دلایل اعتراضات به روایت حامیان حکومت
احسان مهرابی - ایران وایر
نسبت دادن اعتراضات به تحریک کشورهای غربی و گروههای مخالف، یک روش معمول در همه اتفاقات بوده. اما در اعتراضات اخیر، حامیان حکومت موضوعات دیگری چون «هیجانات جنسی»، «گیمها» و «آموزش مجازی به دلیل کرونا» را اضافه کردهاند، که پرسر و صداترین آنها، سخنان «رائفیپور» بوده است.
به جز او، گروه دیگری از چهرههای اصولگرا، این اعتراضات را به هیجانات جنسی، بازیهای رایانهای و آموزش مجازی به دلیل کرونا نسبت دادهاند.
***
رائفیپور چه گفته است؟
«علیاکبر رائفیپور» در یک برنامه تلویزیونی، حضور جوانان در اعتراضات را شبیه بازیهای کامپیوتری، خانه نشین شدن جوانان به دلیل کرونا، تماشای فیلمهای سکسی در اینترنت و تخلیه هیجان دانسته است.
او در یک برنامه تلویزیونی گفته است: «نوجوان دو سال در دوره کرونا در خانه نشسته و نتوانسته تکان بخورد. بعد در اینترنت در معرض محرکهای جنسی قرار گرفته است. حال در کف خیابان چه اتفاقی افتاده است؟ مساله تخلیه هیجانات، در کنار مساله زن. دقیقا این دو موضوع به یکدیگر رسیدهاند.»
رائفیپور همچنین گفته است: «نسلی که در جنگ (ایران و عراق) بوده آرپیجی زده و هیجاناتش تخلیه شده است. جوانان ما اکنون باید خود را کجا تخلیه کنند؟ برای همین، ما شاهد چهارشنبه سوریهای عجیب و غریب هستیم.»
او اقتصاد سرمایهداری را نیز یکی از دلایل تاثیرگذار بر جوانان دانسته و گفته: «وقتی اقتصاد و همه چیز کشور غربی است، چرا پوشش نباشد؟»
«روح الله حریزاوی»، قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی، گفته بود که «دشمنان در فتنه اخیر، دنبال انقلاب جنسیتی بودند.» او در عین حال گفته بود که «زن، زندگی و آزادی، سه شعار اصلی اسلام است.»
پیش از سخنان جنجالی رائفیپور، وحید یامینپور نیز گفته بود: «میگویند روسری را آزاد کن، اما او به برداشتن روسری اکتفا نمیکند. الان روسری را زده روی چوب و روی بلندی ایستاده، فردا شورتش را روی چوب میزند.»
«بیهویتی و بیهنجاری» جوانان و نوجوانان، دلیل اعتراضات
برخی از دیگر چهرههای اصولگرا نیز، «بیهویتی و بیهنجاری» را دلیل اصلی حضور جوانان و نوجوانان در اعتراضات دانستهاند.
«محمدصادق کوشکی»، از چهرههای اصولگرا، هسته مرکزی اعتراضات را جوانان «بیهویت و بیهنجار» خوانده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
او گفته است: «بعضی از این نوجوانان و جوانان که دچار آسیب جدی و دچار بیهویتی و بیهنجاری شدند، در آشوبهای اخیر به عنوان هسته مرکزی حضور داشتند. به همین دلیل نیز شعارهای آنها با مطالبه آحاد مردم همگام نبود و صرفا در حد استخر و پارتی مختلط و بیحجابی بود.»
همه تحلیلگران اصولگرا، فضای مجازی را یکی از دلایل اصلی اعتراضات ذکر کردهاند.
«حمید رسایی»، نماینده سابق مجلس، در شبکه افق گفته که این اعتراضات «در فضای مجازی زیست میکند» و مانند «فاضلابی است که سرریز کرده است.»
روزنامه «جوان»، وابسته به سپاهپاسداران نیز، آموزش مجازی به دلیل کرونا را از جمله دلایل اعتراضات ذکر کرده است.
این روزنامه نوشت : تعدادی از این دانشآموزان و دانشجویان در این مدت در شبکههای مجازی وارد کسبوکار شدند و به دلیل شناخته شدن صفحه آنان، تبلیغات زیادی را در صفحه خود به نمایش گذاشتند، لذا از لحاظ مالی به استقلال رسیدند، تا جایی که مشکلات اقتصادی افراد خانواده خود را نیز برطرف و از این زاویه در تصمیمگیریهای شخصی بیشتر اتوریته (اقتدار) پیدا کردند و بیش از پیش به سمت خودمختاری رفتند.
«محسن مهدیان»، مدیر عامل موسسه همشهری، با ارائه راهکارهایی برای سرکوب بیشتر معترضان در خیزش سراسری مردم ایران گفت: «اینترنت را طوری ببندید که با فیلترشکن هم باز نشود.»
