دویچه وله - "ایران تنها کشوری در دنیاست که وقتی به آن حمله میشود، قیمت دلار در آن سقوط میکند". این جمله پس از حمله اسرائیل به ایران در پنجم آبان در شبکههای اجتماعی دست به دست شد. ظاهرا بازاری که از ۱۰ مهر و حمله ایران به خاک اسرائیل هرروز در تب و تاب واکنش اسرائیل به این حمله بود، با حملات نسبتا محدود اسرائیل به پایگاههای نظامی ایران، کمی آرام گرفت.
قیمت دلار که تا پیش از حمله اسرائیل به حدود ۷۰ هزار تومان هم نزدیک شده بود، به یکباره پس از حمله اسرائیل در پنج آبان به ۶۵ هزار تومان سقوط کرد.
حال اما سیر صعودی قیمت دلار دوباره از سر گرفته شده است. روز چهارشنبه ۹ آبان (۳۰ اکتبر) سایتهای اعلام قیمت ارز، قیمت دلار را تا ۶۹ هزار و ۱۰۰ تومان اعلام کردند. بنابر برآورد این سایتها قیمت دلار در این روز ۵ درصد از میانگین قیمت ۱۵ روز گذشته بیشتر است.
سایت انتخاب در گفتوگو با یک اقتصاددان به نام امیر حسین خالقی، علت نوسانات قیمت ارز را بیشتر از آنکه اقتصادی باشد، سیاسی دانسته و از قول او نوشته است: «برای جلوگیری از پرش ارز، باید زمین سیاست را هموار کرد.»
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
این اقتصاددان دخالت بانک مرکزی برای ثبات قیمت ارز را تنها تا حدودی مثبت دانسته و میگوید: «اینکه بانک مرکزی با نرخ نیما چه کاری میکند مشخص نیست. برخی مدعیاند که فعالیتهای بانک مرکزی در این زمینه باعث گرانی ارز شده، اما به نظر من باید مسأله را در بازی سیاست جستجو کرد.»
او پیشبینی میکند که با توجه به دو عامل فضای سیاسی و تورم "احتمال افزایش چشمگیر نرخ ارز در آینده نه چندان دور وجود دارد".
آقای خالقی میگوید: «گرانی ارز اجتناب ناپذیر است. با این وضعیت اقتصادی و شرایط شبه جنگی، حدس ما این است که باید منتظر پرش بیشتر قیمت ارز باشیم.»
اما راهحلهای پیشنهادی او چیست؟ این اقتصاددان میگوید: «اول از همه باید منبع مشخص عرضه و تقاضا را سامان داد. واردات ما باید به شکل مطلوبی برسد و هزینههای تحریم هم باید مدیریت شود. وقتی این کارها انجام شد، بانک مرکزی میتواند برای ثبات بخشی فعالیت کند. برای جلوگیری از پرش ارز، باید زمین سیاست را هموار کرد.»
به گفته این کارشناس، بالارفتن قیمت ارز قدرت خرید مردم را کاهش داده و بر همه قیمتها تاثیر میگذارد. او میگوید نرخ ارز در ایران همانند "لنگری" برای اقتصاد شده که "همه خود را با آن هماهنگ میکنند".