سالهای گذشته صرف اهداف نظامی و تقویت شبهنظامیان و گروههای نیابتی و همچنین تبلیغات ایدئولوژیک و فرقهای در منطقه کرده است.
حداقل نان را از ما نگیرید + قیمت جدید انواع نان
آغاز فروپاشی لبنان و خطر شعلهور شدن جنگ منطقهای