3 دی ماه 1400 در شبکه فارس به اتفاق تیتری تحت عنوان وقتی "سانتریفیوژها چرخ کشاورزی را میچرخانند" را دیدم که توجه ام را جلب کرد. با نگاه کردن به فیلم ساخته شده باورم نمی شد که دستگاه تبلیغاتی حاکمان چنین دروغ بزرگی بتواند برای توجیه سیاست هسته ای خود بسازد. خلاصه فیلم ـ برای دیدن آن می توانید به لینک زیر مراجعه کنید ـ این است که با استفاده از تکنولوژی هسته ای می توان بسیاری از میوه ها مانند انار و یا محصولاتی چون سیب زمینی و سیر و پیاز را از شر آفت نجات داد و باعث شد که هزینه تولید پایین آید. فیلم بیشتر در باره بهینه کردن محصول انار است و اینکه در رقابت بین المللی، خصوصا در مورد بازار رقابتی انار که ایران یکی از تولید کنندگان آن است بتواند نقش موفقی بازی کند. نام این بخش از فیلم را هم کشاورزی هسته ای گذاشته اند! در آخر فیلم هم با نشان دادن یک راکتور هسته ای مجری می گوید که "با توسعه کشاورزی هسته ای وارد بازی برد برد شده ایم". اما واقعیت چیست؟
1 ـ این درست است که آفت میوه ها و دیگر محصولات کشاورزی را در برخی از موارد می توان با پرتو دهی از بین برد. در پرتو دهی محصولات را در مقابل اشعه ایکس یا گاما قرار می دهند و با دادن دوز معینی آفت محصول از بین می رود، بدون اینکه مزه و شکل و طعم محصول تغییر جدی بکند. یا اینکار غیر مستقیم صورت می گیرد. مثلا در باره انار در مرحله نخست با استفاده از پرتوِ يون ساز (گاما) كرم گلوگاه به عنوان مهم ترين آفت انار عقيم مي شود و شپرّه اي كه از پروانه كرم گلوگاه انار به وجود مي آيد، توانايي باروري ندارد . پروانه هاي نر را جمع آوري كرده و به ميزان زياد پرورش مي دهند و در آزمايشگاه نسبت به عقيم سازي آنها اقدام و سپس در سطح باغ رها مي كنند. بدین قسم در جفت گيري اختلال ايجاد شده و ميزان آفت تا سطح قابل قبولي پايين مي آيد. در اروپا از سالهای 1970 در اینباره تحقیقات صورت می گرفت و زمانی که دانشجوی دکترا بودم، در چندین سمینار در باره این موضوع شرکت کردم. در آنزمان بیشتر در باره پرتو دهی محصولات خشک مانند ادویه جات تحقیق میشد و اکنون در 7 کشور اروپایی اجازه پرتو دهی برخی از محصولات کشاورزی و یا دریایی را داده اند.
2 ـ اما تکنولوژی پرتو دهی کوچکترین ربطی به سانتریفوژ ها ندارد. کوچکترین ربطی به اورانیوم ندارد. حتی کوچکترین ربطی به راکتور اتمی ندارد. با این تیتر و فیلمی که درست کرده اند رژیم قصد دارد اینطور وانمود کند که انگار تکنولوژی پرتو دهی ربطی به غنی سازی اورانیوم دارد و اینکار از دستاوردهای سیاست هسته ای است. آنها واقعا کوچکترین احترام و شعوری برای مردم قائل نیستند و نمی دانند که بالاخره عده ای هر چند محدود، ممکن است از این تکنولوژی اطلاع داشته باشند.
3 ـ در اصل، پرتو دهی، همانند رادیو تراپی است برای درمان سرطان. بجای اینکه تومور سرطانی را پرتو دهند محصول کشاورزی را که آفت دارد پرتو می دهند. برای اینکار یا باید از مواد رادیو اکتیو مانند کبالت 60 و یا سزیم137 استفاده کرد و یا باید یک شتاب دهنده الکترون داشت. بسیاری از کشورها از این تکنولوژی ها استفاده می کنند و امری است که بیش از 50 سال قدمت دارد.
این فیلم نمونه دیگری است که بخوبی نشان می دهد چگونه رژیم ستمگر حاکم، بدنبال هر نوع ترفندی است که سیاست هسته ای ویرانگر خود را توجیه کند. از آنجا که افکار عمومی اطلاعات لازم را در اینباره ندارند کسانی که در اینباره و موارد دیگر اطلاعات لازم را دارند باید بدانند مقابله با اینگونه دروغها اهمیت زیادی دارد تا هر چه بیشتر مشت رژیم باز شود.
باستیل، رضا فرمند
ممنوعیتهای ابلهانه یا منافع پنهان، مجید محمدی