احمد رأفت - کیهان لندن
دیشب نیمی از عراق به خواب نرفت. در تمام طول شب تظاهرات و درگیریها در بغداد و برخی از شهرهای جنوب عراق ادامه یافت. هواداران مقتدی صدر، روحانی شیعه که دوشنبه ۲۹ اوت در بیانیهای اعلام کرد از سیاست کنارهگیری میکند، هنوز کنترل منطقه سبز بغداد را در دست دارند و عملا بصره را نیز به اشغال خود درآوردهاند.
رشید عرفان روزنامهنگار در بغداد صبح روز سهشنبه به کیهان لندن گفت «دامنه شورش هواداران مقتدی به شهرهای دیگری در جنوب چون میسان، دیغار، العماره، بابل، سماوه و دیوانیه نیز کشیده شده است. در این شهرها نیز ساختمانهای دولتی در اشغال معترضین هستند. معترضینی که دفاتر برخی از گروههای وابسته به جمهوری اسلامی و نیروی قدس سپاه پاسداران چون «عصائب اهل حق» و گروه «بدر» را نیز به آتش کشیدند.»
رهبری «عصائب اهل حق» با قیس الخزعلی و گروه «بدر» با هادی العامری است که هر دو از وابستگان به جمهوری اسلامی هستند.
در تظاهرات این روزها تصاویر زیادی از قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس و ابومهدی المهندس فرمانده سابق حشدالشعبی که هر دو در حمله پهپادی آمریکا در تاریخ سوم ژانویه ۲۰۲۰ در حومه فرودگاه بغداد کشته شدند نیز به آتش کشیده شد. البته کم و بیش در کلیه اعتراضهای سال های اخیر در عراق تصاویر قاسم سلیمانی، حتا قبل از کشته شدنش نیز پایین کشیده شده و آتش زده میشد.
موج جدید تظاهرات که خیلی زود به خشونت نیز کشیده شد، صبح روز دوشنبه، بلافاصله پس از اعلام کنارهگیری مقتدی صدر از سیاست در منطقه سبز بغداد که عمده ساختمانهای دولتی، سفارتخانههای خارجی و منازل رهبران سیاسی در آنجاست، با ورود هواداران این روحانی شیعه به ساختمان ریاست جمهوری و نخست وزیری آغاز شد.
رشید عرفان میگوید «خشونتها وقتی شروع شد که شبهنظامیان حشد الشعبی تلاش کردند به منطقه سبز برای درگیری با هواداران مقتی صدر وارد شوند و با نیروهای امنیتی مواجه شدند که از ورود آنها جلوگیری میکرد.»
از آغاز درگیریهای دیروز که صبح امروز سهشنبه ۳۰ اوت نیز با پرتاب چند راکت به منطقه سبز ادامه یافته تا زمان تهیه این گزارش دستکم ۲۵ تن کشته و بیش از ۸۰۰ نفر زخمی شدهاند. شماری از نیروهای امنیتی و انتظامی نیز در این درگیریها با تیراندازی شبهنظامیان حشدالشعی کشته و زخمی شدند.
حمله شبهنظامیان وابسته به ایران به میدان گازی بزرگ عراق
ایندیپندنت فارسی - پیمانکاران آمریکایی این میدان گازی را ترک کردهاند و برنامه صادرات گاز به اروپا متوقف شد
مجموعه حملههای موشکی به یک میدان گازی بزرگ در شمال عراق علاوه بر اینکه موجب خروج پیمانکاران آمریکایی از این میدان گازی شد، امیدهای اقلیم کردستان را نیز برای افزایش درآمد از محل فروش گاز به یأس تبدیل کرد. اقلیم کردستان امیدوار بود با صادرات اندک گاز خود به عنوان جایگزین کوچکی از گاز روسیه درآمدهای خود را افزایش دهد.
پروژه میدان گازی «خورمور» که از سوی کنسرسیوم گازی پرل، اداره میشود و سهامدار اصلی آن شرکت انرژی «دانا گاز» امارات متحده عربی است در پایان ماه ژوئن پس از سومین حمله راکتی به حالت تعلیق درآمد.
منابع خبری کردی به رویترز گفتند که کارگران آمریکایی شرکت تگزاس ماه گذشته برای از سرگیری کار بازگشتند اما اصابت دو راکت دیگر در ۲۵ ماه ژوئیه موجب شد آنان بدون برنامهریزی قبلی بار دیگر محل کار خود را ترک کنند.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
خورمور یکی از بزرگترین میدانهای گازی در عراق است که هدف تولید دو برابری گاز را در منطقهای دنبال میکند که به شدت به گاز بیشتر برای تولید برق نیاز دارد. توسعه این میدان گازی میتواند قطعیهای روزانه برق در منطقه را پایان دهد.
منابع خبری میگویند در حملههای راکتی به کسی آسیب نرسید اما توسعه میدان گازی که ساخت خط لولهای جدید به ترکیه ازجمله آن بود تا زمان برقراری امنیت کامل در منطقه به حالت تعلیق درآمد.
هدف این پروژه که بخشی از بودجه آن از طریق قرارداد مالی ۲۵۰ میلیون دلاری با شرکتی وابسته به ایالاتمتحده تامین میشود، صادرات گاز به ترکیه و اروپا پس از برآورده شدن نیازهای داخلی است.
تاکنون سه پیمانکار پروژه میدان گازی خورمور فعالیتهای خود را تعلیق کردهاند. سال گذشته دولت اقلیم کردستان قراردادی را با یک شرکت داخلی امضا کرد که بهموجب آن خط لولهای از اربیل به مرز ترکیه کشیده میشد.
اکنون با توجه به تعلیق پروژه ممکن است دولت اقلیم کردستان مجبور شود، جریمه قابلتوجهی به شرکت طرف قرارداد پرداخت کند آن هم در شرایطی که اوضاع مالی مساعدی ندارد.
همچنین یک منبع دولتی گفت اگر زیرساختها تا ماه مه سال ۲۰۲۳ آماده نباشد، دولت کردستان باید ماهانه ۴۰ میلیون دلار به دانا گاز پرداخت کند.
دانا گاز حق بهرهبرداری از دو میدان گازی بزرگ عراق را دارد که درمجموع روزانه حدود ۴۵۰ میلیون فوت مکعب گاز تولید میکنند. این کشور قصد دارد در چند سال آینده تولید خود را به یک میلیارد فوت مکعب در روز برساند که برای تامین نیازهای داخلی کافی است و مقدار قابلتوجهی نیز برای صادرات باقی میماند.
صادرات گاز از اقلیم کردستان میتواند جایگاه ایران را به عنوان تامینکننده اصلی گاز ترکیه و عراق در زمانی که اقتصاد این کشور هنوز درگیر تحریمهای بینالمللی است، تهدید کند.
مقامهای اقلیم کردستان گفتند در ماه مارس، سپاه پاسداران در حملهای ۱۲ موشک بالستیک به سمت اربیل شلیک کرد و به نظر میرسد که هدف آن برهم ریختن برنامه کردستان برای تامین گاز ترکیه و اروپا بود.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت پنج حمله به میدان گازی خورمور را بر عهده نگرفتهاند اما ناظران میگویند این حملهها را شبهنظامیان موردحمایت ایران انجام دادهاند.