یورونیوز - یک مقام ارشد اوکراین در نامهای به کنگره آمریکا که «ایبیسی نیوز» میگوید نسخهای از آن را دریافت کرده خواستار کمک نظامی ایالات متحده به کشورش برای مقابله با پهپادهای تهاجمی ساخت ایران شده است.
در این نامه آنگونه که شبکه خبری «ایبیسی» مدعی میشود از اعضای کنگره خواسته شده است که به درخواستهای اوکراین برای دریافت سامانههای پیشرفته بیشتر پدافند هوایی با هدف مقابله با پهپادهای تهاجمی که «ایران به منظور تقویت تلاشهای جنگی و قوای روسیه» در اختیار این کشور گذاشته، ترتیب اثر داده شود.
در ویدئوی «ایبیسی» گزارشگر با اشاره به پهپادهایی که به تصویر کشیده شده است میگوید که این پهپادها توسط اوکراینیها شکار شده است.
Iranian drone used by Russia:
-- Borzou Daragahi 🖊🗒 (@borzou) November 8, 2022
* Made in February 2022
* 76 of parts sourced to US, from 14 American companies
Via @ABC pic.twitter.com/PJElBKxm6l
گزارشگر ایبیسی همچنین با اشاره به پهپاد مهاجر در ویدئوی دیگری میگوید که تاریخ ساخت آن بر پهپاد مهاجر فوریه ۲۰۲۲ حک شده است. روسیه در همین ماه (۲۴ فوریه) تهاجم نظامی خود علیه اوکراین را آغاز کرد. گزارشگر در قسمت دیگری از ویدئو میگوید که رد ۷۶ دستگاه و بخشهای بکار رفته در این پهپادها به آمریکا و ۱۴ شرکت آمریکایی میرسد.
به گزارش آژانسهای خبری به نقل از کییف، روسیه طی هفتههای اخیر با استفاده از پهپادهای ساخت ایران ضمن انجام حملات مرگبار به اماکن غیرنظامی، زیرساختهای حیاتی اوکراین به ویژه در زمینه انرژی را هدف قرار داده و سبب قطع برق میلیون ها منزل مسکونی در این کشور شده است.
رئیس پارلمان اوکراین در این نامه از ایالات متحده میخواهد که سامانههای پدافندی «سی-رام» را که از قابلیت جابجایی بسیار بالایی برخودارند در اختیار کشورش قرار دهد تا با استفاده از آنها امکان محافظت از «اهداف مهم به ویژه زیرساختها و نیروگاههای حیاتی کشور» فراهم شود.
سامانههای پدافندی سی-رام (C-RAM) مجهز به یک سیستم راداری قوی و یک توپخانه قوی و غولپیکر هستند که این سامانه را از قابلیت ردیابی تهدیدها و سرعت بالای شلیک برخودار میکند.
به گفته کارشناسان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، موثرترین سیستمهای پدافندی آندسته هستند که ۴ هزار و پانصد گلوله در دقیقه شلیک میکنند.
یک سیاستمدار ارشد اوکراینی نیز پیشتر به «ایبیسی نیوز» گفته بود که کییف رسما از دولت جو بایدن درخواست کرده که سامانههای پدافندی سی-رام را در اختیار این کشور قرار دهد.
از سوی دیگر، سرهنگ گارون گارن، سخنگوی پنتاگون نیز در گفتگو با شبکه خبری «ایبیسی» گفته است که حمایت و پشتبانیهای نظامی آمریکا از اوکراین بر «تجهیزات متناسب و مرتبط با شرایط فعلی جنگ متمرکز است.»
وی افزود: «ما شبانه روز در تلاش هستیم تا درخواستهای کمک امنیتی اولویتدار اوکراین را برآورده کنیم و سلاحهایی را از ذخایر آمریکا در صورت موجود بودن تحویل دهیم.»
مقامات اوکراینی میگویند که در نبود تجهیزات پیشرفته مورد نیاز در حال حاضر از روشهای گوناگون برای سرنگونی و ساقط کردن پهپادهای ایرانی استفاده میکنند.
یک منبع آگاه در اوکراین در همین راستا به «ایبیسی نیوز» گفت که به عنوان مثال کشورش از جتهای جنگنده برای ردیابی و ساقط کردن پهپادها بهره میبرد.
کاخ سفید ماه گذشته اعلام کرد که مسکو پهپادهای ایرانی را از کریمه، شبه جزیره ای در جنوب سرزمین اصلی اوکراین که سال ۲۰۱۴ به صورت غیرقانونی ضمیمه خاک روسیه شد، به پرواز در میآورد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز در آن زمان مدعی شد که «شمار نسبتاً اندکی» از پرسنل ایرانی برای آموزش نحوه استفاده از پهپادها به نیروهای روسیه در کریمه مستقر شدهاند.
بنا به گزارش «ایبیسی»، در نامه رئیس پارلمان اوکراین از قانونگذاران ارشد ایالات متحده خواسته شده است تا زمینه کمک دولت بایدن برای تامین موشکهای دوربرد به منظورهدف قرار دادن «انواع پهپادهای ایرانی را در اعماق خطوط دشمن در سرزمین های اشغالی» فراهم کنند.
وزیر دفاع اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که کشورش سامانههای دفاع هوایی پیشرفته «ناسامز» را برای مقابله با موشکها و راکتهای روسیه تحویل گرفته است.
ایالات متحده ماه اوت گذشته اعلام کرده بود که وعده تامین شش پرتابگر دیگر ناسامس را به اوکراین داده است، اما تحویل آنها ممکن است مدتی طول بکشد.
یک منبع دولتی اوکراین میگوید که دولت اوکراین با همه شرکای خود از جمله ایالات متحده در خصوص ایجاد یک سیستم دفاع هوایی «جامع و گسترده» در سراسر کشور رایزنی کرده است.
ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا ماه گذشته میلادی پروژه تقویت سامانه پدافندی اوکراین را یک اولویت خوانده بود.
وی در نشست اعضای پیمان ناتو تاکید کرد که سیستم های دفاع هوایی باید توسط تعدادی از کشورها در اختیار اوکراین قرار گیرد.
بر اساس اطلاعاتی که کییف و کشورهای غربی مدعی دستیابی به آن هستند، روسیه دست کم از ماه اوت گذشته به این سو از پهپادهای انتحاری ایرانی برای حمله به زیرساختهای نظامی و غیرنظامی اوکراین استفاده کرده است؛ هرچند که مقامات آمریکایی گفتهاند که پیشتر از ماه ژوئیه نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کرده بودند.
این ادعاها پیش از این بارها از سوی مقامات روسیه و ایران رد و هرگونه مشارکت نظامی میان دو کشور در جنگ جاری در اوکراین تکذیب شده بود.
یوری ایهنات، سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین نیز روز گذشته تاکید کرده بود که کشورش به دنبال دریافت تجهیزات لازم برای مقابله با حملات آتی روسیه با موشکهای ایرانی است.