بنابر خبری که رسانه های ایران اعلام کردند، شورای نگهبان صلاحیت افرادی مانند علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری، مهرداد بذرپاش و محمود احمدینژاد را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری تایید نکرده و نام آنها بین تایید صلاحیتها نیست.
چه کسانی تایید صلاحیت شدند؟
فهرست تایید صلاحیتشدگان در انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد: مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده، محمدباقر قالیباف.
به جز مسعود پزشکیان و مصطفی پورمحمدی باقی نامزدهای انتخابات سابقه شرکت در انتخاباتهای پیشین ریاست جمهوری را دارند.
چه کسانی رد صلاحیت شدند؟
علی لاریجانی (رئیس سابق مجلس)، اسحاق جهانگیری (معاون اول حسن روحانی) و محمود احمدی نژاد (رئیسجمهور سابق) از جمله داوطلبانی بودند که رد صلاحیت شدند.
شورای نگهبان در انتخابات ۱۴۰۰ نیز صلاحیت آنها را تایید نکرده بود.
محمد شریعتمداری، محمد مهدی اسماعیلی، مهرداد بذرپاش، سید صولت مرتضوی، عباس آخوندی، وحید حقانیان، عبدالناصر همتی، سید شمسالدین حسینی، علی و اکبر نیکزاد و مصطفی کواکبیان هم صلاحیتشان تایید نشده است.
در پایان ثبت نام برای انتخابات ریاستجمهوری ۸۰ نفر داوطلب نامزدی در انتخابات شدهاند اما شماری از آنها پیش از اعلام نظر شورای نگهبان انصراف دادند.
رد صلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات در شورای نگهبان
ایران اینترنشنال - محمود احمدینژاد، علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری، مهرداد بذرپاش، وحید حقانیان و محمدمهدی اسماعیلی از جمله نامزدهای رد صلاحیت شدهاند.
لاریجانی بلافاصله بعد از ثبت نام، کارزار تبلیغاتی خود را با تمرکز در فضای مجازی به راهانداخته بود و تا پیش از اعلام نتایج در حال ارائه وعدههای انتخاباتی عمدتا معیشتی بود.
او در دور پیشین انتخابات هم نتوانست از سد شورای نگهبان عبور کند. به نظر میرسد او که زمانی از معتمدترین افراد در هسته اصلی قدرت بود و مناصبی چون دبیری شورای عالی امنیت ملی و ریاست مجلس را به عهده داشت با این رد صلاحیت، بیش از پیش در حاشیه سیاست قرار خواهد گرفت.
محمود احمدینژاد هم برای دومین بار است که با نظر منفی شورای نگهبان از حضور در انتخابات ریاستجمهوری محروم میشود. او بعد از ثبت نام در انتخابات در جمع گروهی از حامیانش بدون اشاره به رویداد خاصی، وعده بروز تحولات اساسی در ایران در آینده نزدیک را داده بود.
رد صلاحیت وحید حقانیان، عضو پیشین دفتر خامنهای در شرایطی است که پیشتر خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران نوشته بود او گزینه دفتر رهبر نیست.
همچنین رد صلاحیت محمدمهدی اسماعیلی وزیر کنونی ارشاد هم پس از افشای نامه جنجالی حمایت جمعی از اعضای دولت از او صورت گرفت.
در پی افشای این نامه، خبرگزاری دولتی ایرنا از پیگیری قضایی علیه منتشرکنندگان این نامه خبر داد و روزنامه هممیهن با اشاره به امضای آن از سوی وزرای دولت نوشت اصل بیطرفی دولت در انتخابات نقض شده است.
در فرآیند انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری ۸۰ نفر کاندیدا شده بودند.
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان روز یکشنبه ۲۰ خرداد اعلام کرد که پس از اعلام رسمی نام نامزدها از سوی وزارت کشور، تبلیغات انتخابات شروع خواهد شد.
اصلاحطلبان در قالب تشکل «جبهه اصلاحات»، عباس آخوندی، مسعود پزشکیان و اسحاق جهانگیری را به عنوان کاندیداهایی معرفی کرده بودند که در صورت عبور از فیلتر شورای نگهبان از آنها در انتخابات حمایت کنند.
با توجه به حضور پزشکیان به عنوان کاندیدای تاییدصلاحیتشده، انتظار میرود که اصلاحطلبان با حمایت از این کاندیدا در انتخابات مشارکت کنند.
واکنشها
پزشکیان پس از تایید نامزدیاش در انتخابات گفت: «محمدجواد ظریف وزیر خارجه دولت من خواهد بود.»
محمود صادقی، عضو هیات رییسه جبهه اصلاحات اعلام کرد که «جلسه اضطراری هیات رییسه جبهه اصلاحات در خصوص نحوه حمایت از کاندیدای این جبهه در حال برگزاری است.»
محمدرضا عارف، رییس بنیاد «امید ایرانیان»، اعلام کرد که از پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری حمایت میکند.
علیرضا زاکانی در واکنش به تایید صلاحیت خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در انتخابات گذشته افتخار حمایت از "مظهر شعارهای انقلاب" را داشتم و تمام حملات ناجوانمردانه را به جان خریدم.اما در انتخابات ۱۴۰۳ برای تداوم راه رییسی و تکمیل خدمات، تا آخر میمانم و رقابت میکنم.»
علیرضا سلیمی، سخنگوی هیات رییسه مجلس گفت: «مجلس دوازدهم سیلی محکمتری به کشورهای اروپایی و آژانس حکام خواهد کوبید.»
اما یکی از شهروندان با ارسال پیامی صوتی به ایران اینترنشنال گفت: «برای ما که قرار نیست رای بدهیم، فرقی نمیکند چه کسانی تایید صلاحیت شدهاند.»
ایرنا: حال مریم رجوی وخیم است
این جوک نیست!