کیهان لندن - دو روز پس از افشای مواردی از مماشات و امتیازات مقامات وزارت خارجه آمریکا به دولت کمونیست جمهوری خلق چین در مورد توقف اجرای تحریمها یا کاستن از فشار واشنگتن علیه این کشور اعلام شد که وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا به زودی بازنشسته میشود. برخی منابع گزارش دادند شرمن استعفا داده است!
منابع مطلع آمریکایی میگویند امور مربوط به سیاستهای چین در وزارت خارجه آمریکا به شرمن سپرده شده بود. در همین دوران اجرای تحریمهای مرتبط با نقض حقوق بشر و بعضی تحریمهای اقتصادی علیه چین مختل شده است.
به گزارش «نشنال ریویو» (nationalreview) آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، وندی شرمن معاونش در پایان ماه ژوئن بازنشسته خواهد شد. این بیانیه دو روز پس از گزارش جنجالی رویترز منتشر شده که در آن منابع مطلع تأیید کردند شرمن اجرای برخی تحریمهای آمریکا علیه حزب کمونیست چین و شرکتهای چینی را متوقف کرده است.
بلینکن در بیانیهای طولانی که در آن به یادآوری مسئولیتهای مختلف و عملکرد خود در وزارت خارجه در سه دولت آمریکا پرداخته، مینویسد: «از طرف وزارت خارجه، از خدمات وندی [شرمن] تشکر میکنم. برای او و خانوادهاش در فصل بعدی بهترینها را آرزو میکنم.» بلینکن همچنین به او در ایجاد رویکرد دولت در قبال مسائل حوزه اقیانوس هند و اقیانوس آرام اشاره کرد و افزود که «او بر تلاشهای ما جهت تقویت تواناییهای وزارتخانه برای مدیریت روابط ما با جمهوری خلق چین نظارت داشته و همگرایی بیشتری با متحدان و شرکا ایجاد کرده است.»
قضیه «بازنشستگی» یا «استعفا»ی شرمن که در مماشات با ملاها نیز سنگ تمام گذاشت و از عوامل اصلی زد و بندهای پشت پرده دولت باراک اوباما و جمهوری اسلامی برای نهایی شدن توافق اتمی «برجام» در سال ۲۰۱۵ بود ۴۸ ساعت پس از آن رسمی شد که رویترز به نقل از منابع آمریکایی گزارشی در مورد عملکرد وزارت خارجه آمریکا در قبال دولت چین کمونیست منتشر کرد.
توقف تحریمهای چین در مورد نقض حقوق بشر و کنترلهای صادراتی
خبرگزاری رویترز ۱۱ ماه مه (۲۱ اردیبهشت) به نقل از چهار منبع آگاه و با استناد به مکاتبات داخلی وزارت خارجه آمریکا گزارش داد که اجرای بعضی از تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری خلق چین از جمله تحریمهای مرتبط با حقوق بشر، کنترلهای صادرات و سایر اقدامات حساس متوقف شده است.
همچنین فهرستی محرمانه از مراحل مختلف که دولت جو بایدن در رابطه با چین برنامهریزی کرده درز یافته است که باعث نگرانی در بین برخی مقامات آمریکایی شده و شکاف بین گروهی در دولت آمریکا را که خواهان مماشات با چین هستند با آن گروهی که به دنبال اقدامات شدیدتر علیه آن کشورند بیشتر کرده است.
هرچند پس از پرواز بالونهای جاسوسی چین برفراز آمریکا وزارت خارجه این کشور سفر آنتونی بلینکن وزیر خارجه به پکن را به تعویق انداخت اما رویترز یک پیام داخلی وزارت خارجه را بررسی کرده که نشان میدهد مقامات ارشد ایالات متحده تحریمها علیه چین را به تعویق میاندازند.
پس از اقدام تحریککننده چین در مورد بالونهای جاسوسی، برخی مقامات وزرات خارجه بررسی فهرستی از اقدامات و واکنشها را برای پاسخ به این اقدام چین آغاز کردند.
ریک واترز معاون دستیار وزیر خارجه در امور چین و تایوان که بخش سیاستگذاری در مورد پکن را هدایت میکند، در ایمیلی به کارکنان اعلام کرده بود که به دنبال اقداماتی برای واکنش به چین است و اقداماتی را هم دست بررسی دارد.
