رادیو زمانه - خبرگزاری ایسنا با انتشار گزارشی نوشت که قهر علی لاریجانی از مسئولیت تدوین برنامه راهبردی با چین جدید نیست و به زمان انتخابات باز میگردد.
در این گزارش به نقل از اطرافیان لاریجانی نوشته شده است «مجری توافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین» در زمان انتخابات و «به محض انتخاب سیدابراهیم رئیسی» (عضو هیات مرگ) بهعنوان رئیس دولت سیزدهم از کارش کناره گرفته است.
از قول این منبع ذکر شده است که دلیل کنارهگیری لاریجانی، «تمرکز بیشتر در تصمیمگیریها» بوده است.
علی لاریجانی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ که در خردادماه برگزار شد، کاندیدا شده بود. شورای نگهبان صلاحیت او را رد کرد.
علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس شورای اسلامی در آن زمان نماینده علی خامنهای برای تدوین پیمان راهبردی با چین بود. تدوین برنامه راهبردی با چین یکی از سیاستهای علی خامنهای برای مقابله با فشار آمریکا است. او امید دارد با همپیمانی اسراتژیک با چین بتواند حصاری در مقابل سناریوهای احتمالی برای سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایجاد کند. موضوع تدوین این قرارداد خود یکی از جنجالهای ماههای پیش از انتخابات بود. منتقدان معتقدند که پیمان ۲۵ ساله با چین، قراردادی یکطرفه به نفع این کشور است.
لاریجانی در این مناقشه کوشید موضع مستقیمی نداشته باشد و در پشت پرده به کارش ادامه دهد. رد صلاحیت او در انتخابات ریاستجمهوری برای خود او نیز شگفتآور بود و او را از کناره سیاست به متن اخبار آورد.
در ماههای گذشته علی لاریجانی بارها از شورای نگهبان خواسته است تا دلایل رد صلاحیت او را اعلام کنند. در آخرین تحول، شورای نگهبان گفت که دلایل رد صلاحیت به صورت شخصی به لاریجانی گفته شده است. در مقابل لاریجانی گفت که نامه محرمانهای دریافت کرده و شورای نگهبان با برداشتن طبقهبندی محرمانه از نامه باید به او امکان انتشار علنی آن را بدهد.
در سه سال گذشته حذف برادران لاریجانی از قدرت سرعت گرفته است. علی لاریجانی اکنون به صورت رسمی مشاور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی است اما مشخص نیست که آیا او از این سمت هم استعفا داده یا نه.
صادق آملی لاریجانی، رئیس سابق قوه قضائیه نیز گرچه هماکنون رئیس مجمع تشخیص نصلحت نظام است ولی در سه سال گذشته رسانههای وابسته به سپاه و نزدیک به بیت علی خامنهای او را به عنوان یکی از مقصرین بروز فساد گسترده در قوه قضائیه و دیگر ارکان جمهوری اسلامی معرفی کردهاند.
او چندین ماه پیش از پایان حکم ریاست بر قوه قْائیه از کار کنار گذاشته شد و سکان این قوه به ابراهیم رئیسی، عضو هیات مرگ سپرده شد. در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نیز همه رقبای رئیسی با چرخش قلم شورای نگهبان کنار گذاشته شدند تا او بیدردسر به ریاستجمهوری برسد. از ابراهیم رئیسی به عنوان یکی از گزینههای رهبری آینده نام برده میشود. عنوانی که تا پیش از حذف صادق آملی لاریجانی به او نیز نسبت داده میشد.