«هیجانات نوجوانی و گیمرها»
بسیاری از تحلیلگران و رسانههای اصولگرا اعلام کردهاند، جوانان و نوجوانان از پای ایکسباکس و شبکههای اجتماعی بلند شدند و پای به خیابان برای اعتراض گذاشتند. در این میان برخی از گیمها نیز فیلتر شدند.
برخی سایتهای اصولگرا نیز، این اعتراضات را «اغتشاش تیکتاکی و گیمرها» خواندهاند. این موضوع در حالی مطرح شده که خبرگزاری «تسنیم» پیش از این، در کاریکاتوری گیمرها را به یک «انگل» تشبیه کرده و او را به مانند یک موجود تنبل نشان داده که نشسته و تنها نگران فیلتر شدن یا نشدن بازیهایش است.
از جمله «ابوالفضل احمدی»، دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر چهارمحال و بختیاری، گفته بود: «برخی بازیهای هیجانی رایانهای، برای به میدان آوردن نوجوانان در چنین روزی برنامهریزی شده بود.»
«فاحشه» خواندن معترضان
به جز مطرح کردن هیجانات جنسی درباره دلایل اعتراضات، رسانههای حکومتی معترضان را با عبارتهایی همچون «فاحشه» خطاب کردند.
از جمله روزنامه دولتی «ایران»، زنان و دختران حاضر در تجمعات اعتراضی را با «پری بلنده، یکی از کارگران مشهور جنسی» در کودتای ۲۸ مرداد علیه مصدق مقایسه کرده بود.
این روزنامه نوشته بود: «در کودتای ۲۸ مرداد، بدکارهای به نام پری بلنده میدانداری میکرد و پیوند فحشا و اوباش، به دنبال زمین زدن دولت مردمی بود. امروز هم برخی میدانداری و نعرهکشی میکنند و جبهه کفر همه توان رسانهای خود را بسیج کرده است، ولی نهایت همه این تلاشها چند آتشبازی کوچک بوده، که خللی در اراده ملت بزرگ ایران در افقگشایی تاریخی و مسیری که انتخاب کرده است، ایجاد نمیکند.»
همچنین «نوذر نوذری»، فرمانده یگان ویژه کرمان، گفت که «سرکوب عوامل فحشا و بیبند و باری در روزهای اخیر، نمونه بارزی از مقابله با تهاجم فرهنگی بود.»
پلیس خوب و پلیس بد
آش سخنان رائفیپور به حدی شور درآمد، که سایت «نورنیوز»، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی نیز به آن اعتراض کرده است.
حساب توییتری این سایت نوشت: گرچه صداوسیما با برنامه «شیوه» شکل و محتوای امیدوار کنندهای را در برنامههای گفتگو محور در معرض نگاه مخاطبان قرار داد، اما رپرتاژ دیشب «ثریا»، برای فردی که با اظهارات غیرکارشناسی و بعضا کذب شعور مخاطب را به سخره گرفت، نشان داد که تشخیص منافع ملی در رسانه ملی، همچنان یک آرزوست.
همچنین «مهدی فضائلی»، عضو دفتر نشر آثار رهبر جمهوری اسلامی، نوشت :«موضع غیراخلاقی حسن عباسی علیه ورزشکاران و سخنان نامعقول هاشمی گلپایگانی درباره برخورد با بدحجابی، بهویژه در این شرایط، خساراتبار است و حضرت آقا نیز در گذشته چنین مواضع و نظراتی را نفی کردهاند.»
حساب توییتر منسوب به حسن عباسی نوشته بود:«زنان سلبریتی، با شورش علیه انقلاب اسلامی که انقلاب حیا و عفت بود، میکوشند تا انقلاب فواحش را پیریزی کنند. زهی خیال باطل!»
او همچنین گفته بود که «کلمه سلبریتی اساسش در مشهوریت و زندگی لاکچری است، و بر این اساس، سلبریتی خوب نداریم.»
«محمدصالح هاشمیگلپایگانی»، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، گفته بود: «چند میلیون راننده تاکسی اینترنتی اگر بدانند که با سوار کردن فرد بیحجاب جریمه میشوند، بالای ۵۰ درصد مشکل کشف حجاب در خودروها حل میشود.»
او همچنین به مصوبه مجلس برای استخدام ۲۵ هزار معلم اعتراض کرده و گفته بود: «احتمال اینکه معلمانی بیاعتقاد به دین وارد مدارس شوند بالاست، بعد انتظار داریم که خروجی مدارس، دختران باحجاب باشد.»
اعتراض سایت نورنیوز و مهدی فضائلی اما هنوز جدی گرفته نشده و به حساب ایفای نقش پلیس خوب و بد گذاشته شده است.