این منابع به رویترز گفتهاند که بسیاری از اقدامات هنوز اجرا نشده است. آنها گفتند که تصمیم برای به تعویق انداختن قوانین صدور مجوز صادرات برای شرکت چینی سازنده تجهیزات مخابراتی «هواوی» و تحریم مقامات چینی به دلیل سرکوب مسلمانان اویغورها به تعویق افتاده است.
درواقع دولت جو بایدن به دنبال بهانه جهت جلوگیری از وخامت در روابط با دولت کمونیست چین بوده است.
وزارت خارجه گرفتار دام خودساخته شده
کریگ سینگلتون کارشناس مسائل چین در «بنیاد دفاع از دموکراسیها» گفت که «وزارت خارجه در دامی که خودش ساخته گرفتار شده است و از اهرمهای خود برای حداکثر فشار به چین با هدف از سرگیری مذاکرات در بالاترین سطوح صرف نظر کرده است... این تصمیم اگرچه با نیت خوب انجام شده، اما چین را تقویت میکند.»
چهار منبعی که رویترز برای این خبر با آنها صحبت کرده، همگی ابراز نگرانی کردند که وزارت خارجه در معرض خطر شکست تلاشهای خود برای مقابله با جاهطلبی جمهوری خلق چین قرار دارد.
به گزارش رویترز، دیپلماتهای سابق و اعضای کنگره از هر دو حزب استدلال کردهاند که ایالات متحده باید کانالهای ارتباطی خود را با پکن باز نگه دارد تا از سوء تفاهم جلوگیری شود و بحرانها را مدیریت کند. اما این منابع گفتند که سیاست فعلی بسیار نزدیک به استراتژی قبلی آمریکاست که چین را قادر کرد در ازای گفتگوهای سطح بالا که اغلب نتایج ملموس اندکی به همراه داشت از آمریکا امتیاز بگیرد.
منابع مطلع که «به دلیل ترس از پیامدهای حرفهایشان» نخواستند نامشان فاش شود به رویترز گفتهاند بلینکن تا حد زیادی امور مربوط به چین در وزارت خارجه آمریکا را به وندی شرمن معاونش محول کرده است.
دو منبع گفتهاند که شرمن مشتاقانه برای سفر بلینکن به چین برنامهریزی میکرد. همچنین گفته شد دفتر صنعت و امنیت وزارت بازرگانی قوانینی را برای لغو مجوزهای کنترل صادرات مرتبط با «هواوی» آماده کرده است. آنها گفتند که وزارت دفاع و وزارت انرژی آمریکا آماده اجرای تحریمهایی در مورد چین بودند اما شرمن از قوانین سختگیرانهتر حمایت نکرد.
آنها گفتند که چهار واحد در کمیته بازبینی نهایی تحریمها و اقدامات نظارتی که در مورد چنین اقداماتی تصمیم میگیرند به دلیل مخالفت وزارت خارجه در مورد فشار به چین در مورد این موضوع رأی ندادند.
مقامات وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر مشخص در مورد قوانین صدور مجوز خودداری کرده بودند. یکی از مقامات گفت که شرمن با وزارت بازرگانی تماس نگرفته تا اقدام علیه هواوی را به تعویق بیندازد.
وزارت خارجه آمریکا همچنین تحریمها را علیه مقامات چینی، از جمله برخی افراد در دفتر وزارت کار جبهه متحد کمیته مرکزی چین که مسئول سیاستها در سین کیانگ هستند، لغو کرد، جایی که دولت ایالات متحده میگوید پکن در حال ارتکاب نسلکشی علیه مسلمانان اویغور است.
به گفته سه منبع، این تحریمها که برای اولین بار در اکتبر ۲۰۲۲ تهیه و بعد به تعویق افتاد، اجرای آن بار دیگر اواسط ژانویه به تعویق افتاده است. این چهار منبع گفتند که مقاومت در برابر چنین اقداماتی به مقابله با اقدامات چین ضربه زده است.
امثال جان کری و وندی شرمن در معامله اتمی آمریکا با رژیم ایران نیز در ۲۰۱۵ نقش مهمی داشتند. آنها با همکاری لابیگران رژیم موفق شدند میلیاردها دلار به جیب رژیم ملایان سرازیر کنند که بخشی صرف تقویت تروریسم و شبهنظامیان و برنامه اتمی و موشکی و سرکوب اعتراضات مردم در کشور شد و بخشی دیگر به جیب خانوادهها و گروههای مافیایی رژیم رفت.
جانشین فرمانده اطلاعات پلیس خاش کشته شد