ایران وایر - بیش از ۴۰۰ نفر از فعالان سیاسی و مدنی ایرانی، با انتشار بیانیهای «ساختار ولایتمداری» را ریشه فساد در ایران معرفی کرده و از طرح سه مرحلهای «میرحسین موسوی» برای عبور از نظام جمهوری اسلامی حمایت کردند.
امضا کنندگان این بیانیه، نظام ولایت فقیه را ریشه بحرانهای سیاسی و اجتماعی ایران معرفی کرده و نوشتهاند: «فساد، بیعدالتی، سرکوب آزادیهای سیاسی و مدنی و ناکارآمدی ناشی از ساختار ولایتمداری است.»
در این بیانیه با تاکید گسترده و عمیق شدن به حق دایره مخالفان جمهوری اسلامی آمده است: «ناتوانی و عجز ساختاری حکومت در قبال بحرانهای تودرتو، اکنون در سایه روشنگری و برملا شدن حقایق و البته تحمل هزینههای سنگین جانی و مالی و حصر و اسارت، دایره مخالفان و معترضان را بحق وسیعتر و عمیقتر از گذشته کرده است.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
امضاکنندگان این بیانیه با اشاره به «قربانی شدن» مهسا امینی و ظهور شعار «زن، زندگی، آزادی» در مطالبات نسل جوان ایران تصریح کردند این اعتراضات «چنان تکانی» به «پیکر نظام سیاسی» کشور وارد کرد که «حکومت با همه قدرت سرکوبش» نتوانسته است «بیداری اجتماعی پدید آمدهی کنونی» را متوقف کند.
هاشم آقاجری، رضا آقاخانی، حمید اسلامیراد، هوشیار انصاریفر، علیرضا بهشتیشیرازی، حبیبالله پیمان و مهدی تاجیک از امضاکنندگان این بیانیه هستند.
آنان نوشتهاند: «با بیداری اجتماعی پدید آمده کنونی و یأس جامعه از اصلاح در چارچوب ساختار موجود، چارهای نیست که سرنوشت ملت به دست خود او رقم خورد. با همین رویکرد است که ما امضاکنندگان، پیام میرحسین موسوی در پس دوازده سال حصر و مقاومت و همنوایی با اعتراضها و مطالبات ملت را پاس مینهیم و بر تحقق برنامه سه مرحلهای وی پافشاریخواهیم کرد.»
موسوی، آخرین نخستوزیر جمهوری اسلامی که پس از اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ در حصر خانگی به سر میبرد، روز شنبه در پیامی اعلام کرد «اجرای بدون تنازل قانون اساسی»، به عنوان شعاری که ۱۳ پیش مطرح کرده بود، دیگر کارساز نیست و خواستار قانون اساسی جدید «برای نجات ایران» شد.
او طرحی سه مرحلهای را بری «گذار دموکراتیک از جمهوری اسلامی» پیشنهاد کرده که شامل این مراحل است:
۱- برگزاری همهپرسی آزاد و سالم در مورد ضرورت تغییر یا تدوین قانون اساسی جدید.
۲- در صورت پاسخ مثبت مردم، تشکیل مجلسی مرکب از نمایندگان واقعی ملت از طریق انتخاباتی ازاد و منصفانه.
۳- همهپرسی در مورد متن مصوب آن مجلس به منظور استقرار نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون.
پیش از این هم هفت نفر از زندانیان سیاسی در ایران با امضای بیانیهای از پیشنهاد میرحسین موسوی برای برگزاری همهپرسی و تدوین قانون اساسی جدید برای «گذار مسالمت آمیز» ایران به یک ساختار سیاسی کاملا دموکراتیک حمایت کرده بودند.
در جریان برگزاری نشست ۸ چهره شناخته شده مخالف جمهوری اسلامی در دانشگاه جرج تاون نیز، شاهزاده رضا پهلوی پیام میرحسین موسوی را نشانه شکاف بیشتر در درون جمهوری اسلامی دانست و از گستردهتر شدن این شکاف استقبال کرد.
***