- آیا معاون پزشکیان می توانست تابعیت دختر و پسر خود را لغو کند؟
- چرا تابعیت ناشی از محل تولد توسط ظریف لغو نشده است؟
اعتمادآنلاین - برخی منتقدان ظریف میگویند که ایشان در طول هجده سال فرصت کافی داشته تا پیش از رسیدن فرزندانش به سن قانونی، تابعیت قهری امریکایی آنها را لغو کند و عدم انجام این اقدام را نشانهای از تمایل او به حفظ تابعیت آنها میدانند، اما واقعیت حقوقی بر اساس مستندات قانون اساسی امریکا باز هم چیز دیگری است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، جلسات علنی مجلس دوازدهم در صحن بهارستان در روزهای اخیر محفلی برای بیان راهکارها و اظهارات عجیبی درباره موضوع تابعیت فرزندان محمدجواد ظریف شده است. دو فرزند ظریف، وزیر امور خارجه پیشین و معاون راهبردی مسعود پزشکیان در دولت چهاردهم متولد امریکا و در حال حاضر ساکن ایران هستند. با این وجود بحثهای اخیر در مورد «قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» و تلاش دولت برای اصلاح آن، منجر به طرح شبهات و اتهاماتی درباره تابعیت قهری فرزندان ظریف شده و گروهی که از اساس با شخص ظریف مشکل دارند، این قانون را دستاویزی برای حمله به دولت و تهدید پزشکیان برای کنار رفتن ظریف از دولت کردهاند.
بنابر روایت اعتماد آنلاین، در میانه این کشمکش اما اظهارات عجیبی از جانب منتقدان ظریف و حضور او در دولت چهاردهم بیان شده است. اظهاراتی که بعضا دستمایه شوخی در فضای مجازی و رسانهها قرار میگیرند. عجیبترین نمونه آن اظهارات حمید رسایی، نماینده تهران در مجلس بود که پیشنهاد داد تا فرزندان ظریف برای لغو تابعیت امریکایی خود عضو «بسیج مستضعفین» شوند!
او در این باره توضیح داده است که «طبق قانون امریکا اگر هر فردی که تابعیت کشور دیگری را دارد در تشکیلات نظامی کشور دیگری ورود کند، تابعیت آن فرد خود به خود لغو میشود، از این رو فرزندان ظریف برای عضویت در بسیج اقدام کنند تا تابعیت آنها لغو شود».
این پیشنهاد البته تنها بخش کوچکی از اظهارات عجیب اعضای جبهه پایداری و چهرههای دیگر از جمله حمید رسایی در این باره است. علاوه بر این، برخی نمایندگان مدعی شده بودند که حضور ظریف در امریکا بر اساس ویزای دیپلماتیک بوده است بنابراین در حالت عادی فرزندان ظریف نباید تابعیت امریکایی دریافت میکردند یا چرا تا به امروز این تابعیت را لغو نکردهاند یا مدعی میشوند که دولت امریکا لطف ویژهای به ظریف و خانوادهاش داشته است.
آیا تابعیت قهری فرزندان ظریف «من درآوردی» است
دهم آبان ماه سال جاری حمید رسایی گفته بود که تابعیت قهری «من در آوردی است» و اصولا هیچ کس به صرف تولد در خاک امریکا، تابعیت این کشور را به صورت خودکار دریافت نمیکند. مطابق متمم چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده، هر فرد متولد در خاک این کشور بهطور خودکار تابعیت امریکایی دریافت میکند، مگر اینکه والدین او به عنوان دیپلمات رسمی شناخته شده باشند که بر اساس مستندات موضوع این استثنا در مورد ظریف صدق نمیکند.
چرا ظریف تابعیت فرزندانش را لغو نکرده است؟
اتهام دیگری که این روزها از سمت منتقدان ظریف مطرح میشود، این مساله است که چرا تابعیت ناشی از محل تولد توسط ظریف لغو نشده است. این مساله نیز پاسخ حقوقی درستی دارد؛ ادعای اینکه وی میتوانسته تابعیت قهری فرزندانش را پیش از رسیدن به سن قانونی لغو کند، برخلاف قوانین ایالات متحده است که تابعیت ناشی از «حق تولد» را در قانون اساسی به خود فرد و نه والدین او اعطا میکند. اتهاماتی مانند برخورداری از لطف ویژه دولت امریکا یا تلاش برای حفظ تابعیت فرزندان، در بهترین حالت برداشتهای نادرست حقوقی است و از بعدی دیگر اظهارات بدون مبنای حقوقی است که با انگیزههای سیاسی مطرح میشود.
برخی منتقدان ظریف میگویند که ایشان در طول هجده سال فرصت کافی داشته تا پیش از رسیدن فرزندانش به سن قانونی، تابعیت قهری امریکایی آنها را لغو کند و عدم انجام این اقدام را نشانهای از تمایل او به حفظ تابعیت آنها میدانند، اما واقعیت حقوقی بر اساس مستندات قانون اساسی امریکا باز هم چیز دیگری است. بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، تابعیت بر اساس «حق تولد» به خود کودک تعلق دارد، نه والدین. این حقی تضمین شده در قانون اساسی امریکاست و والدین اختیار لغو این حق را برای فرزند خود ندارند.
عدم پشیمانی دختر معترض ۱۷ ساله